Translate

сряда, 3 април 2013 г.

Проф. Георги Костов:Нашата звукова среда трябва да бъде българска


Според композитора проф. Георги Костов, член на УС на Музикаутор и чалгата има добри страни. Затова лично той дели музиката единствено на хубавя-мелодична, запаметяваща се, запяваща се и на бездарна.
Той съобщи, че ръководството на  Музикаутор е взело решение на общо събрание разпределението на музиката да бъде 50/50-българска и чуждестранна, тъй като в момента е налице инвазия най-вече на американска музика. За целта обаче това трябва  да се приеме закон, който да задължава държавните медии да излъчват по равно българска и чуждестранна музика. В момента съотношението е 80/20 в полза на чуждата музика.
Смятам, че нашата звукова среда трябва да бъде българска, защото от нея зависи и формирането на музикалната култура у населението, а  в момента тя е дискриминационна спрямо българската музика, каза той.
Иван Диомитров, изпълнителен директор на  Музикаутор (единственото дружество упълномощено да защитава авторските права на композитори, автори на литературни произведения свързани с музика и музикални издатели) го подкрепи с аргумента, че съгласно директива на ЕС най-малко 50% трябва да бъде европейската музика, а има и друга,която се отнася до културната идентичност на националната музика. В тази връзка за пример бе дадена Франция, в която 40% от разпространяваната музика е френска, 40% е европейска и 20%-американска.Подобни  квоти има в Ирландия, Португалия, Полша, Австрия, Белгия и др. държави. Гърция пък независимо от това, че няма приет такъв протекционистки закон пуска в 90% гръцка музика.
Стана ясно, че много от  радиата у нас имат официална забрана или по-точно разпоредба от собствениците си на всеки час да се пуска, но само една българска песен.
Председателят на УС Ясен Козев сподели за трудностите, които имат по отношение на комуникацията и прозрачността , за невъзможността да се покрие цялата страна, по отношение на проверките, от единствените 4-ма сътрудници в Министерство на културата, за надеждите си за по-добър диалог със СЕМ и включването на общински сътрудници в проверките из страната. Те огласиха, че в сайта им в близко време музикалните автори  ще имат собствени страници, че  променят софтуерния си продукт и разработват  софтуери за ползвателите, с които имат уредени отношения, за тяхното по-лесно отчитане.
Представителите на Музикаутор бяха единодушни, че кабелните оператори  са един от основните им проблеми в т.ч. и телевизия БТВ, с която имат частично неуредени спорове  и до момента няма постигнати положителни резултати, въпреки заведеният съдебен иск.
С организацията на кабелните оператори  БАККО също все още нямат сериозен напредък.
Неуредени са все още и отношенията и с други некоректни ползватели  като кина Арена, община Каварна, както и почти всички останали общини в страната, Арт България ,VBOX7 и т.н.
Явно предстои стартиране и на още съдебни процедури, ако не се договорят с некоректните ползватели режими за погасяване на задълженията към Музикаутор, за да се съберат нужните средства, в рамките на 1% от приходите от реклама, спонсорство, билети и др.,  които да бъдат разпределени като авторски възнаграждения.
Кирил  Маричков, певец, музикант и композитор и зам. председател на УС на Музикаутор, се пошегува, че според шопа законът е врата в полето и само луд минава през нея. Той бе категоричен, че закон за авторското право има вече дори и Авганистан. У нас той трябва да важи с еднаква сила за всички ползватели, които печелят от това, че пускат музика и филми.
От  Музикаутор очакват партиите в страната  да проявят коректност и преди изборите навреме с тях да бъдат сключени коректни договори.


Събитието уважиха Хайгашод Агасян, Орлин Павлов, Графа, Васил Гюров, Стоян Михалев, Калин Вельов, Гери Турийска и други като представители на носители на авторски правата.
 
-------

Музикаутор-Сдружението е учредено е през 1992г. от 104 български композитори и автори в град София. Първото Общо събрание на Музикаутор е организирано от Инициативен комитет за учредяване на дружеството, състоящ се от 35 български композитори и автори на текст. На събранието са поканени 274 композитори и 176 автори на текстове.
В момента председател на Управителния съвет на Музикаутор е Ясен Козев, Зам. председатели са Кирил Маричков и Васил Гюров.
Към днешна дата членовете на Музикаутор надхвърлят 2 500 български творци. Музикаутор представлява и бива представляван от 60 чуждестранни авторски дружества. На база на тези договори Музикаутор представлява авторите от близо 100 страни в света

Няма коментари:

Публикуване на коментар