Translate

понеделник, 4 май 2020 г.

Отворено писмо на НСОПЛБ - Помагат ли институциите на ОПЛ?


Изх. № 18/29.04.2020 г.

ДО:
ГОСПОДИН КИРИЛ АНАНИЕВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ДО:
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, Д.М.Н.
НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ЩАБ
ДО:
ДОЦ. Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ, Д.М.
ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР
ДО:
Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС
КОПИЕ ДО:
Д-Р НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС
ДО:
МЕДИИТЕ


ОПЛ изпълняваха и изпълняват стриктно посочения в заповедите на МЗ алгоритъм. и го правим, въпреки често срещани трудности, свързани с комуникацията на институциите, които искате да подпомагаме, а те нас?

Споделено от ОПЛ през последните два дни и в по-ранен етап от епидемията.
Умишлено са заличени имена, лични данни и др. Готови сме на обсъждане при проявен интерес.

  • Проблемите, свързани с работата ми като ОПЛ, които имам от началото на пандемията са следните:
1. Липса на осигуряване на каквито и да било ЛПС. Същите съм закупувал на спекулативни цени.
2. Липсата на последователност в заповедите, издадени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
3. Най-големият проблем, с който се сблъсквам в момента е забраната за работа във вторник и четвъртък. В моята практиката нямам бременни жени (водят се при акушер-гинеколог) и деца, подлежащи на имунизации. Аз съм единственият лекар в поликлиниката, който вторник и четвъртък работи след обяд, всички други колеги са до обяд, но въпреки това нямам право да работя. Тази седмица, например, трябва да работя само в понеделник и сряда, защото и петък е почивен ден. По този начин се събират 4 поредни дни, в които моите пациенти остават без достъп до медицинска помощ.

  • Здравейте, Смятам за редно телефона на РЗИ, на който се подават сигнали денонощният да бъде записван и право да се прослушва да имат представители на ОПЛ, тъй като много често се отказват тестване на контакти с доказан ковид, при медицински показания... В националния регистър има подадени пациенти, контактни без да са  дадени тел. номера .
  • Преди час ми се обади пациентка с оплаквания, задух, отпадналост от около седмица. Съпругът ѝ е шофьор и пътува извън граница, няколкократно и е в карантина. Обадих се в РЗИ за консултация Оказа се, че те отговарят само за карантинираните. Попитах къде да насоча пациентката за тестване, защото иначе не мога да изключа вирусно заболяване или трябва да я приема в кабинета, но той не е от първа линия и аз не съм облечена като от първа линия. Имам закупени маски с неясен произход, шлем и дезинфектанти/добри, но не достатъчни. Може би и ние трябва да се разболеем като колегите от Спешните центрове и тогава, ще се определят Фронтовете. Та, след като я приема прегледам я насоча за тест който тя си плати.
  • Здравейте ,колеги . Във връзка с писмото на министър Ананиев за нашата работа. Тя никак не е намаляла, даже сме принудени да извършваме несвойствени дейности, а неуредиците стават все повече.
1. Дейността, която ни беше вменена за заверка на рецептурни книжки, вписване на нови диагнози и изпращането им в РЗОК по електронен път. /В офиса на РЗОК в ……. секретарката си е на работа, само че не заверява книжки./
2. Аптеките трябваше да изпълняват рецепти, без пациентите да идват при нас. Само един от моите пациенти е взел така рецептите си. Всички останали бяха връщани.
3. Липсващи пациенти от списъците, които получавахме от РЗИ за завърнали се от чужбина. Пациентите звънят, осъществяваме ежедневен контакт с тях, а когато направим справка в РЗИ за издаване на болничен лист, там не фигурират. /От НОИ ми беше обяснено, че независимо, че пациентът представя декларация на влизане в страната, липсва ли в списъците на НОИ не може да му бъде издаден болничен лист/
4. Изключително трудната комуникация с РЗИ, 112, Спешна помощ, при съмнителен за Ковид пациент. Нямаме „Ковид кабинети“ както е в големите градове, не можем да консултираме с инфекционист, тест не винаги пациентът желае или има възможност да си заплати и трябва да го изпратим със  транспорт в Инфекциозно отделение . И тогава почва „прехвърлянето на топката“.
Смятам ,че препоръките за работа, които ни предостави доц. Киров са много добри и са ни от полза, но трябва да има ясно разписани от НЗОК, МЗ, РЗИ правила за работа за  нас като ОПЛ в тази епидемиологична обстановка.

  • Здравейте колеги! Във връзка с писмото на министър Ананиев, ще споделя с вас как се случват нещата с „пробонабирането“ за PCR на практика в …..област.
Съмнителните пациенти /с или без рентгенография, с или без направление за СИМП, с или без санкцията на РЗИ, с или без транспорт от ЦСМП/ се насочват към Инфекциозна клиника на…
Там само и единствено след анамнеза и в редки случаи преглед от страна на тежко оборудван инфекционист, както и след консултация на място или по телефона с р-л Катедра по Инф. Болести и Епидемиология, СЕ НАЗНАЧАВА И ПРОВЕЖДА PCR ТЕСТ. Както виждате, цедката е много ситна, масово се връщат пациенти, като основната причина според мен е фактът, че изследването се заплаща от съответната болница!
Така, че написаното в писмото на г-н Ананиев за „пробонабиране“ от страна на ОПЛ, са явни небивалици!
От друга страна, пазарният механизъм за правене на бързи специфични тестове за IgM, IgG, работи прекрасно! В …..област има поне 10 кл. лаборатории, които провеждат такива тестове на пазарни цени от 20 до 35 лв/тест.
Както сами може да се досетите, при положителен такъв тест /особено за IgM/, следва гореописаната командно-административна процедура с огромен процент неизследвани пациенти!
Другият ни тежък проблем е забраната във вторник и четвъртък да се провеждат всякакви др. дейности, освен тези по детско здравеопазване и детски имунизации.
И само като допълнение: Имам точна информация, че огромната част от колегите ОПЛ в обл. ….. са се снабдили с по няколко комплекта ЛПС, които ползват. За своя сметка, разбира се.

  • Днес, както „не работя“, освен прегледите в кабинета, проведох 41 тел. разговора с пациенти отговаряйки на  въпроси, както във връзка с оплаквания, така и изказвания от рода: „ще дойда на преглед, но не искам  да чакам“. Денят ми започна с пациент, който, дойде в дома ми, не искаше да изчака 10 минути /за да пътувам със съпруга си/ и настоя да пътувам с неговата кола, защото много бърза, после около 15-20 минути бях заета с него... Продължих с прегледи…. и към 12.30 ч. ми се обади ….за да ме предупреди, че през нощта този човек се е прибрал от чужбина и е в карантина /видял ме с него и се изненадал, че той е в поликлиниката/. Не се случва за първи път, карантинирани, веднага след КПП да се озоват при ОПЛ. В първите дни след обявената карантина, пациентка веднага след КПП /лекувана в чужбина в спешен център за незнайно какво/ беше докарана на количка в общия коридор чакалня, направи контакт с поне 50 човека и след като попитах по телефона епидемиолозите, как да постъпя, ми наредиха да я прегледам и да я лекувам. На моят въпрос, как се допуска хора, които са в карантина, да не бъдат регистрирани  и да нарушават карантината РЗИ, отговорът беше, че на границата са много заети. Позвъних на пациента – той твърди, че на КПП не е подписвал никакви документи и „докторът  каза хайде бягай“ и той си помислил, че вече няма карантина… Утре, вторник е ден за детска консултация. Попитах епидемиолога да преглеждам ли здрави деца? Отговорът беше – ДА!
  • Ето и някои отзиви за 8000 еднократни маски, които получихме от МЗ и за да има не по 1 на човек а малко повече след обсъждане в УС и НС на НСОПЛБ разпределихме в 9 области чрез нашите структури по места.
Еднократно бяха предоставени от МЗ 8000 маски за еднократна употреба за ОПЛ (по 1 бр. за лекар и сестра), които НСОПЛБ разпределихме в 9 области в страната, за да има по 5 маски общо за 1 лекар и сестра. Не упоменавам инциденти дарения от фирми или други източници в някои области, които също са твърде недостатъчни. Качеството на осигурените от МЗ маски, което е обидно, илюстрирам с част от отзивите на колеги, получили заветните 5 броя.
„Относно петте броя маски, които получих като помощ от доставката. Те са напълно негодни за ползване! Двуслойни са. Без възможност за фиксация върху носа. Ластиците са залепени, а не зашити като при стандартните, прекалено къси са да могат да се задържат върху лицето... Защо???! .“
„Да, докато го пипнеш, ластикът остава в ръцете ти.“
„И аз установих същите проблеми. Не стават за нищо.“
„Да, напълно споделям същите впечатления – до момента съм получила 5 еднократни маски за 3-ма човека персонал / от БЛС и НСОПЛБ /това са маските от МЗ – доц. Киров/ – на всичките им се скъсаха ластиците още при поставяне. Кому е нужно това – имитиране на дейност? Днес звънях в РЗИ… да питам дали ще получим някакви ЛПС, защото попълвахме и изпращахме таблици за това – отговорът им беше - НЕ, за ОПЛ нищо не е предвидено. Не е необходимо да се симулира някаква фиктивна загриженост. Да се заяви честно, че ние се грижим за всичко /както е в действителност/ и никой за нищо не ни е съдействал!“
  • Какво се случваше при голямото завръщане от чужбина, а и в някои случаи и сега. Разбира се, това не е масова практика, но съществува и създава проблеми.
„– Колеги, как да постъпя? Обадиха ми се от РЗИ за един ром в карантина от няколко дни и да се свържа с него. Обаче телефона на него и майка му изключени. Живее в ромската махала. Длъжен ли съм да отида на място в дома му? Благодаря!
– Не си длъжен да го търсиш в дома. Даже не е разрешено да се срещаш с него. Обади се в полицията че телефона му е изключен и полицаите ща го намерят. Тези полицейски екипи са снабдени с подходящи ЛПС.
– В полицията не приемат сигнали от нас. Само от РЗИ. Имам много хора от махалата и нито един няма телефон!
– Това с актуализиране на списъка с държавите е голяма беля за нас. Как ще се процедира със завърналите се преди актуализацията? Имам такива от Литва от 21.03 и не им се полага болничен към момента.
– Днес ми звъняха от РЗОК да ме информират за пациент под карантина. Пристигнал на летище София на 12.04 ...на въпроса ми – През коя година? настъпи неловко мълчание и… Станала е грешка, сигурно е 12.03. Благодарих за своевременното уведомление и ги информирах, че днес карантината изтича...
– Колеги, вече нещата излизат извън контрол. Пациентка, която по повод болки в гърлото и хрема беше лекувана с Амоксиклав и симптоматични, ползва 4 дни болничен лист с Остър тонзилит. В момента е в добро общо състояние, но за да се завърне на работа работодателят и изисква тест за корона вирус. В … за сега никъде не се прави тест пожелание на здрави пациенти.
– Колеги, съгласно заповедите на м-р Ананиев, РЗИ са длъжни да ни уведомяват на ел. поща за пациенти, които са положителни на COVID-19. До момента съм уведомена само за един пациент, завърнал се от Италия, който бе поставен под карантина да се проследи/приключи и получи болничен, останалите пациенти аз съм ги издирила и поставила под наблюдение. След като приключи извънредното положение от моя „горчив“ опит, ще се появят служителите от РЗИ с готови протоколи. Къде да се регистрирам ,за да получавам актуална информация за карантинираните, съгласно зап.130;140 и 158/03.2020 на министъра.
– Шофьорите от международни превози се обаждат сами по телефона .От РЗИ получавам непълна информация и то след 3-6-7 дни по-късно. За неосигурените роми, отказвам да поемам ангажимент. Но и за тях се обаждат след доста време. До момента – веднага след границата идват пред кабинетите с оплаквания противно на всякакви забрани. Без маска дори. И защо да спазват препоръките?...
– Наблюдавам повече от 10 човека и досега РЗИ ме е осведомило по тел. само за един. Никакви емайли не съм получавала, както и колегата с който работим. Говорим си само с полицията като разменяме данни за имена дати и телефони.
– Уведомена съм само за 3-ма от РЗИ! В полицията имат по-точна информация, но нямат време и ресурс да ни съобщават. В малките населени места е по-лесно! За големия град - обаждат се тези под карантина, на които ще им трябва болничен!!!“


29.04.2020 г.                                                                         За НСОПЛБ
София                                                                                              Доц. д-р Любомир Киров, д.м.
                                                                                              /Председател на НСОПЛБ/


Няма коментари:

Публикуване на коментар