Translate

петък, 18 ноември 2011 г.

Основният и най-често срещан алерген е никел

Мит е, че съществува натурална козметика

 
Очакванията са към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от някакво алергично кожно заболяване, тъй като именно кожата е в непосредствен контакт със заобикалящата ни среда и често е засегната от тях. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.
Препарати, които не са предназначени за човешка употреба, често са причина за кожни алергии. У нас обаче все още има хора, които си купуват медикаменти от ветеринарните аптеки, съобщи доц. Жана Казанджиева, председател на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД). Тя даде като пример препаратът рефригеранс за спортни коне и други животни, за който по интернет форумите отзивите са повече от добри от хора, ползвали лекарството срещу болки в кръста, невралгии и др.
Основният и най-често срещан алерген обаче е никела, който е почти навсякъде в нашия бит. Между 8 и 20% от населението в ЕС е алергично именно към никел. Обикновено на тази алергия по-честа жертва са жените, в резултат на предпочитанията си към ефектни, но евтини бижута, от неблагородни метали. Никел има и в сенките за очи, в копчетата на дънките, капсите, запалките, часовниците, както и в някои съдове. Ние поемаме и немалка доза от него през устата. Това ще рече, че хора с алергия към никел, не трябва да готвят в съдове от неръждаема стомана, както и да консумират храни от консерви. Също така те трябва да се откажат от ядки, броколи и шоколад, в които също има от него.
Често кожни екземи се получават и при употреба на различни козметични продукти, най-вече заради консервантите в тях. Според доц. Казанджиева мит е, че съществува натурална козметика, тъй като освен някакво екзотично растение т.е. растителна съставка тези кремове задължително съдържат парфюми, консерванти, емулгатори и т.н.. повлияващи върху срока им на годност. Ако ги няма, във всеки един козметичен продукт, то крема като го отворим би хванал веднага гъбички най-малко. Ланолинът в някои овлажняващи кремове също предизвиква алергия, посочи тя.
По думите и на пазара ни съществуват само няколко продукта, които са направени по специална технология и не съдържат никакви консерванти.
От кожни екземи често страдат фризьорите, които се оказват алергични към боята за коса, както и маникюристките от акрилатите в лака за нокти, продължи доц. Казанджиева. Във временните татуировки с къна (те са черни, а истинската къна е оранжево-червена) има и парафинилен диамин, който е мощен алерген, в незнайни концентрации. Парафинилен диамин има и в боите за коса. Но европейският съюз е разрешил използването му в тях до 6 %. Добрите фирми обаче, за да се презастраховат, не превишават 4 %. В съвременните татуировки сме измерили количества, които стигат на места до 15 %. В директивата на ЕС изрично пише, че тази съставка може да се добавя към боите за коса, но използването й за оцветяване на кожа е забранено, поясни тя.
В лечението на алергиите се прилагат кортикостероидни медикаменти. Но 1% от всички алергологично тестувани пациенти се оказва, че проявяват алергии именно към тях.
У нас към 28 алергена за тестуване се включат още 2, а именно прополис и паладий, използван в златната бижутерия на нашата географска ширина, които са също често проявяващи се алергени. Денталното злато се оказва, че също може да доведе до алергия. При кожния patch test се накапват алергени в специални капсулки, които се залепят върху гърба за 48-72 часа.
Децата след 10-12 години също могат да се тестуват. Под тази възраст тестуванто е разрешено, но само при тежки алергии и то за 24 часа.

-----
Американското дружество по дерматология всяка година връчва своеобразен Оскар за алерген на годината. Критерият е - засилената честота на проява сред най-голям брой хора. За тази година това е веществото диметилфумарат, което се съдържа в малките пакетчета, поставени в обувки, мебели, чанти, за да не мухлясват, да не развиват плесени, гъбички и да не се овлажняване. Оказва се, че диметилфумарата например остава да действа година в детските обувки, след като бъдат извадени от тях въпросните пакетчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар