Translate

понеделник, 4 май 2020 г.

Безплатни онлайн консултации със специалист ортодонт за деца и възрастни


Всички настоящи и бъдещи пациенти на Happy Smiles Dental Clinic имат възможност да се консултират напълно безплатно със специалист ортодонт - Д-р Весела Стоичкова. Тя е специализирала в Москва и дълги години работи в една от най-елитните стоматологични клиники там - „Холивуд стоматология“. И е един от първите български ортодонти, които успешно завършват сертификационния курс за работа с Invisalign - най-съвременната методика за постигане на идеална подредба на зъбите с прозрачни алайнери.
-Д-р Стоичкова, как се промени работата Ви с пациентите след въвеждането на извънредното положение? 
-След въвеждане на извънредното положение на 13 март т.г. в нашата клиника бяха внедрени редица мерки, осигуряващи безопасността както на персонала, така и на пациентите. Такива мерки например са: използването на антивирусен и антибактерициден облъчвател Квазар за непрекъснато обеззаразяване на въздуха и повърхностите в присъствието на хора; специално облекло – водонепромокаем костюм, шлем, очила, маска FFP3 в допълнение към хирургичната маска и ръкавици; използване на дезинфектанти с най-кратко време на действие (от 15 до 60 сек); тираж на пациентите по телефона и запълване на епидемиологични карти преди прегледа, предварителна подготовка на необходимите инструменти и други.
Над 80% от болните бяха преведени на дистанционни контролни прегледи в интервалите, наложени от плана им на лечение. Времето, отделяно за приетия в кабинета пациент бе увеличено. Всички деца бяха преведени на дистанционно ортодонтско лечение. Ако някое дете се нуждае от спешна помощ, то се приема в отделен ден, когато няма прием на възрастни. Всички пациенти се преглеждат първо онлайн и получават препоръки как да действат в условията на пандемия. Ако се прецени, че случаят е неотложен, пациентът нива понканен в клиниката.
-Притеснени ли са Вашите пациенти от пандемията и забавят ли денталното си лечение заради нея?
-Всички наши пациенти стриктно спазват препоръките на лекуващия си стоматолог относно тяхното лечение. Още в самото начало на изолацията, ние в Наррy Smiles Dental Clinic разработихме няколко възможни варианти за действие при различните групи пациенти и се свързахме с всеки един, за да разкажем и обясним как ще продължи тяхното лечение в условията на пандемията. Този подход осигурява увереност и спокойствие сред нашите пациенти, че не са изоставени, а продължават да бъдат под наблюдение, дори и дистанционно. След като подробно се запознахме с мерките за безопасност, предписани от СЗО и опита на чуждестранните ни колеги, в клиниката бяха взети необходимите противоепидемиологични мерки за работа в условията на СOVID-19, което ни позволи да продължим да оказваме спешна и неотложна стоматологична помощ на нуждаещите се.
-Кои са състоянията на спешна и неотложна помощ, при които пациентите трябва да посетят стоматолог по време на пандемия?
-Всички състояния, които не се повлияват от болкоуспокоителни медикаменти в рамките на 2 часа, следва да се приемат за спешни и неотложни. Такива например са случаите на силна болка, без значение дали е причинена от възпалителен процес, или от счупена ортодонтска апаратура. При пулпит следва да се назначи антибиотик и да се прецени кога може да бъде приет пациентът, защото използването на ротационни инструменти, ултразвук, турбина и генерирането на аерозол все още е много опасно. Неконтролируемото кървене и травмата в лицево-челюстната област (ЛЧО) също са неотложни състояния. Наличието на оток може да е спешно състояние тогава, когато отокът се разпространява към окото или затруднява преглъщането. Във всеки един случай на дискомфорт в ЛЧО препоръчваме пациентът да се свърже със своя стоматолог по телефона и да изпрати снимки на засегнатата област. Болните трябва да знаят, че ние сме тук заради тях, че те не са сами в тези тежки времена на физическа дистанцираност. Ние трябва да останем близо до тях при необходимост и отговорни за своето здраве и за здравето на  пациентите си.
-Има ли ползи от пандемията и извънредното положение за пациентите, които в момента провеждат ортодонтско лечение?
-Като специалист-ортодонт, аз откривам и ползи при лечението на ортодонтските ми пациенти в условията на изолация. Ето някои от тях:
  • Пациентите повече време носят ортодонтските си апарати.
  • По-добра хигиена при поставяне и сваляне на апаратите.
  • Засилен контрол при децата от страна на родителите.
  • Минимизиране на притесненията на пациентите относно говора и външния им вид по време на носенето на апаратите.
  • Липса на загубени апаратчетата.
  • По-бързи резултати от лечението поради увеличеното време на носене.
  • По-ефективно лечение поради по-стриктно спазване на препоръките.
  • По-бърза адаптация към новите апарати в спокойна домашна обстановка.
  • «WOW»-ефект при рестартиране на социалния живот на пациентите след изолация, - равни и красиви зъби.
  • Отслабвате поради намаляването на междинните похапвания.
-По Ваши наблюдения, как работят колегите Ви в останалите страни в Европа и САЩ например?
-Като член на основните европейски и американски асоциации, следя отблизо препоръките на различните стоматологични асоциации по света за работа в условията на пандемия. Американската асоциация на стоматолозите препоръча още през месец март отмяна на плановите манипулации най-рано до 15 юни 2020г. Клиниките в Ню Йорк са затворени. В Индия включването на компресора в стоматологичния кабинет е забранено до края на юни. В Германия предписанията имат препоръчителен характер и няма забрана на стоматологични услуги, но пък има спад на около 60% от потърсилите дентална помощ. В Русия всички медицински центрове и стоматологични клиники бяха затворени за една седмица, със запазване на заплатата на персонала и отворени след това с много строги предписания относно хигиената и предпазните средства на всеки работещ – от администратора, през санитарките, до асистента на стоматолога и самия лекар по дентална медицина. Поради жестоките санкции в Русия повечето клиники остават затворени и до днес. Интересно е, че там работодателят е задължен да осигури само обикновените трислойни хирургични маски и ръкавици, а всички останали средства за защита като задължителния там противочумен костюм и маските клас FFP3, FFP2, N95 се набавят от служителите за тяхна сметка. Всички работещи стоматолози задължително се изследват за коронавирус веднъж седмично. При положителна проба, цялата клиника се затваря за 14 дни. В Италия и Испания поставянето на брекети, вземането на отпечатъци и приемът на болни с функционални нарушения са преустановени. В Англия стоматолозите получават много добра информационна подкрепа от Националната здравна служба NHS, която определя ортодонтските прегледи като неспешни и предписва провеждането на дистанционна спешна помощ, включваща трите «А» - advice, analgesia, antimicrobial means. На 23 март в Шотландия всички рутинни стоматологични манипулации са преустановени, а спешните случаи се обслужват в специални центрове. Шотландската NHS разработва и издава три важни документа в помощ на практикуващите стоматолози – ръководство за управление на острите стоматологични състояния в условията на COVID-19, лекарства за спешна дистанционна стоматологична помощ и последния от 30 април документ включва три групи таблици с чек-листове за подготвяне и затваряне на стоматологичната практика до нейното повторно отваряне. Навсякъде по света в началото на пандемията колегите изпитваха недостиг на лични предпазни средства, което ограничи възможностите им за работа в новата епидемиологична обстановка.
-В момента родителите прекарват много повече време с децата си и имат възможност да ги наблюдават повече. Какви са първите признаци или симптоми, че децата имат нужда от ортодонтско лечение, за които те може да се оглеждат в момента? 
-Това е един много хубав въпрос, защото е важно родителите да бъдат информирани на какво да обърнат внимание, като най-близко намиращи се до децата. Своевременното откриване на отклонения в развитието на зъбно-челюстната система на малкия пациент е предпоставка за ранна диагностика и лечение на растящия организъм. Аз съм привърженик преди всичко на профилактичните мерки, които ще намалят появата или степента на развитие на зъбно-челюстната деформация. И така, преди всичко, родителят трябва да обърне внимание на това как диша детето – през носа или през устата, или то има смесен тип на дишане. Много важно е да се види дали детето спи с отворена уста нощем или докато гледа телевизия, рисува или е увлечено в игра. Следващото нещо, на което трябва да се обърне внимание е позата, осанката на детето, как то седи и стои. Може ли дълго време да остане изправено, без да потърси опората на близката маса или стена? Симетрична ли е позата му в пространството? Еднакво ли е нивото на рамената? Държи ли главата си наклонена вляво или вдясно, без да има нужда от това? И, разбира се, как се изтъркват подметките на обувките на детето? Организмът е единно цяло и отклонения в стъпалата се явяват възходяща причина за възникване на гръбначни изкривявания, както и изкривяване на зъбите. На трето място е храната, с която се храни детето. Ако то отдава предпочитание на меката храна, не изискваща продължително дъвчене, родителят трябва да се замисли. Естествено, към първите признаци трябва да се отнесат и други вредни навици като смучене на пръсти, гризене на моливи, химикалки и нокти, спане с ръка под главата, смучене на езика или устните, преглъщане с език между зъбите и други.
-В Америка много клиники вече предлагат онлайн консултации. Вие предоставяте ли тази възможност на своите пациентите?
-Да, в условията на пандемия от COVID-19 в Happy Smiles Dental Clinic предлагаме на нашите пациенти безплатни онлайн консултации. Най-често използваме cпециално разработената за ортодонтски пациенти програма Smile Consult от лидера на американския пазар Align Technology. Нашите консултации са напълно безплатни както за настоящите, така и за бъдещите пациенти, без значение дали са деца или възрастни. Консултациите на деца провеждаме само и единствено в присъствието на родител. Ако пациентът има рентгенови снимки или други изследвания, те също могат да бъдат обсъдени онлайн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар