Translate

четвъртък, 1 август 2013 г.

Милион и 600 хиляди българи живеят на границата на бедността




-с доход от 213 лева и 90 стотинки, показва изследване на КНСБ.
Според изчисленията на синдиката само за последните четири години издръжката на живот у нас е нараснала със 17%.
Около половината от домакинствата у нас живеят с доход до 310 лева на човек, а едва 17% от семействата имат доходи над издръжката на живот, покриваща нормалните стандарти.
Границата на бедност към края на март достига 216 лева на човек, а под нея живеят около 23% от домакинствата у нас.
Доходите от пенсии намаляват.

564 лв. е издръжката на живот у нас




Данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ сочат, че общо на домакинството са нужни 2254 лв. на месец, за да посрещне разходите си за храна, здравеопазване, образование и почивка спрямо средните стандарти за страната.
За последните 4 години издръжката на живота е нараснала с 17%, като при хранителните стоки ръстът е с 20%, а при нехранителните – 14.5 на сто.



Във Вашингтон живеят най-нечестните американци



Това установи проучване, цитирано от ИТАР-ТАСС Изследването за проверка на честността на гражданите на САЩ било поръчано от фирмата за безалкохолни напитки "Хонист тий". Във връзка с необичайния социален експеримент във всички 50 щати, а също така и във федералния окръг Колумбия, на територията на който е разположена столицата Вашингтон,
били инсталирани будки на самообслужване.
На посетителите предлагали да си вземат бутилка студен чай и да оставят в специална касичка по 1 долар.
От експеримента проличало, че най-нечестните граждани живеят в столицата – 80% от тях не платили за взетата на самообслужване напитка.
Сред щатите с най-много измамници фигурират Западна Вирджиния, Тексас и Кентъки А най-честните се оказали Алабама и Хавайските острови - там 100 процента от жителите си пуснали долара в касичката.
Сумирайки резултатите от експеримента 92% от американците си платили за напитката.
Представителките на нежния пол се оказали малко по-честни от мъжете – 95%, срещу 91%.
Агенцията припомня, че столицата на САЩ не за пръв път оглавява непопулярни рейтинги.
От проучване, проведено миналата година, стана видно, че жителите на Вашингтон най-много псуват на работното място.

Актавис продължава традицията на партньорство с Български червен кръст



Най-голямата фармацевтична компания в България, специализирана в разработването, производството и продажбата на генерични, оригинални и биоподобни продукти обяви, че е дарила на Българския червен кръст медикаменти на обща стойност около EUR 25,000. Дарението на медикаменти от богатото портфолио на компанията, съдържа лекарства, витамини и хранителни добавки.
Г-н Илия Пашов - изпълнителен директор на „Актавис“ ЕАД, връчи официално дарението на председателя на Български червен кръст г-н Христо Григоров, който благодари на Актавис за ценния жест на съпричастност и подкрепа от името на ръководството на БЧК.
Чрез своите структури в страната БЧК ще разпредели дарението към домове за възрастни хора и болници в цялата страна.


Американците по-умни благодарение на йодираната сол



Задължителното йодиране на солта, въведено в САЩ през 1924 година, повишило коефициент на интелигентност на американците с 3,5 точки, съобщи електронният сайт на сп. "Дискавър".



Мярката е била предприета от американските здравни власти, във връзка със случаите на ендемичната гуша, но тя имала и неочакван страничен ефект - поумняване на населението.
Проучването било осъществено от екипа на Джеймс Фрайър от Националното бюро за икономически изследвания, който изследвал данните на 2 милиона военнослужещи американци, мобилизирани по време на Втората световна война. Те били раждани между 1921 и 1927 година. Изследователите сравнили информацията за хората, родени преди 1924 година и непосредствено след това, като отчели и коефициента им на интелигентност.
Тогава войниците задължително попълвали такива тестове. Учените констатирали, че след въвеждането на задължителното йодиране, мъжете, произлизащи от градове с ниски йодни нива, осъществили рязък скок в интелектуалните си резултати. Те много по-често били разпределяни в авиацията и показвали коефициент на интелигентност с 15 точки по-висок от останалите-по-посредствените в интелектуално отношение, които отивали в пехотата.
От 1924 година до ден днешен тази мярка е довела до общото покачване на коефициента на интелигентност на американците с 3,5 точки.
Йодният дефицит е една от основните причини за лечимото умственото изоставане по света, известно като кретенизъм.Заболяването е било широко разпространено, преди задължителното йодиране на трапезната сол.
Според данни на Световната здравна организация и днес 2 милиарда от нашите съвременници са изложени на риск от йоден дефицит.
Йодът играе много важна функция при развитието на интелекта на човека, особено в ембрионалната му фаза, припомня списанието.

Йодът може да се набави по естествен път в организма чрез храната - чрез морските продукти и от растителни продукти, отгледани в крайбрежни райони с високо йодно съдържание на почвите. Бедна на йод е продукцията, отглеждана в планините и във вътрешната част на територията.
Днес йодирането на трапезната сол е задължително в много държави по света-включително и в България.


понеделник, 29 юли 2013 г.

Демокрация или анархия?




Ако човек опита да заеме различна позиция от тази на протестиращите, отнася пълен комплект обиди, оплюване, агресия и ненавист
 Митингуващите предявиха с неумолима блокада на парламента неколкохилядното си право да управляват държавата по свое усмотрение


Постинг на Емилия Петрова във „Фейсбук" (без намеса в правописа!) гласи: „Мале, какво насилие, какво чудо ужасно е според мен, не трябва да е така, трябваше ние народа да имаме искания и срокове за изпълнения 1 Заплатите повишения и то драстично 2 работа за всички. 3
Децата ни, който са в чужбина да им намерят работа тук в държавата ни 4. Здравните осигуровки за 6 месеца да се плащат за да може човек да влезне в болница да се лекува 5 Намаления на горивата и който се досеща нека да добавя."
Е, „дУбавяйте", интелигентни, компетентни, непримирими, въодушевени, грамотни, музикални, умни, образовани протестиращи! „Нетрябва" да пропускате тази възможност да изразите визията си за социална справедливост тук и сега! Позитивната енергия върви с мятане на павета или с каквото дойде важното е възможно най-много камери да запишат интелигентното нападение над парламента.
Някои от протестиращите разказват, че полицаите часове наред молили хората от
блокадата да не настъпват, да не търсят конфликт. Полицията е умолявала, а после на видеокадри, излъчени по национален тв канал, се виждат протестиращи, които с телата си скачат върху щитовете на полицаи. Камерите са пропуснали момента, в който цели квадратни метри от павираната настилка около парламента е била изровена и подготвена за атака.
Нежното име на ежедневните блокади на центъра на столицата е под девиза Dance with ме. Да отбележим, че протестът дори не е кръстен на български, а на английски. Може би в името на коректния правопис, че кой знае какво би се появило на български.
За протестиращите у нас трябва да се говори като за умрели: или добро, или нищо. И ако някой дръзне да се усъмни в добротата, кротостта, красотата и благородството на митингуващите, получава едно жълто паве по главата по всяка вероятност като мирно напомняне за това коя е правата гледна точка. Хората, които крачат на-сам-натам ден след ден, са твърдо убедени, че никой не ги юди, а те се самонасочват. И ако човек дори за миг се усъмни, че тези браунови движения и чисто нови знамена със запазени от прегъването ръбчета не са така спонтанно организирани, интелигентните, красивите, добронамерени и благородни участници в шествията побесняват от ярост, жлъч и злоба и започват да бълват гущери и змии, обиди, епитети и всякакви злостни лични нападки.
Ако човек опита да заеме различна позиция от тази на протестиращите не в подкрепа на някого или на конкретна кауза, а против своеволието цял град ежедневно да е жертва на протестния тормоз, такъв човек веднага попада не просто в графата на враговете (и задължително поддръжник на правителството), а отнася пълния комплект обиди, оплюване, агресия и ненавист. Хората с различна теза нямат правото нито да я защитят, нито да извадят аргументи за гледната си точка.
Един от най-успешните български каскадъори разказа сходна ситуация по време на снимките на екшъни с участието на Стивън Сегал и Жан Клод ван Дам. Задължително в ролята на добрите герои, двамата актьори разигравали бойни сцени с други каскадъори, които трябвало да понесат справедливите им удари. По сценарий „лошите" нямали право да отвръщат. Така и Стивън Сегал и Жан Клод нанасяли размазващо силни удари на „противника". Един от младите спортисти получил комоцио. Когато организаторите на филма поискали от „звездите" да не бъдат така ожесточени, те отговорили, че могат да бъдат само истински и затова не пестят ударите си срещу незащитени хора.
Именно по този модел продължават да се разиграват протестите в столицата.
Факт е обаче, че за 40 дни публични демонстрации полицията игра ролята единствено на охраняващ на протестиращите. Целта бе да не се допускат сблъсъци между запленените от публичната си кауза и всеки неразумен, който би посмял да им каже на глас, че не са съвсем прави. Цели 40 дни правителството и кметството позволяваха да се случват незаконни блокади на столицата. Това, че по закон е забранено участието на деца в политически прояви, не попречи на хиляди да бъдат с децата си именно там. Обявиха създаването на новото поколение, изпълнено с непримиримост. И точно при посещението на еврокомисаря Вивиан Рединг протестиращите предявиха с неумолима блокада на парламента неколкохилядното си право да управляват държавата по свое усмотрение. И не само това: умните, красивите, интелигентните решиха, че ако някой дръзне да излезе от НС, няма проблем да бъде убит с паве. Демократично и позитивно! Е, нека нашите демонстранти опитат същото упражнение в Рим, Берлин, Лондон, Париж, да опитат във Вашингтон...
Във всяка нормална държава, ако организирана група грубо потъпква законите на страната и застрашава свободата и сигурността на беззащитни хора, органите на реда предприемат съответните действия. Трагикомични са историите на „свидетели" на среднощната схватка, които разказват как полицаите ги биели със сълзи на очи.
При подобна атака на една институция, нито същината на исканията, нито възрастта и пола на протестиращите са от значение. Националната сигурност не е фраза, става дума за система, която работи координирано и според ситуацията.
Нека е пределно ясно - когато протестите се превърнат в анархия, а протестиращите изявят категоричното си желание да убиват, те трябва да бъдат спрени с всички средства. Така е във всяка държава, където уличното недоволство прераства в открита агресия.
Интересното обаче продължава, защото групата на добрите, умните, интелигентните, забавните, танцуващи и пеещи протестиращи е на път да се отдели от военното си крило. Причината е проста: участниците в среднощното меле пред парламента
били провокатори от МВР.
А?! И каква стана тя? Ако образованите и умните протестиращи са наясно, че полицаите са млатили своите (платени провокатори, които са получили и лостове за разбиване на пътната настилка!), що е този рев, че полицията бие невинните кротко обградили парламента с по едно паве в ръка? Явно управляващите сами са си спретнали акция и сами са ступали подставените лица. Е да, но участниците в сутрешните ТВ блокове започнаха да хълцат с трогателни истории като представители на умните, красивите и интелигентните. Ако те са такива, защо другите с музикалните инструменти, депата на раменете си и балетните пантофки вече се дистанцират? И как се случи неколкостотин интелигенти да попаднат в капана на МВР провокаторите?
Така едните образовани и красиви протестиращи вече са срещу другите образовани протестиращи, а по средата са телевизионните камери и провокаторите.
Неоспоримата истина е, че блокадата на НС бе напълно незаконна. Ако полицията не бе защитила депутатите и журналистите, заклещени в сградата, щеше да има и убити.
Въпросът вече изобщо не се свежда до застъпваните каузи на протестиращите, а до спазването на елементарна законност в държавата. Едно е изявата на несъгласие, веенето на знамена, думкането на тъпани, обличането на чучела и съвсем друго вандалството и анархията.


Лияна Панделиева
В. „Политика”
 


 

Пушачите са по-лоши родители в сравнение с непушачите



Те се въздържат да купуват подаръци на децата си, ограничават джобните им пари, пестят от средствата за дрехи, развлечения и лакомства, доказа изследване на фармацевтичният гигант Pfizer, цитирано от в. “Дейли мейл”.
Данните потвърждават, че те правят икономии от  средствата за децата си. А 9% от анкетираните родители пушачи признават, че дори са посягали на пари от детските касички, когато не можели да си купят цигари. Други 9% пък са признали, че са крали пари от близки и  познати, за да могат да продължат да пушат.
В анкетата са участвали 6271 пушачи, които отговаряли на въпроса как финансират вредния си навик в трудните времена на   икономическата криза.
Положението е по-неспасямо, когато родителите пушачи са и любители на чашката.
Жалкото в случая е, че потърпевшите са най-вече собствените им деца.

Най-смърдящото цвете в света-цъфна



В Ботаническата градина във Вашингтон цъфна цветето с най-лошо ухание в света. Цветето се нарича титан арум (Titan Arum) и е едно от най-големите цъфтящи растения в света. Родното му
място са тропическите гори на индонезийския остров Суматра.
Събитието събра хиляди любопитни, дошли да усетят миризмата на "трупове", на които ухае растението, чиято височина във Вашингтон е 2,5 м.
Но не внушителните размери, а уханието е най-невероятното при него.
Всеки описва миризмата, която усеща по различен начин.
За едни цветето ухае на развалена риба или яйца, други долавят мирис на изгнило месо или на боклукчийска кофа.
За щастие титан арум цъфти рядко.
В историята на САЩ то е цъфтяло едва 30 пъти.

Експлоатират ни повече заради кризата



Причината за уязвимостта на българските граждани е свързана с високия процент бедност


Добри оферти за работа и образование са основният начин, по който българи биват привличани и стават жертви на трафика на хора, смятат от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет.
Жертви обикновено се оказват живеещите в по-бедните райони на страната, младите, на възраст между 18 и 24 години, както и децата, останали без родители.
През 2012-а у нас са регистрирани 684 жертви на трафика на хора, като 574 от тях са привлечени с цел сексуална експлоатация, а едва 71 - с цел трудова.
Причината за уязвимостта на българските граждани откъм опасността да станат жертви на трафика на хора е свързана с високия процент бедност, особено в някои региони от страната, смята главният секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева:
„Липсата на образование и на достатъчно социален опит също се оказват много сериозни фактори, защото жертвите, които нямат този тип социални проблеми, не са от бедни региони. Те имат едни мечти за по-добър живот, виждат Запада като рая. За съжаление тази тенденция продължава да е същата - непроменена от 2008-а година".
Финансовата криза пък повишила и жертвите на трудова експлоатация, които се намират в края на активната си работна възраст, около 60-те си години.
„Едно от нещата, които може би са по-малко известни, че и мъже стават жертва на трафик, основно по отношение на трудовата експлоатация. Нашата вътрешна статистика от случаите, които получаваме, че всъщност повече мъже стават жертва на трудова експлоатация, отколкото жени, въпреки че погледнато процентно продължават да бъдат най-много експлоатираните жени и деца в сексуалната експлоатация. Около 80% от всички случаи са сексуална експлоатация и това е обяснимо", каза още Антоанета Василева.
България е транзитна страна за жертви на трафик, но е основна страна на произход на такива, допълни още Василева.
 

Има ли здравословно отслабване?



 Историята на Галя може и да звучи като повечето истории за отслабване, но не е такава. Преди около половин година момичето тежи 103 кг. Напълняла е в резултат на стресов период в живота си, а освен обидите на околните и пренебрежението, свръх теглото отключва и редица здравословни проблеми. Галя опитва години наред всичко, за което е чула (пълен глад,
хапчета, различни видове режими на хранене), за да свали килограмите, но те се връщали с бонуси. Но един ден баба й и майка й я принуждават насила почти да отиде в здравния център на Гарабитов в София. Останала без никаква надежда, тя се съгласява на тази последна възможност...
Седем месеца по-късно Галя е вече 55 кг. и е много красива. Когато разказва за магическото стопяване на килограмите си, сияе и държи да уточни, че всъщност не става дума за отслабване, а за здравословно пречистване на токсините от организма с растителен продукт, лимони и лют червен пипер, в комбинация със специалната система от упражнения на Гарабитов и матрично-ритъмна терапия. По думите й “стопването на килограмите” е именно вторичен ефект от оздравяването.
По време на терапията тя не е изпитвала никакъв глад. Нещо повече – когато започва да сваля килограми и да ги задържа, желанието й за живот се връща, започва да се справя с лекота с ежедневните неща, които преди са я задъхвали и депресирали.
“Най-лошото на това да си дебел е, че изпитваш комплекси, затваряш се в себе си, спираш да общуваш. Най-хубавото е, че всеки свален килограм се губи безвързвратно. Няма го йо-йо ефекта, а по време на самата терапия и след това - се чувстваш по-жизнен от преди,” споделя Галя. Свалените килограми връщат самочувствието й, желанието й за живот. Дори лабораторните изследвания доказват, че сега тя е по-здрава, а организмът й като цяло е подмладен с десет години.
Галя признава, че е много щастлива, защото хората по улиците я намират за красива, а в живота й вече има любов, приятелства, хоби.
Все по-чести и ендокринолози пренебрегват традиционната хормонална терапия и изпращат направо тук пациентите си, защото вече има доказано излекувани хора по метода на Гарабитов, споделят от центъра. С терапията се възстановяват известни певци, артисти, журналисти, спортисти, сред които водещата Ани Салич, борецът Армен Назарян, щангистът Наим Сюлейманоглу и др.