Translate

понеделник, 1 април 2013 г.

Стресът - причина и при идеопатичния стерилитет



Сред най-чести причини за безплодие при жената са възпалителни заболявания на половите органи, дисфункция на овулацията, запушване или дисфункция на маточните тръби, последици от прекъсване на нежелана бременност, аномалии на маточната шийка, диабет, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, ендокринни и метаболитни фактори и др.
Факторите за стерилитет се дължат по равно, както на жените така и на мъжете, но все повече напоследък превишава мъжките. При двойките със стерилитет около 40% се дължат на мъжа. Причините са отсъствие на семепроводи,стеснение на семепроводните каналчета или разширени вени на тестисите т. е. вродените аномалии и др.. По-често нарушения в кръвоснабдяването се откриват най-вече на левия тестис. Това се наблюдава в 20% от 40% на мъжки стерилитет. Проблемът се решава оперативно. Пушенето, стресът, прекаляването с алкохол липсата на спорт, пълнотата също са сред причините за безплодие. Но има и такива причини, които съвременната медицина не успява да открие. Например идеопатичния (неизяснен) стерилитет е без ясна причина. При мъжете той е 10% и налага ин витро процедури.
Ако двойката, след 1 година опити да се създаде потомство, не успява да го направи говорим за репродуктивни промени и трябва да се потърси специалист по репродуктивна медицина, каза д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог в Първа АГ болница „Света София" в столицата, където са зачената и родени първите „ледени” близнаци (от замразени ембриони), през 2005 год..
Съществуват признаци, които могат да ни ориентират, че става дума за стерилитет, макар и косвени. Така напр. ако жената има проблеми с месечния си цикъл, това е симптом, че може да има трудности и със забременяването или ако мъжа има еректилна дисфункция, т.е. не постига нормална ерекция преди полов акт, уточни специалистът.
В тези случаи жената прави хормонални, микробиологични, генетични изследвания и ехография на яйчниците и матката, а мъжа прави разширена спермограма, ехография на тестисите и простатата, хормонални и генетични изследвания.
Методите за лечение са няколко вида. Консервативни методи, противовъзпалителнои и хормонално лечение и оперативни методи – конвенционални хирургични техники и асистирани техники.
По неофициални данни близо 300 000 са двойките, които по една или друга причина не могат да имат деца. Около 20% от жените, които не могат да заченат след едногодишни опити, стигат до изкуственото оплождане. Между 25% и 40% от жените успяват да забременеят още от първия ин витро опит.
Според д-р Георги Лазаров, уролог от Първа АГ болница „Света София, импотенцията
бива психогенна и органична. Първата е лечима на 100%. Много важен показател за инфаркт е факта, че мъжа 6 месеца преди него губи ерекция. Бъбречните заболявания, метаболитен синдром и др. заболявания влияе на продуктивността на сперматозоидите. Част от лекарствата за ССЗ като бетаблокерите напр. също влияят върху еректилната дисфункция, която е често срещано заболяване при мъжете над 40-годишна възраст.
По думите му значително по-рядко се среща безплодие заради стеснение на пикочния канал и проблеми с простатата. Травматизмът на тестисите също създават проблеми. Футболът е един от опасните спортове за мъжете заради вероятността от контузия в областта на половите органи. Фитнесът също може да е опасен за мъжете особенно за онези, които приемат анаболи, хормони и други химикали за изграждане на мускулна маса, които влияят на ерекцията и променят изцяло сперматогенезата. Много често се случва и усукване на тестисите, между 10 и 30 год. възраст. Освен при спорт, скачане то може да стане и при рязко ставане от леглото. Болката и подуването не бива да се подценяват, защото ако до 6 ч. не се извърши интервенция тестисът е просто загубен.
Специалистът съветва при туморни заболявания налагащи оперативни интервенции да се извърши криоконсервиране на спермата, тъй като последващите лъчелечение и химиотерапия водят до вторичен стерилитет.
У нас фондът за асистирана репродукция финансира до три ин витро опита.
Жените, които искат да забременеят по изкуствен начин трябва да са под 43-годишна възраст, тъй като след 40-ата година сполучливите случаи. У нас над 6000 жени да преминат процедури по изкуствено оплождане през Фонда за инвитро, който съществува у нас от 2009 г., като процентът на успеваемост в различните инвитро клиники е различен, но е между 20% и 25%, а по принцип при раждаемост е по-нисък от 15%.. При жените над 40 години този процент спада драстично и в повечето страни по света той се движи между 5% и 10%, като в геометрична прогресия нараства броят на неуспешните ин витро опити с нарастване на възрастта над 40 години.
В България има 32 ин витро центъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар