Translate

понеделник, 14 ноември 2011 г.

Има драстично разминаване на договорения с Надзорния съвет на НЗОК бюджета за дентална помощ и внесения от Министерския съвет в Народното събрание

Настояваме да бъде възстановен бюджетът от 101 млн. лв., който договорихме и бе приет от Надзорния съвет на НЗОК

От Българския зъболекарски съюз (БЗС) заявиха на пресконференция, че има рязко разминаване в договорения от тях с касата проектобюджет и внесения в парламента.
По думите на д-р Николай Шарков, зам. председател на БЗС, договореният с Надзорния съвет на НЗОК бюджета за дентална помощ е бил  в размер на 101 млн. лв. И с него е можело да се покрият, както изискванията по Наредба 40 -на настанените в медико-социални домове (деца и възрастни), на  децата, лишени от родителски грижи и на задържаните под стража денталните дейности да се извършват под упойка, така и рязкото поскъпване на среброто, за 2 години с 250 %,  рефлектиращо в оскъпяването на амалгамните пломби, в които то е 67%. Но от масата на
преговорите "по пътя"  към парламента парите са намалени и респективно сумите за поставяне на упойки и компенсиращата повишените разходи за среброто в пломбите от амалгама отпада.т.
Не може, без равенство в един преговорен процес, каза д-р Шарков. Не може без паритет, който на практика и не съществува от 2-3 години, да се работи като се симулират преговори  и то само по текстовата част на НРД, но не и за цени и обеми на дейностите. На нас просто ни се спуска някакъв бюджет. Не може чл.55 от ЗЗО да има три противоречащи си подточки, да има в него стари неотменени текстове и нови .На  практика не знаем по коя подточка от този закон трябва да работим, каза още д-р Шарков и продължи, че те не искат да нарушат макрорамката на бюджет 2012, но настояват да се направи, между двете четения в парламента, вътрешно правилно  преразпределение на средствата за здраве. Има резерви, откъдето могат да се вземат тези пари и да се сложат там, където им беше мястото, в проектобюджет за догодина,  приет от Надзорния съвет на НЗОК.
Председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов съобщи, че желанието им, за здравно осигурените лица над 18 год., да се включат в пакета още две дейности си остава химера.Той сподели, че изумлението им е било огромно, когато се оказало, че въпреки постигнатата договореност с  в проектобюджета за дентална помощ са отделени само 95 394 000 лв., които определи като абсолютно недостатъчни. Увеличението с 1,3 млн. лв. няма да стигне за нищо.То. представлява само 0.7% от над 200-милионното увеличение на парите за здраве за догодина. Орязването на тези смешни 7 млн.лв. е просто цинизъм, бе категоричен той.
На практика само 4% от парите, които даваме за здравни осигуровки, са предназначени за зъболечение, независимо драстичното влошено зъбно здраве на нацията.   
Д-р Миланов представи писма от пациенти до БЗС.
"Излиза, че е хуманно да бъдат лекувани хора без здравни осигуровки, но не е хуманно да бъдат лекувани хора, които съвестно и редовно си ги плащат", пише в едно от тях.
Стана ясно, че от съсловната организация са изпратили писма до всички институции, в които аргументирано се обяснява защо са необходими исканите средства, но и досега не са получили никакъв отговор. Поискана е и среща с финансовия министър Симеон Дянков, но няма яснота дали тя ще се състои изобщо.
Стана ясно още, че страната ни е на последно място в Европа, по остойностяване на услугите в денталната помощ.А ако пък се приеме този вариант на проектобюджет за догодина се залага един скрит дефицит по отношение на денталната помощ.
Представителите на БЗС изразиха надежда, че вътрешното преразпределение на парите за здраве ще бъде по-честно за пациентите и че на тях тези 7 млн.лв. все пак ще им бъдат дадени.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар