Translate

четвъртък, 28 март 2013 г.

Национална скринингова кампания за ранно откриване, диагностика и лечение на хроничен хепатит С




Рош България подкрепя инициативите, свързани с провеждането на изследвания за откриване на хроничен вирусен хепатит сред населението в страната за пета поредна година. 
Таз годишната кампания е организирана от Българско дружество по Гастроентерология, Сдружение за борба с хепатит „ХепАктив“ и Национално сдружение за борба с хепатит „Хепасист“. 
 Лекари от двадесет и девет града в страната ще имат възможността да проведат безплатни изследвания за хепатит С, използвайки бързи скринингови тестове. 
Пълна информация за самата кампания, както и списък с адресите на кабинетите, в които ще се извършват изследванията, можете да се намерят на интернет страниците на Рош България, в секцията Здравен справочник, както и на страниците на пациентските организации www.hepasist.org и www.hepactive.org.  
Анализите на резултатите от проведените кампании за безплатно тестване срещу хепатит досега показват, че всяка година средно са изследвани около 10 000 души. Около 1,5% от тях са били с положителни проби за хепатит С- болестта се лекува напълно и при откриването й в ранен стадий протича без усложнения. Изчакването на клиничните симптоми може да доведе до придружаващи заболявания. 85% от инфектираните пациенти развиват хронична инфекция, като при около 20% от тях това води до цироза. 7% от пациентите с цироза развиват рак на черния дроб, поради което  се смята, че хепатит С е най-важният рисков фактор за този вид рак. 
Според статистиката в България смъртността от цироза е съответно 25,8 на 100 000 за мъжете и 4,8 на 100 000 за жените. Цифрите за смъртност вследствие на рак на черния дроб са 7,7 и 3,2 съответно за мъже и за жени. 
За хепатит С:
Хепатит С означава възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вирус. Хепатит С е едно от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) общо броят на инфектираните с хепатит С надхвърля 170 млн., за Европа - над 8.9 млн., за САЩ- 3.9 млн. души. За повечето страни честотата варира от 1 до 5%. В България честотата сред здравите кръводарители е 1.4%, като прогресията към цироза е при 25% от носителите, а при развитието на рак на черния дроб се отчита повишаване с 2-6% годишно.
 

Благотворителната инициатива побългарена




Пробутват залежали стоки за “висящи”
Клошари точат зъби за баничка с биричка

Търговци измислиха нов начин да се отърват от залежалите си стоки с изтичащ срок на годност, като ги обявят за „висящ продукт”.
Само за два дни след обявяването на кампанията за “висящи стоки” десетки хранителни магазини, кафенета, закусвални и др. търговски обекти от Търново и околните градове обявиха, че се включват в нея. Проверка на “Монитор” обаче установи, че някои от търговците са решили да използват благородната практика за комерсиални цели, а други просто да се отърват от невървежните и скъпи стоки. Така например в един от хранителните магазини във Велико Търново с етикет “висящ продукт” бяха отбелязани полуизгнили банани и натъртени ябълки, вакуумирана пушена и веяна риба, турски сладкарски изделия и дори консерви с шпроти с изтичащ след два месеца срок на годност. В друг магазин пък половината топла витрина с готови ястия бе с надпис “висящ продукт”. В една от кварталните бакалии пък с надпис “висящи” бяха окичени десетина банички, милинки, кифли и др. закуски с доста съмнително качество, произведени най-малко преди 2-3 дни.
В съседния град Лясковец възрастна жена, продаваща плодове и зеленчуци на открито, също бе лепнала на кантара си бележка “висящ продукт”. Оказа се обаче, че бележката не се отнася за всички стоки, а само до 5-6 артикула, сред които пакетирани ягоди, сушени смокини и пакетчета червен пипер.
Бонка Никова обясни, че идеята за висящите продукти им харесала и решили и те да пробват. Защо обаче за такива бяха обявили не особено търсените през пролетта сушени плодове и скъпите ягоди, а не пресните зеленчуци, жената не каза. 
А иначе в Търново още в първите дни инициативата за “висящи стоки” бе приета и подета от немалка част от търговците. Освен традиционните “висящи” кафета и закуски, най-големият парти център в града предложи и “висящо гледане на дете”. Всеки, който поиска, може да предплати 2,50 лв. за отглеждането и забавленията за един час на дете, чийто родители не могат да си го позволят, а имат неотложна работа. Търговците, предлагащи “висящите” кафета и закуски, споделиха, че интересът към този тип услуга все още не бил голям. Причините били, че голяма част от хората все още не вярвали, че платените от тях кафета и банички действително ще бъдат дадени на бедните и гладните и подозирали търговците, че просто ще си приберат парите. Самите нуждаещи се пък явно изпитвали срам и неудобство да се хранят по такъв унизителен за тях начин. За сметка на това обаче “висящите” закуски и кафета
настървили просяците цигани и клошарите, които по пет пъти на ден обикаляли из закусвалните да питат дали нямат някое платено кафе и кифла за тях. Един от клошарите пък предизвикал смях сред продавачите в търговски обект, като влязъл и попитал дали имат “висяща” баничка с биричка.

Иван Първанов
В."Монитор" 

Споделеното кафе стана хляб



Италианската традиция на „висящо кафе” – жест на солидарност с нуждаещите се, първоначално тръгва от заведения в Неапол, но скоро стартира и в много други градове. У нас обаче тя веднага взе други измерения. В столицата пекарна предлага “споделена закуска” -
най-търсени са пирогите и пелмените. В Стара Загора нуждаещите се вече могат да хапнат кроасан или солети и дори да вземат прах за пране без пари. Собственикът на нова хлебопекарна пусна “висящ хляб”. Пловдивската опера също се включва в популярната вече инициатива, но с продажба на билети. Всеки любител на класическата музика може да купи “висящ” пропуск за хора, които нямат финансовата възможност да си го позволят. 10 билета вече са закупени с лични средства от служители на район “Тракия”. “Висящ” дюнер и чай с “висяща” пастичка са най-новият хит в Бургас. Варненска туроператорска фирма пък започна инициативите “висяща почивка” и “висяща екскурзия”.

 В."Монитор"

Пробив в генетиката или рекламна "хватка"



В интернет пространството се появи информация, че за първи път в България е направено изследване на цялостен човешки геном. Революционното изследване на 22 000 гена на човек бе извършено преди броени дни в клиника Малинов. Проучването е ново не само за България, но и за цяла Централна и Източна Европа, се твърди в информацията. Благодарение на
иновативното изследване вече ще могат да бъдат поставени диагнози при неясни случаи на над 100 000 генетични заболявания, като аутизъм, епилепсия, маутиплена склероза, сърдечносъдови заболявания, склероза, хипертония, кардиомиопатия, метаболитни заболявания, затлъстяване, диабет, бъбречни заболявания, очни болести и др.
Неинвазивната пренатална диагностика е безболезнена и дава възможност да се изследва наличието на заболяване на плода при бременни жени само с взимането на кръв от майката. След като майката си направи такова изследване, тя може да бъде наясно на какво да обърне внимание и какви профилактични прегледи да си направи. За целта на изследването, в клиника Малинов едновременно бяха изследвани четири пациенти на генетичен секвенатор Иллумина, съобщава д-р Максим Малинов.
---------


Информацията не е съвсем коректна и е подвеждаща.


Проф. Иво Кременски
Човешкият геном съдържа над 6 милиарда бази (букви). От тях под 2% изграждат около 22 000 човешки гени. В гените кодиращата белтъци част е под 1% от "цялостния човешки геном". Това са изследвали в клиника Малинов, и то наистина е ново за България, но отдавна се прави в Централна Европа (например Германия).
Известните генетични болести са около 7000. По отношение на цитираните в информацията заболявания реално повечето от тях (без наследствените метаболитни болести) са генетични предразположения. По-малко от 10% от цитираните от клиника Малинов болести могат да се включат в групата на "генетичните болести". Това важи и за раковите заболявания. Не е уточнено какво точно се разбира под "неясни случаи" и откъде е ползвана информацията за съществуването на 100 000 генетични болести.
Неинвазивна пренатална диагностика се предлага в Германия и други европейски страни за 5 хромозомни болести срещу 2000 лв. Това изследване се прави на най-висок клас апарат и ползва специализиран софтуер, който наистина има възможност за "изследване на цялостния човешки геном". Не ми е известно у нас да е наличен подобен клас апарат.
В заключение - за диагностични цели трябва да се предлагат само утвърдени и верифицирани в лабораторията генетични методи. Това не може да се постигне с изследването само на четирима пациенти. Във всички европейски страни предлагането на нови "революционни" диагностични генетични методи става само след изрично разрешение от национален контролиращ орган и на специален регулиращ режим.
У нас генетични диагностични изследвания се провеждат само в "акредитирани" генетични лаборатории (Закон за здравето).
Задължително, преди да се тиражира масово информация за нови генетични диагностични методи, е нужно да се публикуват коректни и компетентни данни за ползата и ограниченията на резултатите от тях.
Разпространяването на непълна и некоректна информация за възможностите на дадени генетични изследвания води само до безпокойство, последващи разочарования и недоверие във възможностите на българското здравеопазване.
 
В."Дума"

Еврокризата взема все повече човешки животи



Самоубийствата и инфекциозните болести бележат бум, твърдят медицински експерти

Испанци палят свещи в град Гранада пред блока на мъж, който се самоуби в края на миналата година, след като банка взе жилището му заради неплатени вноски по ипотечния му кредит. Подобни случаи зачестиха в страната след избухването на икономическата криза.
Финансовата криза в Европа струва човешки животи, тъй като самоубийствата и инфекциозните заболявания са все повече, но политиците не обръщат внимание на проблема, твърдят здравни експерти, цитирани от "Шпигел" онлайн. Големите бюджетни съкращения и нарастващата безработица тласкат все повече хора към депресия, а по-ниските доходи означават, че все по-малко хора могат да отидат на лекар или да си купят лекарства.
Резултатът е, че след дългосрочен спад от 2007 г. процентът на самоубийствата, съчетан с тревожни огнища на болести, включително СПИН и дори малария, се увеличава, сочи анализ за европейското здраве на сп. "Лансет".
За да се намери противодействие на тези заплахи, са необходими силни системи за социална защита, твърдят изследователи. Но мерките за икономии, наложени след поредица от кризи в Южна Европа - най-вече в Гърция и Кипър, "нарязаха" тези мрежи за безопасност. "Налице е и един нов явен проблем - отричат се здравните ефекти на кризата, въпреки че те са очевидни", казва водещият изследовател Мартин Маккий от Европейската обсерватория за здравни системи и политики, група, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО). "Европейската комисия е задължена да следи какво въздействие имат върху здравето всичките й политики, но още не е дала оценка за здравните ефекти от мерките за икономии, наложени от кредиторите", добави той.
Исландия обаче подсказва, че има алтернатива. Въпреки опустошителната финансова криза страната отхвърли затягането на коланите след референдум и продължи да инвестира в системата си за социално благосъстояние. Изследователите откриха, че благодарение на това решение в страната не е имало забележими ефекти върху здравето, откакто кризата започна. Икономиката на Исландия вече се е върнала към растеж, но възстановяването е неравномерно и инфлацията остава упорито висока.
От друга страна, здравните системи в много европейски страни са под напрежение, включително Испания, Португалия и Гърция, съобщават Маккий и колегите му. Съществува нарастваща тенденция пациентите да търсят помощ в по-късен етап, въпреки че това означава по-лоши последствия за тях, както и по-високи разходи за здравната система в дългосрочен план. В България петима души се самозапалиха в рамките на един месец. Четирима починаха, един е жив и е на лечение в "Пирогов", припомнят експерти.

В."Сега"

Кафе и закуски носят рак



Препеченото кафе, хлябът, бисквитите, чипсът и пържените картофи носят рак. За това предупреждава европейската потребителска организация „Еурактив" като се позовава на изследвания на Националния институт по храните в Дания.
Причината е канцерогенното вещество акриламид, което се получава в богати на въглехидрати храни при обработката им на високата температура над 120 градуса.
Всъщност наличието на акриламида в редица храни е известно още от 2002 г През 20011  г. и Българската агенция по безопасност на храните публикува доклад за опасностите, като се позова на изследване на Европейския орган по безопасност на храните. Според него опити върху плъхове, мишки и кучета категорично установили, че акриламидът образува тумори в редица органи. При мишките веществото се отлагало в детеродните органи и дори в развиващ се зародиш, при плъхове се отделяло и в майчиното мляко.
Оказва се, че употребата на пълнозърнесто брашно е по-опасна, тъй като то спомага за образуване на повече акриламид. Експертите съветват хляб, бисквити и картофи да се излагат колкото се може по-малко на топлинна обработка, а картофените резени да се мият преди пържене. Няма данни за наличие на опасното вещество в сурови или варени храни.

В."Телеграф"

Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза



Българките живеят 78 години при средни над 83, а мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота. В същото време България е най-бедната страна
в ЕС, където 85% от доходите на домакинствата покриват основни нужди, става ясно от доклад на Европейската комисия за социалното положение и заетостта в ЕС през четвъртото тримесечие на миналата година.

Почти половината от българите - 44%, са изпитали сериозни материални лишения през 2011 г., като това е най-високият процент в ЕС - пет пъти повече от средното равнище в общността, отчита още комисията. Останалите обществени показатели показват, че през 2011 г. България е била най-бедната страна в ЕС – 49% от населението и 52% от българските деца са били застрашени от бедност, се отбелязва в доклада. Последни сме и по средна заплата - 768 лв., или 393 евро към септември 2012 г.
 

Ненадминато усещане за кино: AOC представя29″UWHD 21:9 дизайнерски монитор



Специалистът при дисплеите AOC пуска на пазара необикновения, супер широк, 73.7 см (29“) PC монитор myMulti-Play с 21:9 Cinemascope формат. Насочен към кино ентусиастите и
взискателните офис потребители, този монитор с LED подсветка (с моделно име: q2963Pm) покорява със зашеметяващата си UWHD резолюция от 2560 x 1080 пиксела, която позволява гледане на филми в Cinemascope формат, без досадните черни ленти в горната и долната част на екрана.MHL съвместимият myMulti-Play предлага дългоочаквано място в повече за офис приложения – идеално за сравняване на документи един до друг и използване на множество прозорци по едно и също време.


Ултраширока картина от няколко източника:
Повече от 2.7 милиона пиксела на екран с диагонал от 73.7 cm (29″):  myMulti-Playпредлагат усещане за истинско кино в съотношение 21:9, както и практично разширение на обичайното място на десктопа. Моделът поддържа различни източници на сигнал, като BluRay плеър или компютър, които могат да бързат свързани едновременно.
Върхова дисплейна технология като на живо: 
Снабден с безупречна, супер тънка рамка, myMulti-Playизползва IPS панел от висок клас за изключително широки видими ъгли и изключителна точност на предаване на цветовете. Моделът от линията Style предлага динамичен контраст от 50,000,000:1 (типичен контраст: 1000:1) при зрителни ъгли от 178° и по вертикала, и по хоризонтала. В комбинация с250 cd/m2яркост и време за реакция от само 5 ms, q2963Pm осигурява кристално ясни изображения и цветове, които със сигурност впечатляват.

Талант във връзките:
Благодарение на вградения MHL конектор, Android потребителите могат директно да закачат техните съвместими устройства към монитора, което позволява изобразяване на съдържание от смартфона или таблета на 29-инчовия (73.7 cm) супер широк екран, като същевременно мобилните устройства биват зареждани. Освен това, AOC са снабдили myMulti-Playс HDCP-съвместим HDMI порт, както и с DVI-D и D-Sub конектори плюс два DisplayPort-а. Вградените говорители ще помогнат за избягването на кабелната плетеница в офиса, с което отпада нуждата от свързване на външни озвучителни тела. q2963Pm е съвместим с VESA стойките за стена със 100 мм разстояние между отворите.

Зелена технология:
Използванетото на най-новата LED подсветка прави q2963Pm много енергийно ефективен при само 26 W консумация в работен режим (0.5 W в режим на покой), с което лесно покрива стриктните изизсквания на стандарти като Energy Star 5.0.
Интелигентен софтуер:
Подобно на много други свои монитори, AOC снабдяваmyMulti-Play с множество софтуерни решения. Eco режимът и e-Saver програмите помагат за по-нататъшно пестене на енергия чрез настройка на силата на LED подсветката в зависимост от околната светлина. Систематаi-Menu позволява мониторът да бъде настройван удобно с мишката. Софтуерът Screen+ разделя огромния 73.7 см (29″) десктоп на различни практични пана, които са достъпни посредством шорткъти.

Надежден сервиз:
AOC предлага 3-годишна гаранция за q2963Pm, включително замяна на място.
Необичайният myMulti-Play вече е наличен на пазарите в Европа на препоръчителна крайна цена от 999 лв. сДДС.
--------
За AOC:

AOC е една от световните топ марки на пазара на монитори. Високото качество, първокласният сервиз, атрактивният дизайн, грижата за околната среда и предлагането на иновативни продукти на конкурентни цени са причините много потребители и дистрибутори да се доверят на AOC. Изключително широкият обхват от компютърни дисплеи печели на марката множество награди. AOC е подразделение на TPV Technology Limited, най-големият производител на LCD в света. www.aoc-europe.com
 

 

Logitech® Keyboard Folio и Logitech® Keyboard Folio mini



Logitech® Keyboard Folio и Logitech® Keyboard Folio mini пазят вашия iPad® или iPad® mini и неговия тъч екран, докато го допълват с тънък дизайн и фини тъкани. С компактната си
Bluetooth® клавиатура Logitech Keyboard Folio за iPad или iPad mini осигурява познатото чувство на традиционната клавиатура, докато пести мястото на екрана за изобразяване на повече съдържание. Logitech Keyboard Folio може да се използва като стойка, която държи вашия iPad или iPad mini в две позиции – за сърфиране или за писане – а вградените магнити държат обвивката затворена, за да защитава вашия таблет и неговия екран, когато не го използвате.

Ключови възможности:

·        Защита под формата на обвивка: Предната част и гърба на вашия iPad или iPad mini са защитени от обвивката.
·        Вградена Bluetooth клавиатура: Внимателно изработената, вградена Bluetooth клавиатура осигурява познатото усещане на традиционната клавиатура за удобно и точно писане.
·        Завладяващ стил: Елегантните профили перфектно допълват iPad или iPad mini с фини тъкани и смели цветове, които отговарят на индивидуалния ви стил.
·        Магнитно привличане: Магнитите държат iPad или iPad mini в два удобни режима на гледане – за писане и за сърфиране. Те също държат обвивката затворена, когато не използвате таблета.
·        Мигновено включване/изключване: Отворете обвивката, за да събудите вашия iPad или iPad mini и я затворете, за да приспите таблета – толкова е просто.
Системни изисквания:
·        Logitech Keyboard Folio: iPad 2, iPad (трето или четвърто поколение)
·        Logitech Keyboard Folio mini: iPad mini

Спецификации на продукта:

Logitech Keyboard Folio
·        Размери (Д x Ш x В): 248 мм x 198 мм x 25 мм
·        Тегло: 639 грама
Logitech Keyboard Folio mini
·        Размери (Д x Ш x В): 207 мм x 150 мм x 25 мм
·        Тегло: 395 грама

Гаранция:

·        3-годишна ограничена хардуерна гаранция 

Цена: 199 лв. и 159 лв. 
Доставка: май 2013 г. 
Налични на: www.logitech.com
 

Факти за рака на дебелото и правото черво




За рака на дебелото и правото черво:

Ракът на дебелото и правото черво (CRC) представлява абнормен растеж на клетки в червото. Тези клетки растат и се делят много по-бързо от здравите клетки и се групират, като по този начин образуват тумор. Множеството кръвоносни и лимфни съдове означават, че ракът може лесно да се разнесе. В повечето случаи ракът на дебелото или правото черво се открива, когато се е разнесъл извън червото. Много по-лесно е да бъде лекуван, когато е открит в ранен стадий, но знаете ли за какви симптоми трябва да следите?

Симптоми:

Симптомите на рака на дебелото черво са неспецифични и могат да включват:
-Кръв/слуз в изпражненията;
-Промени в начина на изхождане, като диария или запек;
- Усещане за недоизхождане след изпразване на дебелото черво;
-Болка или дискомфорт;
-Необяснима загуба на тегло;
-Постоянна умора;
-Необяснима желязо-дефицитна анемия (нисък брой на червените кръвни телца).

Рискови фактори:
Възраст: Повече от 90% от пациентите с диагноза колоректален карцином  са на 50- и над 50-годишна възраст.
Медицинска анамнеза: Анамнеза за предшестващ рака на дебелото черво, колоректални полипи или хронично възпалително заболяване на дебелото черво (като улцеративен колит или болест на Крон).
Фамилна анамнеза: Известни генетични мутации, фамилна анамнеза за колоректален карцином  и/или полипи.
Хранителен режим: Диета, богата на червени и обработени меса.
Други фактори: Ниска физическа активност, затлъстяване, тютюнопушене и висока консумация на алкохол.

Стадии:

Стадирането на заболяването е начин за описване на тумора въз основа на неговата локализация или разпространение, както и засягане на други органи в тялото.
Стадий 0: Много ранен тумор в най-вътрешния слой на колона (ин ситу).
Стадий І: Туморът е разположен във вътрешните слоеве на колона, заобиколен от нормална тъкан.
Стадий ІІ: Туморът се е разпространил в мускулната стена на колона, но все още не я е преминал.
Стадий ІІІ: Туморът е засегнал съседните лимфни възли.
Стадий ІV: Туморът се е разпространил в други части на тялото (метастази).