Translate

четвъртък, 28 март 2013 г.

Твоето здраве е нещо много лично

Месец март - Световният месец за борба с рака на дебелото черво

Нивото на обществена информираност за колоректалния  карцином е ниско 


Национална информационна кампания „Твоето здраве е нещо много лично“ с разпространението на информационни картички в 250 популярни столични заведения. Организатори са Асоциацията на
пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Българското онкологично дружество (БОД), обединени в системните си усилия да информират обществото за създаване на нова здравна култура, с подкрепата на Мерк Сероно България. Целта е подобряване на информираността сред населението относно рака на дебелото черво - симптомите, начините за профилактика и възможностите за лечение.
Колоректалният карцином (рак на дебелото и правото черво) е второто най-разпространено онкологично заболяване в света и без съмнение е заплаха. 
В ранен стадий заболяването е лечимо само чрез хирургична намеса. Симтомите често са неспецифични и обичайно се подминават. Нивото на обществена информираност е ниско. Резултатът – на един от всеки четири пациенти диагнозата се поставя, когато туморът вече се е разпространил до други органи в тялото. В такива случаи усилията на специалистите-онколози са насочени към удължаването на преживяемостта. При ранно откриване, това би довело до пълно оздравяване с възможностите, които осигурява съвременното персонализирано лечение.
По данни на Националния раков регистър, през 2010 г. у нас с колоректален карцином са диагностицирани 4488 човека (мъже - 2555, жени – 1933). Ракът на дебелото и правото черво се нарежда на второ място по честота при мъжете (16,5%) след карцинома на белия дроб, а при жените е с честота 13,6% и се нарежда на 3 място след рака на гърдата и рака на матката. Прогнозата за 2013 е лоша – очаква се новозаболелите да бъдат с около 12% повече и да има новооткрити над 5000 случая с колоректален карцином. За да се промени тенденцията на увеличаване на късното диагностициране на заболяването, е необходима информация.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар