Translate

неделя, 13 ноември 2011 г.

Лекарствата от чужбина излизат в пъти по-евтино, отколкото в родните аптеки




В Гърция и Турция антибиотиците и най-често използваните лекарства за настинка, високо кръвно и главоболие струват два пъти пое-евтино
Мехлем за кожни инфекции в Гърция струва 1,80 евро, а у нас е почти 10 лева.
По-големият проблем е, че някои медикаменти въобще ги няма в страната ни и хората са принудени да ги търсят в съседните държави. В момента се внасят ихтиол, сиропи за кашлица и детски мехлеми от Македония и др.
Жители на Сандански и Петрич твърдят, че в Гърция имодиум е 1 евро, а у нас е 5 лева. Панадол за деца, ко-ренитек, аулин и другите болкоуспокояващи, също са с около 2 лева по-евтини там. Антибиотикът оспамокс, също е с 1-2 лева по-евтин, а зината пък е поне с 5 лева надолу в сравнение с цената му тук.
Антибиотикът "Зинат", който струва у нас между 36 и 40 лв., в Румъния пък може да се купи само за 7 лева. Лосион против себорея и други кожни проблеми "Дипросалик", внасян от Германия, в северната ни съседка струва 4-5 лв., а у нас цената му е 12-13 лв. Крем за белези "Мадекасол" 10 г доскоро в България се продаваше за 10 лв., но вносът му бе спрян. Същото мазило, но четири пъти по-голяма разфасовка, струва в Турция около 7 лв. От САЩ се носят предимно витамини, като калций, витамин D и аспирин "Байер"които там са доста по-евтини. Например буркан с 300 таблетки от популярните витамини Центрум в Щатите струва 22 долара, а тук….
В същото време много българки с хормонални проблеми ходят в Румъния на лечебен туризъм, тъй като курсът с хормони там излиза два пъти по-евтино, отколкото в България.
Ако може да бъде утешение-успокоителните в Турция и Гърция пък са доста по-скъпи, отколкото у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар