Задължителното
йодиране на солта, въведено в САЩ през 1924 година, повишило коефициент на интелигентност на американците с 3,5
точки, съобщи електронният сайт на сп. "Дискавър".
Мярката е била предприета от американските здравни власти, във
връзка със случаите на ендемичната гуша, но тя имала и неочакван страничен
ефект - поумняване на населението.
Проучването било осъществено от екипа на Джеймс Фрайър от
Националното бюро за икономически изследвания, който изследвал данните на 2
милиона военнослужещи американци, мобилизирани по време на Втората световна
война. Те били раждани между 1921 и 1927 година. Изследователите сравнили
информацията за хората, родени преди 1924 година и непосредствено след това,
като отчели и коефициента им на интелигентност.
Тогава войниците задължително попълвали такива тестове. Учените
констатирали, че след въвеждането на задължителното йодиране, мъжете,
произлизащи от градове с ниски йодни нива, осъществили рязък скок в
интелектуалните си резултати. Те много по-често били разпределяни в авиацията и
показвали коефициент на интелигентност с 15 точки по-висок от останалите-по-посредствените
в интелектуално отношение, които отивали в пехотата.
От 1924 година до ден днешен тази мярка е довела до общото
покачване на коефициента на интелигентност на американците с 3,5 точки.
Йодният дефицит е една от основните причини за лечимото
умственото изоставане по света, известно като кретенизъм.Заболяването е било широко разпространено, преди
задължителното йодиране на трапезната сол.
Според данни на Световната здравна организация и днес 2 милиарда от нашите съвременници са
изложени на риск от йоден дефицит.
Йодът играе много важна функция при развитието на интелекта
на човека, особено в ембрионалната му фаза, припомня списанието.
Йодът може да се набави по естествен път в организма чрез
храната - чрез морските продукти и от растителни продукти, отгледани в
крайбрежни райони с високо йодно съдържание на почвите. Бедна на йод е
продукцията, отглеждана в планините и във вътрешната част на територията.
Днес йодирането на
трапезната сол е задължително в много държави по света-включително и в
България.
Няма коментари:
Публикуване на коментар