Translate

вторник, 26 март 2013 г.

БЛС подписа споразумение с ДСБ и съюз "Единство"

относно "каква трябва да бъде политиката в здравеопазването, с цел повишаване качеството му", през мандата на следващото правителство. С този документ, изпратен до всички
политически сили, страните се задължават само по съвест да бранят и следват предложения от съсловната организация план за действие, независимо от коя страна на властта са.

В споразумението е включено въвеждане на индивидуална електронна здравна карта, както и гаранция за правото на пациента да избира лечебното заведение. Друга важна точка по плана за действие, предложен от БЛС, е за предприемане на мерки за премахване на политическия контрол и одържавяването на здравната каса т.е. осъществяване на поетапна демонополизация.
Приемането на принципите на споразумението ще гарантират, че здравните вноски ще се използват само за лечение на хората, обясни Петър Москов, член на ръководството на ДСБ. Като аргумент той посочи, че 2 млрд. лв. от здравните вноски били отишли за инфраструктурни проекти.
Според д-р Ваньо Шарков от "Единство" напълно във възможностите на временния кабинет е и изготвянето и приемането на наредба за лекарските специализации, която да гарантира на младите кадри, че ще останат в България.
Надяваме се, че ще има поне един национален консенсус в страната - здравеопазването, отбеляза председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов.
От служебния министър на здравеопазването искаме да се смени Надзорния съвет на НЗОК, за да не може сегашният управител да върши произволни, самостоятелни действия, заяви д-р Райчинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар