Translate

неделя, 13 ноември 2011 г.

Сладоледът - намалява депресията и бори безсънието


И в студеното време е полезно да се яде сладолед, но без да се прекалява, за да не се  разболеете. Той е полезен, защото намалява кръвното налягане, укрепва костната тъкан и стимулира мозъчната дейност.
Италианско проучване, публикувано във вестник "Стампа", показва, че 7 от всеки 10 италианци винаги имат запаси от сладолед във фризера си. 65 % смятат сладоледа за перфектно средство за справяне с умората и стреса, а 35 % мислят, че той лекува самотата и тъгата. Повечето от анкетираните са убедени, че когато имат пред себе си сладолед, биха го предпочели пред секса. Само 1% от жителите на Апенините признават, че мислят за любов, дори когато се намират в компанията на хубав сладолед.
Специалисти от американския Институт за биомолекулярна химия също откриха,че сладоледа бори освен това депресията и безсънието. Л-триптофанът, който се съдържа в млякото и в сметаната на сладоледа, е натурален транквилант, успокояващ нервната система, подобряващ настроението и помагащ на хората да се преборят, както с безсънието, така и със стреса, обесняват те. Но отбелязват, че млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време. В шоколадовото ледено лакомство пък шоколадът ускорява пулса, повишава кръвното налягане, тоест той също е природен стимулатор, подобно на кофеина. Сладоледът, направен на базата на йогурта, влияе и благотворно на чревната микрофлора, тъй като заедно с него, там попадат необходимите на организма бактерии т. е. той има запазено място в съвременната профилактика на стомашно-чревните заболявания. Той е богат, както на витамини А, В, Е - полезни за очите и кожата, така и на минерални вещества -фосфор , необходим за костите и растежа, магнезий, калий и желязо . Съставът на сладоледа оказва положително въздействие на увеличението в организма на хормона на щастието серотонин. Той подобрява паметта и повишава настроението. Ето защо учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, като общотонизиращо средство.
Сладоледът освен другите си предимства влияе положително на кожата при директен контакт, като свива порите.
Лечебните свойства на сладоледа са признати дори от бащата на медицината Хипократ. В Древна Гърция и в Древен Рим той е смятан за лекарство на аристократите. С него се е лекувал дори знаменитият пълководец Александър Македонски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар