Translate

понеделник, 29 юли 2013 г.

Демокрация или анархия?




Ако човек опита да заеме различна позиция от тази на протестиращите, отнася пълен комплект обиди, оплюване, агресия и ненавист
 Митингуващите предявиха с неумолима блокада на парламента неколкохилядното си право да управляват държавата по свое усмотрение


Постинг на Емилия Петрова във „Фейсбук" (без намеса в правописа!) гласи: „Мале, какво насилие, какво чудо ужасно е според мен, не трябва да е така, трябваше ние народа да имаме искания и срокове за изпълнения 1 Заплатите повишения и то драстично 2 работа за всички. 3
Децата ни, който са в чужбина да им намерят работа тук в държавата ни 4. Здравните осигуровки за 6 месеца да се плащат за да може човек да влезне в болница да се лекува 5 Намаления на горивата и който се досеща нека да добавя."
Е, „дУбавяйте", интелигентни, компетентни, непримирими, въодушевени, грамотни, музикални, умни, образовани протестиращи! „Нетрябва" да пропускате тази възможност да изразите визията си за социална справедливост тук и сега! Позитивната енергия върви с мятане на павета или с каквото дойде важното е възможно най-много камери да запишат интелигентното нападение над парламента.
Някои от протестиращите разказват, че полицаите часове наред молили хората от
блокадата да не настъпват, да не търсят конфликт. Полицията е умолявала, а после на видеокадри, излъчени по национален тв канал, се виждат протестиращи, които с телата си скачат върху щитовете на полицаи. Камерите са пропуснали момента, в който цели квадратни метри от павираната настилка около парламента е била изровена и подготвена за атака.
Нежното име на ежедневните блокади на центъра на столицата е под девиза Dance with ме. Да отбележим, че протестът дори не е кръстен на български, а на английски. Може би в името на коректния правопис, че кой знае какво би се появило на български.
За протестиращите у нас трябва да се говори като за умрели: или добро, или нищо. И ако някой дръзне да се усъмни в добротата, кротостта, красотата и благородството на митингуващите, получава едно жълто паве по главата по всяка вероятност като мирно напомняне за това коя е правата гледна точка. Хората, които крачат на-сам-натам ден след ден, са твърдо убедени, че никой не ги юди, а те се самонасочват. И ако човек дори за миг се усъмни, че тези браунови движения и чисто нови знамена със запазени от прегъването ръбчета не са така спонтанно организирани, интелигентните, красивите, добронамерени и благородни участници в шествията побесняват от ярост, жлъч и злоба и започват да бълват гущери и змии, обиди, епитети и всякакви злостни лични нападки.
Ако човек опита да заеме различна позиция от тази на протестиращите не в подкрепа на някого или на конкретна кауза, а против своеволието цял град ежедневно да е жертва на протестния тормоз, такъв човек веднага попада не просто в графата на враговете (и задължително поддръжник на правителството), а отнася пълния комплект обиди, оплюване, агресия и ненавист. Хората с различна теза нямат правото нито да я защитят, нито да извадят аргументи за гледната си точка.
Един от най-успешните български каскадъори разказа сходна ситуация по време на снимките на екшъни с участието на Стивън Сегал и Жан Клод ван Дам. Задължително в ролята на добрите герои, двамата актьори разигравали бойни сцени с други каскадъори, които трябвало да понесат справедливите им удари. По сценарий „лошите" нямали право да отвръщат. Така и Стивън Сегал и Жан Клод нанасяли размазващо силни удари на „противника". Един от младите спортисти получил комоцио. Когато организаторите на филма поискали от „звездите" да не бъдат така ожесточени, те отговорили, че могат да бъдат само истински и затова не пестят ударите си срещу незащитени хора.
Именно по този модел продължават да се разиграват протестите в столицата.
Факт е обаче, че за 40 дни публични демонстрации полицията игра ролята единствено на охраняващ на протестиращите. Целта бе да не се допускат сблъсъци между запленените от публичната си кауза и всеки неразумен, който би посмял да им каже на глас, че не са съвсем прави. Цели 40 дни правителството и кметството позволяваха да се случват незаконни блокади на столицата. Това, че по закон е забранено участието на деца в политически прояви, не попречи на хиляди да бъдат с децата си именно там. Обявиха създаването на новото поколение, изпълнено с непримиримост. И точно при посещението на еврокомисаря Вивиан Рединг протестиращите предявиха с неумолима блокада на парламента неколкохилядното си право да управляват държавата по свое усмотрение. И не само това: умните, красивите, интелигентните решиха, че ако някой дръзне да излезе от НС, няма проблем да бъде убит с паве. Демократично и позитивно! Е, нека нашите демонстранти опитат същото упражнение в Рим, Берлин, Лондон, Париж, да опитат във Вашингтон...
Във всяка нормална държава, ако организирана група грубо потъпква законите на страната и застрашава свободата и сигурността на беззащитни хора, органите на реда предприемат съответните действия. Трагикомични са историите на „свидетели" на среднощната схватка, които разказват как полицаите ги биели със сълзи на очи.
При подобна атака на една институция, нито същината на исканията, нито възрастта и пола на протестиращите са от значение. Националната сигурност не е фраза, става дума за система, която работи координирано и според ситуацията.
Нека е пределно ясно - когато протестите се превърнат в анархия, а протестиращите изявят категоричното си желание да убиват, те трябва да бъдат спрени с всички средства. Така е във всяка държава, където уличното недоволство прераства в открита агресия.
Интересното обаче продължава, защото групата на добрите, умните, интелигентните, забавните, танцуващи и пеещи протестиращи е на път да се отдели от военното си крило. Причината е проста: участниците в среднощното меле пред парламента
били провокатори от МВР.
А?! И каква стана тя? Ако образованите и умните протестиращи са наясно, че полицаите са млатили своите (платени провокатори, които са получили и лостове за разбиване на пътната настилка!), що е този рев, че полицията бие невинните кротко обградили парламента с по едно паве в ръка? Явно управляващите сами са си спретнали акция и сами са ступали подставените лица. Е да, но участниците в сутрешните ТВ блокове започнаха да хълцат с трогателни истории като представители на умните, красивите и интелигентните. Ако те са такива, защо другите с музикалните инструменти, депата на раменете си и балетните пантофки вече се дистанцират? И как се случи неколкостотин интелигенти да попаднат в капана на МВР провокаторите?
Така едните образовани и красиви протестиращи вече са срещу другите образовани протестиращи, а по средата са телевизионните камери и провокаторите.
Неоспоримата истина е, че блокадата на НС бе напълно незаконна. Ако полицията не бе защитила депутатите и журналистите, заклещени в сградата, щеше да има и убити.
Въпросът вече изобщо не се свежда до застъпваните каузи на протестиращите, а до спазването на елементарна законност в държавата. Едно е изявата на несъгласие, веенето на знамена, думкането на тъпани, обличането на чучела и съвсем друго вандалството и анархията.


Лияна Панделиева
В. „Политика”
 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар