Translate

събота, 19 ноември 2011 г.

Музикалната терапията е едно от най-популярните направления на алтернативната медицина


Независимо, че музиката винаги е била част от лечебните ритуали на много народи, съвременната музикална терапия навлиза едва в средата на 20 век. Допитване, направено от психолози от Университета Дюк в САЩ, показва, че хората определят т.нар. музикална терапия като "най-лесния и приятен начин за лечение”.
Още Омир е описал как мелодичните песни са помагали за изцеляването на раните на героите, а Питагор е провеждал специални занятия по хорово пеене, тъй като е вярвал, че хармонията в музиката ражда и хармония в душата. Съществуват доказателства, че той е започнал да съставя лечебна книга с музикални рецепти, където за лечението на всяка болест е съответствала определена мелодия. През 19 век със спокойна отпускаща музика много психолози са лекували своите пациенти. Много изследвания доказват, че музиката влияе както на физическото, така и на умственото състояние на човек Привържениците на този метод на алтернативната медицина твърдят, че музикалната терапията лекува не само нервните разстройства, но и много други заболявания като Алцхаймер, аутизъм, депресия и дистрес.
Те твърдят също така, че спокойната класическа музика нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, тъй като човек се отпуска и буквално се потапя в състояние на психологически комфорт. Според тях музиката на Моцарт е най-мощното и универсално лекарство, докато хардрока и хип-хопа считат за вредни за човешкото здраве. Нещо повече в Япония вече дори се предлагат специални "лечебни" мелодии за мобилни телефони.
Специалистите по музикална терапия са категорични, че съществуват целебни мелодии, които трябва да се подбират индивидуално за всеки пациент, но все пак съществуват и някои общи препоръки:
• при гастрит слушайте "Седмата" на Бетховен,
• при болки в корема - "Валсът на цветята" на Чайковски,
 • при проблеми с алкохола - "Аве Мария" на Шуберт,
• при повишено кръвно - "Сватбеният марш" на Менделсон,
• при безсъние - "Пер Гюнт" на Григ,
• при проблеми с потентността - Венисбергската сцена на Вагнер,
• при главоболие - пролетната песен на Менделсон и Гершуин,
• при потиснатост - валсовете на Чайковски и "Пролет"на Вивалди.
Някои дори стигат до там, че се опитват да определят как въздействат различните музикални инструменти:
• пианото - облекчава напрежението в стомаха, черния дроб и червата,
• китарата - "разтоварва" сърцето,
 • саксофонът - подобрява работата на бъбреците,
• цигулката - активизира дейността на тънките черва,
• арфата - подобрява дишането,
• барабанът - повишава имунитета.
Ето някои от ефектите на музиката, които могат да ни помогнат да си обясним ефективността на музикалната терапия:
-Мозъчни вълни - проучвания доказват, че музиката с бърз и отчетлив ритъм може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързия ритъм носи добра концентрация, а по-бавния ритъм – спокойствие;
-Дишане и сърдечен ритъм - с промяната на мозъчните вълни се променят и някои телесни функции, дори онези, управлявани от автономната нервна система, като дишане и сърдечен ритъм. Ето защо музиката и музикалната терапия може да помогне при борбата с хроничния стрес, допринасяйки не само за релаксация, но и за подобряване на здравето ни;
-Състояние на духа - музиката може да подобри състоянието на духа, намалявайки стреса и безпокойството;
-Други полезни ефекти - доказано е, че музиката има и други полезни ефекти като понижаване на кръвното налягане, засилване на имунната система, отпускане на мускулите.
------
В някои болници вече се използва музика за облекчаване на болките, намаляне на болничната депресия, насърчаване на движението, успокояване, намаляне на напрежението в мускулите и т.н.. Пациентите, подложени на хирургическа интервенция, се нуждаят от по-малко упойка, събуждат се по-бързо от нея с по-малко странични ефекти, когато преди и по време на операцията звучи музика. Възстановяващите се от сърдечни удари, стават много по-бързо адекватни, когато в стаите им звучи музика. Страдащите от депресия се нуждаят от по-малко медикаменти, когато музиката е част от терапията им. Децата, страдащи от аутизъм или нарушение на концентрацията, също реагират позитивно на музикалната терапия.
Много проучвания доказват нейният положителен ефект и върху хроничната болка.
------
„Отмиете" стресът с  20-минутна музикална баня

Слушайте в легнало положение релаксираща музика, но със слушалки, за да избегнете разсейването. Ритъмът и трябва да бъде по-бавен от този на сърцето, който е около 72 удара в минута. Музиката с повтарящ се мотив ще бъде ефикасна в повечето случаи. Фокусирайте се върху дишането си, за да стане то по-дълбоко, бавно и регулярно.
Слушайте позната любима музика – тя успокоява. Ако в края на деня имате нужда от стимулиране, а не релакс, пуснете си по-бърза музика. Използвайте всички възможни случаи да слушате музика, а именно когато пътувате, намалява стресът, докато готвите или чистите, когато се събуждате сутрин или си лягате вечер и най-вече, когато се храните, защото тогава класическата музика може да ви накара да хапвате по-малко, храната да се смели по-добре и да и се насладите по-пълно.

петък, 18 ноември 2011 г.

Плодът на дюлята има запичащо действие, а семената и противовъзпалително


Дюлята има високото съдържание на пектин, от 1.1% до 3.75% в плодовете, който действа, като метла в организма и изчиства отпадъчните продукти от червата, включително и холестерина. Пектинът се свързва и неутрализира радиоактивните елементи кобалт и стронций, а също така и тежките метали олово и живак.
Освен на много пектин плодът е богат на витамин С, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор, органични киселини, дъбилни вещества и целулоза.
Дюлята действа противовъзпалително и има щадящ ефект върху стомашната и чревната лигавица. Още Хипократ е препоръчвал жълтия плод като средство, тонизиращо стомашно-чревния тракт. Поради високото съдържание на танини народната медицина го използва под формата на сиропи и желета за тонизиране на храносмилането.Дюлята регулира храносмилането, подтиква пикочоотделянето, подобрява сърдечната дейност, укрепва кръвоносните съдове, предотвратява атеросклерозата и склонността към затлъстяване. Тя действа добре при сърцебиене, махмурлук, при повръщане, слабост и жълтеница.
Препоръчва се при разстройство, тъй като действа затягащо поради благоприятното съчетание на танин и пектин. Подходяща е за лечение на заболявания на белите дробове, черния дроб, дихателните пътища и при възпаление на тънките черва. Чаят от дюли помага пък при нервни и тревожни състояния, безсъние и лош дъх в устата. С дюлева отвара се плакне уста при възпаление на венците.

Според историците Парис е дал не ябълка, а дюля на Афродита като признание, че тя е най-красивата богиня на света.

Именно дюлята е станала „ябълката на раздора” между най-красивите богини Хера и Афродита, тъй като по това време в Троя още не са се отглеждали ябълки, а освен това по времето на управлението на цар Соломон е имало закон, според който младоженците трябвало да ядат дюли в деня на сватбата си, за да имат щастлив семеен живот.

------

·         Суровата дюля не е подходяща при остри стомашно-чревни инциденти и при хроничен запек;.

·         Сварена или печена, но след дълбоко изрязване на околосеменните участъци, е препоръчителна при сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, ставни заболявания;.

·         Под формата на сок, нектар или фино пюре е уместна консумацията на плода при затихващи остри чревни възпаления, стабилизираща се вече язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при хроничен колит с разстройство;.

·         Най-богати на слуз са семките и околосеменните участъци. Народната медицина прилага дюлевата слуз при очни възпаления. Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища и храносмилателния тракт;.

·         Семената на дюлята се използуват при остри възпаления на дихателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно чревния тракт. За целта се накисват само и единствено целите семена, а не начупените, тъй като амигдалина в ендосперма на семето може да предизвиква отравяне.

------

-Една чаена лъжичка от целите семена и семенните кутийки се киснат 1-2 час в 300 мл. вряла вода, като от време на време се разклаща. Слузестият извлек се прецежда, подслажда се с мед или небет шекер и се пие по 1 каф. чашка 4 пъти на ден преди ядене при всички видове кашлица. бронхит, гастроентерит, спастични колити, задух, пресипнал глас

-За външно приложение, при лечение на локални изгаряния по кожата и за премахване на неразположението, предизвикано от нейното напукване, също се използва слузест разствор. За целта 5 гр. семена се накисват в 100 мл. вода до желиране. Той има ефект и при косопад - към настойката се прибавят боракс с глицерин и спирт.

------

Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав премине в жълтеникав, а мъхът по тях се е намалил и лесно се премахва. По същото време семената са се оцветили в тъмнокафяво. Не трябва да се берат с дълги дръжки, защото клончето носи цветни пъпки.
При брането трябва да се пази мъхът, който обвива и пази плодовете от загниване. След това ги наредете в съдове, постлани с хартия. Най-добре е да оставите плодовете на температура 6-8 градуса и относителна влажност на въздуха 90-92%. При такива условия дюлите бавно дозряват и се запазват в добър вид поне до края на декември.

Чудодейната сила на Алое Вера


В много домове расте в саксия като декоративно растение, но освен популярно, то е и много полезно. Алоето има 200 разновидности и Алое Вера е една от тях. По външен вид прилича на кактус, но в действителност принадлежи към семейство „Лилии“. Съдържа 20 минерала, 18 аминокиселини, 12 витамина. Източникът на всичките му полезни свойства са листата, които съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.
Алое Вера се прилага външно при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към козметика за кожа има омекотяващо и регенериращо действие, а също така забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне.
Ако обелите кората на алоето, ще видите, че под нея има гелообразна консистенция, която бързо се втечнява. Тя може да се смеси със сок или мляко и да се изпие в натурален вид, но ако не си падате точно по този му начин на вътрешно приемане, може да си набавите алое от търговската мрежа под всевъзможно форми – таблетки, капсули, чай, дори разнообразни напитки с плодови вкусове.
Алое Вера подобрява чернодробните функции, разпалва апетита и стимулира храносмилането. Като активизира дейността а черния дроб, то помага за усвояване на храните и обмяната на веществата. Ето защо се препоръчва при тежест, дискомфорт и подуване на стомаха. Полезно е и за бъбреците особено в съчетание с мляко.
Богатият му състав на минерали като микроелементите кобалт, цинк и мед, витамини и аминокиселини, подсилват имунната система. Кобалтът е важен за изграждане на хемоглобина, затова се препоръчва при анемии,а медните соли в месестите му листа пък предпазват от автоимунни реакции. С други думи алоето чисти кръвта, стимулира имунната система и укрепва организма.
Растението се препоръчва при хора, склонни към чести простуди, синузит и хронични бронхити, цистити и гъбични инфекции.
В народната медицина се използва при запек, псориазис, дерматит и при лечение на тумори. Признато е за едно от най-добрите слабителни средства. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.
Алое Вера има две уникални съставки - ацеманан и алантоин. Човешкият организъм синтезира ацеманан, но само до пубертета. След това той трябва да се добавя с храната, защото е важен за имунитета. Ценното вещество си набавяме още с билката женшен и с месо от акула.
Алантоинът пък не се синтезира от организма на човека, поради което трябва да се набавя с храната. Той има мощни антиоксидантни свойства, пази клетките от окислителния стрес, обезврежда токсичните продукти и стабилизира клетъчния цикъл т. е. действа като имуностимулатор.
-----
Доказани ползи при употреба на препарати съдържащи екстракт от Алое Вера:

-Намалява нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием;
-Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием;
-Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение;
-Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.
---------
Отхвърлени ползи:

-Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват;
-Няма данни екстрактите от Алое Вера да оказват общ имуностимулиращ ефект.
-------
Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. Запазени египетски стенописи отпреди 6000 години свидетелстват за използването на Алое Вера. А преди 4000 г. шумерите определят растението като „подарък от боговете”.
Апостол Тома (67г. пр. Хр.) пренася знанието за лечебното му действие в Индия и то влиза в лечебната система аюрведа.
Алексaндър Македонски и Христофор Колумб са го използвали при лекуване на рани.
Маите наричат растението „страж на здравето”. А мюсюлманите го определят за символ на пълното щастие. Парацелз го определя пък като еликсир за дълъг живот.
Алоето се използва в китайската древна и модерна народна медицина.

Основният и най-често срещан алерген е никел

Мит е, че съществува натурална козметика

 
Очакванията са към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от някакво алергично кожно заболяване, тъй като именно кожата е в непосредствен контакт със заобикалящата ни среда и често е засегната от тях. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.
Препарати, които не са предназначени за човешка употреба, често са причина за кожни алергии. У нас обаче все още има хора, които си купуват медикаменти от ветеринарните аптеки, съобщи доц. Жана Казанджиева, председател на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД). Тя даде като пример препаратът рефригеранс за спортни коне и други животни, за който по интернет форумите отзивите са повече от добри от хора, ползвали лекарството срещу болки в кръста, невралгии и др.
Основният и най-често срещан алерген обаче е никела, който е почти навсякъде в нашия бит. Между 8 и 20% от населението в ЕС е алергично именно към никел. Обикновено на тази алергия по-честа жертва са жените, в резултат на предпочитанията си към ефектни, но евтини бижута, от неблагородни метали. Никел има и в сенките за очи, в копчетата на дънките, капсите, запалките, часовниците, както и в някои съдове. Ние поемаме и немалка доза от него през устата. Това ще рече, че хора с алергия към никел, не трябва да готвят в съдове от неръждаема стомана, както и да консумират храни от консерви. Също така те трябва да се откажат от ядки, броколи и шоколад, в които също има от него.
Често кожни екземи се получават и при употреба на различни козметични продукти, най-вече заради консервантите в тях. Според доц. Казанджиева мит е, че съществува натурална козметика, тъй като освен някакво екзотично растение т.е. растителна съставка тези кремове задължително съдържат парфюми, консерванти, емулгатори и т.н.. повлияващи върху срока им на годност. Ако ги няма, във всеки един козметичен продукт, то крема като го отворим би хванал веднага гъбички най-малко. Ланолинът в някои овлажняващи кремове също предизвиква алергия, посочи тя.
По думите и на пазара ни съществуват само няколко продукта, които са направени по специална технология и не съдържат никакви консерванти.
От кожни екземи често страдат фризьорите, които се оказват алергични към боята за коса, както и маникюристките от акрилатите в лака за нокти, продължи доц. Казанджиева. Във временните татуировки с къна (те са черни, а истинската къна е оранжево-червена) има и парафинилен диамин, който е мощен алерген, в незнайни концентрации. Парафинилен диамин има и в боите за коса. Но европейският съюз е разрешил използването му в тях до 6 %. Добрите фирми обаче, за да се презастраховат, не превишават 4 %. В съвременните татуировки сме измерили количества, които стигат на места до 15 %. В директивата на ЕС изрично пише, че тази съставка може да се добавя към боите за коса, но използването й за оцветяване на кожа е забранено, поясни тя.
В лечението на алергиите се прилагат кортикостероидни медикаменти. Но 1% от всички алергологично тестувани пациенти се оказва, че проявяват алергии именно към тях.
У нас към 28 алергена за тестуване се включат още 2, а именно прополис и паладий, използван в златната бижутерия на нашата географска ширина, които са също често проявяващи се алергени. Денталното злато се оказва, че също може да доведе до алергия. При кожния patch test се накапват алергени в специални капсулки, които се залепят върху гърба за 48-72 часа.
Децата след 10-12 години също могат да се тестуват. Под тази възраст тестуванто е разрешено, но само при тежки алергии и то за 24 часа.

-----
Американското дружество по дерматология всяка година връчва своеобразен Оскар за алерген на годината. Критерият е - засилената честота на проява сред най-голям брой хора. За тази година това е веществото диметилфумарат, което се съдържа в малките пакетчета, поставени в обувки, мебели, чанти, за да не мухлясват, да не развиват плесени, гъбички и да не се овлажняване. Оказва се, че диметилфумарата например остава да действа година в детските обувки, след като бъдат извадени от тях въпросните пакетчета.

С година възрастта за пенсия се увеличава


Така от догодина жените  ще се пенсионират на 61 г., а мъжете на 64 г. Според разчетите на финансовото министерство по този начин ще се съберат пари да се вдигне сегашната минимална пенсия от 136 на 145 лева на близо  700 000 пенсионери.
Вдигането на възрастта с 1 година ще стане еднократно, но все още няма официално решение, съобщи зам. министърът на финансите Владислав Горанов. 
От 2012 г. близо 80 000 души ще получават заплати, формирани по нов начин - без класове за прослужено време, а с бонуси, които ще се променят 4 пъти в годината и ще зависят от старанието им. Близо 70% от парите ще се определят след годишна оценка на труда им, а останалите до 30% ще са различни надбавки, които ще се дават след тримесечни оценки на труда им. Освен държавните и общинските чиновници в системата ще се включат също данъчните, митничарите и служителите на НОИ, НЗОК, СЕМ, КРС и др. Извън новите правила остават всички силови структури и служителите в парламента и президентството.

сряда, 16 ноември 2011 г.

Информационният сайт на Евросъюза - euractiv.com: България е едно от най-смъртоносните места за живеене


Постоянното замърсяване прави България едно от най-смъртоносните места за жи­веене. Причината е, че въп­реки годините усилия за по­добряване на мониторинга и придържане към европейски­те стандарти качество на въз­духа у нас остава лошо, пи­ше информационният сайт на ЕС /euractiv.com/.
Но проблемите на Бълга­рия не са изолирани и реф­лектират върху основните притеснения за качеството на въздуха сред страните-членки на ЕС. След присъе­диняването си към Евросъю­за през 2007 г. България е постигнала стабилен прогрес в подобряването на еколо­гичния мониторинг и приема­нето на правилата за качес­твото на въздуха, водата и околната среда. Според ана­лизатори обаче тези стъпки са последвани от несериоз­но прилагане и пренебрегва­не от националните и евро­пейските власти.
"Ние имаме много добри закони и мониторингови сис­теми по места, но най-голе­мият проблем е, че нямаме държавна агенция, която мо­же да наложи законите", каз­ва Георги Стефанов от при­родозащитната организация WWF и допълва: "Имаме всич­ко освен прилагане".
Лошото качество на възду­ха има смъртоносни последс­твия както в България, така и в Румъния. Двете страни от­стъпват само на Армения в класацията за най-висока смъртност поради замърсен градски въздух, сочи доклад на Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Според раз­пространения на 2 ноември доклад годишната смъртност заради лошото качество на въздуха в Румъния е 439 чо­века на милион души, а в Бъл­гария - 437. България обаче води в Европа по интензивност на замърсяването на въздуха и се намира сред пър­вите 50 най-замърсени стра­ни в света. В доклада са включени 187 държави.
В Европа единствено Ар­мения е с по-висока от двете членки на ЕС годишна смър­тност в това отношение - 882 души на милион умират зара­ди замърсения въздух в стра­ната, чието население е 3 ми­лиона души. Георги Стефанов от природозащитната орга­низация WWF съобщи, че ре­довно подава жалби до влас­тите в София заради нерег­ламентирани палежи на отпа­дъци и автомобилни гуми.
Старите автомобили, пре­димно внасяни втора ръка от други страни-членки на ЕС, също допринасят за градския смог.
"Никой от нашите полити­ци не свързва замърсяване­то на въздуха със здравето", посочва Стефанов. По думи­те му Европейската комисия е прекалено безучастна в прилагането на правилата за качеството на въздуха и на други, свързани с околната среда.
'Те чакат, чакат, чакат, до­като стане прекалено късно", казва в заключение екоактивистът.

В-к "Струма"