Translate

неделя, 13 ноември 2011 г.

Нов център ще заработи до края на годината като подарък за 120-годишнината на ВМА


Центърът за диагностика на вируси и вирози ще бъде ръководен от проф. Златко Ковачев. Той ще обедини две от досега действащите лаборатории ­ по клинична и експериментална вирусология и съвършено новата ­ по молекулярна вирусология.
Новосъздаденият център ще разполага с апаратура последно поколение, която ще „разгадава” тайните на заразите на молекулярно ниво. Тук ще се изследват заболявания, сходни по симптоматика, но със съвършено различна етимология и съответно различно лечение. Резултатите от изследванията ще са готови до дни, дори до часове.
Като пример за такива заболявания, които сега често пъти объркват дори и самите лекари, не само при поставянето на диагнозата, но и при назначаване на лечението, проф. Кълвачев посочи множествената склероза (МС) и прогресиращата мултифокална левкоенцефелопатия (PML), която е бавно, но прогресиращо заболяване на мозъка причинено от вирус. Всички признаци на PML са като тези на МС, поясни той.
Поради липса на такава лаборатория до сега у нас, за най-заплетените вируси, като тези на някои видове рак, остри инфекции и такива, които причиняват редица автоимунни заболявания, се налага лекарите да изпращат проби на заболелите за изследвания в чужбина, най-често в Германия или в Гърция, което забавя не само диагностиката но и назначаването на терапия. Нещо повече, за да се пести време някои от болните пътуват до Гърция, за да си направят лабораторните изследвания и да донесат на лекарите резултатите от тях на ръка. 

-----
Проф. Златко Кълвачев е възпитаник на Медицинска академия, София. Кариерата му започва във ВМА, където работи до 1995 г., след което се доказва като специалист и във Венецуела. След завръщането постъпва на работа в Националния център по заразни и паразитни болести, а от няколко месеца той е началник на новосъздадения Център за диагностика на вируси и вирози във ВМА.
 -Проф.Кълвачев целта и очакванията от работата на този център какви са?
-Целта е рязко подобряване на диагностиката и анализа на вирусите. Идеята е да се разширят изследванията (рутинните серологични) и да се издигнат на по-високо ниво, като се включат и високоспециализирани молекулярновирусни изследвания, включително за различни неясни състояния, с които клиницистите имат проблеми. Анализирането на генетичния материал от вирусите ще даде възможност за много по-точна диагноза и ще може да се прави количествена и качествена оценка на вирусната активност. Като се идентифицира генетичният материал на вируса, ще може да се оцени неговата агресивност и оттам нататък оценка на хода и прогнози за изхода от заболяването.
Има вируси, които могат да се диагностицират с кръвни материали - серуми. Но има и вируси, за които изследването трябва да бъде генетично. Например папиломните вируси - там не се провеждат изследвания с кръв, защото този вирус не се намира в кръвта. Тези вируси се свързват с развитието на сериозни заболявания като рак на шийката на матката, на устата, ларингса, пениса, дори в някои случаи с рак на белия дроб. Други вируси също се свързват с развитието на рак, например полиомните, за които има данни, че участват в развитието на мозъчните и колоректалните тумори или на някои дегенеративни заболявания на мозъка, например вируса JC предизвиква заболяването прогресираща мултифокална левкоенцефалопатия. 
Екипът е сформиран. Състои се от 15 специалисти. Тук са известните вирусолози доц. Мекушинов и доц. Камаринчев, както и редица други колеги с дългогодишна практика. До края на годината мисля, че ще започнем да работим реално, като направим един подарък на нуждаещите се във връзка със 120-годишнината на ВМА, която е през декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар