Translate

петък, 30 октомври 2020 г.

Мария Илиева: Влюбена съм

Певицата отговаря на „20-те въпроса на Мария Игнатова“ в „Папараци – ново 20!“

 

Тази неделя в единствения по рода си комедиен таблоид у нас – „Папараци – ново 20!“ зрителите ще се забавляват с откровенията на една от най-обичаните певици у нас – Мария Илиева. Тя ще разкрие най-интересните си истории в отговор на „20-те въпроса на Мария Игнатова“.

На 1 ноември Мария Илиева ще хвърли истинска бомба в „Папараци – ново 20!“. Пред водещата тя ще признае, че е влюбена. На въпрос на Мария Игнатова – как изглежда влюбената Мария Илиева, певицата без да се замисли отговоря – „Ето така - като мен. Сияйна, мога да скоча толкова високо, колкото не съм си представила, че бих могла. Имам този заряд. Щастлива съм. Обичам да събирам хубавите моменти. С тях се обграждам и това ми дава огромна доза устрем. Аз харесвам мислещи хора и това е единствената причина интересът ми да бъде задържан по-дълго време.“

Сред въпросите, които ще зададе водещата е и „Чия е Мария?“. „Първо на публиката ми и второ на човека, в който съм влюбена и обичам.“ Признава Мария Илиева. В отговор на това откровение Мария Игнатова се пошегува, че явно в студиото има две влюбени Марии.

Всичко това естествено ще доведе и до въпрос за личното пространство и как се отразява на певицата и семейството й известността. „За мен известността не е била никога самоцел, а следствие на това, което правя. Всеки има личен живот, върхове, падове, разочарования, щастие, но личното пространство ми е много свидно и оскъдно и много мразя някой да си вре носа. Не обичам някой да се завира в моя интимен свят“ – ще сподели Мария Илиева.

 

„Опасно близо“ в „Темата на NOVA“

 

За първи път от началото на пандемията у нас – журналист на NOVA прекара три дни като доброволец в Пирогов

 

От сутрин до здрач в COVID-отделението на Пироговтака изглеждаше всекидневието на репортера Благой Цицелков през последните няколко дни. Сам, с камера в ръка – той се потопи в живота на отделението с първия регистриран случай на коронавирус у нас и документира ситуации, непоказани в българския ефир досега. Тежки лекарски решения, препълнени отделения и борба за всяка глътка въздух са само част от ситуациите, които ще бъдат представени тази неделя.

В седмицата, когато COVID-19 отбеляза нов рекорд по брой заболели, в най-голямата спешна болница у нас беше отделен цял един етаж за лечение на заразени медици, а в страната влязоха в сила нови противоепидемични мерки. „Темата на NOVA /тази неделя, 1 ноември, веднага след централната емисия новини/ ще покаже как изглежда на практика ежедневната битка на лекарите с новата зараза.

Предстоят срещи с медици, които с дни не са напускали болницата, а смените им често надвишават 20 часа. Благой Цицелков ще запознае зрителите и с медицински сестри решили доброволно, с риск за собственото си здраве, да застанат на първа линия редом до лекарите. И не на последно място, думата ще получат пациентите – тези, чиито истории за срещата с новия вирус няма да оставят никого безразличен.

По съвет на лекарите след края на снимките Благой Цицелков превантивно е изолиран от близки, семейство и колеги. Какво още успя да види репортерът на NOVA като доброволец в COVID-отделението на Пирогов, за да направи съпричастни зрителите със сложната ситуация и ежедневната битка на медици и пациенти с вируса?

 

 

Ново тричленно жури в MasterChef

Бъдещето предизвиква хоби-готвачите тази неделя по bTV. Chef Токев предизвиква участниците с интересен прочит на таратора в специален master клас

 

Ново и също толкова взискателно жури ще гастролира тази неделя в кулинарното шоу MasterChef. И това ще бъде само първата изненада за хоби-готвачите, които вече все по-осезаемо усещат  нарастващото напрежение от наближаващия финал на шоуто.

В неделя вечер участниците в кулинарната надпревара ще изпаднат в поредица от неочаквани ситуации. Първата изненада за хоби-готвачите ще бъде липсата на кутията на MasterChef. Тя ще бъде заменена от една единствена голяма и празна черна кутия, чиято цел е да провокира отвореното за експерименти съзнание, нестандартният подход и удоволствието от играта, независимо от обстоятелствата. А това нещо движи света напред. Хоби – готвачите ще бъдат предизвикани от бъдещето. Малките двойници на членовете на журито лично ще изберат продуктите, с които да готвят участниците. И така кутията ще се напълни с несъвместими на пръв поглед продукти като – сладко от боровинки, лимони, стафиди и кокос, грах, нормални и люти чушки, кисело мляко, нудли, френско петленце, телешки дроб и разбира се –
бонбони и много декорация за сладкиши. 

"Важното е не просто да казваме на децата яж това, защото е полезно, а да им го поднасяме по вкусен и красив начин. Така ще ги възпитаме с вкус към качествената храна," коментира задачата Chef Роу. „Здравословно не означава само чия, киноа или кел, а значи вкусна храна“ – допълва Chef Токев.

По традиция победителят в този етап ще участва в master клас, за да се бори за имунитет от елиминация и ще има възможността да си избере противник. А master класът тази седмица ще бъде воден от Chef Токев, който ще предложи интересен прочит на таратор с кисело мляко в стил панакота, с ореховка и тартар от пъстърва.

За финал в неделния стрес тест участниците ще трябва да направят любимата на Chef Михалчев майонеза и за 30 минути да приготвят с нея ястие по техен избор. Майонезата е един от основните сосове в кухнята, но има много вариации. Тричленното жури ще опита ястията на всички, но само двама от участниците ще се спасят от елиминация. За да бъде задачата още по-предизвикателна, по средата на готвенето хоби-готвачите ще трябва да си сменят местата със съседа по място и трябва да решат как да завършат започнатото от него или нея ястие. Кои ще са участниците, които ще отидат на елиминация ще стане ясно тази неделя, 1 ноември от 20.00 часа.  

 

БНТ ще излъчи филм за Иван Вазов в Деня на народните будители

По повод 170 години от рождението на патриарха на българската литература БНТ създаде филм за песните на Вазов

 

На 1 ноември 2020 година – Денят на народните будители – ще бъде премиерното излъчване на музикалния филм „Вазовите песни“ – от 17:00 часа по БНТ 1. Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература.

„Аз пях за България, защото я обичах“, пише самият Вазов в известното свое стихотворение „Моите песни“. Под „песни“, поетът разбира поетичните си творби. И днес неговите стихове вълнуват, продължават „да се четат“ и пеят.

„За мен, песните на Вазов са усещане за родина“, казва Даниел Спасов – водещ на предаването по БНТ 1 „Иде нашенската музика“ и сценарист на филма. – „Вазов е фундамент в българската литература и песните му са преминали всички бариери на времето. Сякаш са получили одобрението на българите и служат като мост, обединяват поколенията. Не случайно песните на патриарха на българската литература са толкова различни – маршова, стари градски и училищни песни – те предават духа на времето и настроенията на авторите на музиката. Вълнуващи са и не бива да ги забравяме.“

Създадени са и нови музикални произведения по творчеството на писателя, които ще прозвучат за първи път в този филм. Това са „Българският език“, „Гроздобер“ и „Люлека ми замириса“.  Включени са още някои от най-вълнуващите песни по произведения на Вазов като: „Де е България”, „Край Босфора”, „Радецки”, „Когато бях овчарче”, „Боят настана”, „Песента на синчеца”, „Два бука”, „Молитва”. Песните са в изпълнение на: Лили Иванова, квартет „Славей”, Нели Андреева /ансамбъл „Филип Кутев”/, формация „Български гласове” с диригент Ангел Ангелски, мъжки хор „Гусла” с диригент Валентин Бобевски, квартет „Светоглас”, младите певци Антонио Симеонов и Весела Асенова.

Филмът е заснет в къщите-музеи „Иван Вазов” в София и в Сопот, както и в Черепишкия и Драгалевския манастир край София.

Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, който е и режисьор на филма. Оператор  е Николай Илиев, изпълнителни продуценти са Стела Стойкова и за СТФ „Екран” - Миладин Гергов. Редактор е Милен Иванов, а художник по костюмите - Ели Пешева.

В ролята на Иван Вазов ще видите Валентин Танев, а майката на поета е представена от Ани Петрова.  

Продукцията е реализирана от Продуцентски център за телевизионно филмово производство „Студия Екран” и дирекция „Програмно съдържание”.

 

 

 

Декларация на Национално сдружение на частните болници против спирането на плановия прием

До проф. Костадин Ангелов

Министър на 

здравеопазването

 

До министър председател

на Р. България

Бойко Борисов

 

До председателя на

ПК по здравеопазване

В Народното събрание

Д-р Даниела Даридкова

 

 

Кризата с Ковид-19 засегна почти всички аспекти на нашия живот, като безспорно една от най-засегнатите сфери е тази на общественото здравеопазване. Както никоя друга професия, тази на лекарите, сестрите и останалия медицински персонал ги поставя пред най-висока степен на риск от заразяване и риск да предадат заразата на своите близки и приятели. Но именно съзнаването, че работиш с такава степен на риск за благото на други, прави тази професия най-велика.

Поемаме риска и сме готови да продължим да се грижим за всички пациенти, търсещи медицинска помощ, както тези с Ковид, така и тези с всяко друго заболяване, изискващо лечение. Ние сме учени да помагаме на всеки, който има нужда и не можем да делим хората в зависимост от болестта.

В този смисъл, ние с голямо учудване и неразбиране научихме за заповедта на здравния министър за спиране на плановия прием и плановите операции заради нарасналия брой сънародници с положителен PCR тест. Ни най-малко не подценяваме Ковид-19, но като професионалисти знаем добре, че ако се спре наблюдението, контрола и лечението на болните, особено на тези с тежки хронични заболявания, последиците изразяващи се в трайна инвалидизация и смърт ще са несравнимо по-тежки в сравнение с тези от Ковид-19.

Знаем, че има повишен риск за заразяване на пациентите с хронични заболявания, но сме убедени, че този риск е оправдан. Имаме достатъчно знания и опит за да се справим със ситуацията и да приложим всички необходими мерки за недопускане на вътреболнични епидемични взривове.

Предлагаме на министъра на здравеопазването да отмени наложената забрана за планов прием и планови операции. Считаме, че не са налице предпоставките за налагане на такава крайна мярка, от която могат да пострадат твърде много хора. Считаме за допустимо спиране на плановата дейност и дори на цялата дейност на лечебното заведение, ако е налице епидемичен взрив на вътреболнично заразяване, за времето до ликвидиране на огнището. Във всички останали случаи обаче лечебните заведения трябва да бъдат оставени отворени за пациентите. В ситуация на безпрецедентна криза те се нуждаят повече от всякога от безпрепятствен достъп до своите лекари, сестри, акушерки и друг медицински персонал.

Изрично искаме да подчертаем, че тези наши искания не са претекст за получаване на финансова изгода. Напротив – ситуация, в която получаваме 85% от планираната заработка без да работим е далеч по изгодна от комерсиална гледна точка.

Ние просто искаме разрешение да лекуваме болните си, защото животът е с предимство пред всичко друго.