Translate

четвъртък, 28 март 2013 г.

Национална скринингова кампания за ранно откриване, диагностика и лечение на хроничен хепатит С




Рош България подкрепя инициативите, свързани с провеждането на изследвания за откриване на хроничен вирусен хепатит сред населението в страната за пета поредна година. 
Таз годишната кампания е организирана от Българско дружество по Гастроентерология, Сдружение за борба с хепатит „ХепАктив“ и Национално сдружение за борба с хепатит „Хепасист“. 
 Лекари от двадесет и девет града в страната ще имат възможността да проведат безплатни изследвания за хепатит С, използвайки бързи скринингови тестове. 
Пълна информация за самата кампания, както и списък с адресите на кабинетите, в които ще се извършват изследванията, можете да се намерят на интернет страниците на Рош България, в секцията Здравен справочник, както и на страниците на пациентските организации www.hepasist.org и www.hepactive.org.  
Анализите на резултатите от проведените кампании за безплатно тестване срещу хепатит досега показват, че всяка година средно са изследвани около 10 000 души. Около 1,5% от тях са били с положителни проби за хепатит С- болестта се лекува напълно и при откриването й в ранен стадий протича без усложнения. Изчакването на клиничните симптоми може да доведе до придружаващи заболявания. 85% от инфектираните пациенти развиват хронична инфекция, като при около 20% от тях това води до цироза. 7% от пациентите с цироза развиват рак на черния дроб, поради което  се смята, че хепатит С е най-важният рисков фактор за този вид рак. 
Според статистиката в България смъртността от цироза е съответно 25,8 на 100 000 за мъжете и 4,8 на 100 000 за жените. Цифрите за смъртност вследствие на рак на черния дроб са 7,7 и 3,2 съответно за мъже и за жени. 
За хепатит С:
Хепатит С означава възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вирус. Хепатит С е едно от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) общо броят на инфектираните с хепатит С надхвърля 170 млн., за Европа - над 8.9 млн., за САЩ- 3.9 млн. души. За повечето страни честотата варира от 1 до 5%. В България честотата сред здравите кръводарители е 1.4%, като прогресията към цироза е при 25% от носителите, а при развитието на рак на черния дроб се отчита повишаване с 2-6% годишно.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар