Translate

сряда, 9 декември 2015 г.

Гpaфиня Ангeликa Вoлфcкийл: Здравословните проблеми при жените са свързани с неправилно хранене, липса на физическа активност, наднормено тегло и хормонални промени



Зa пeти път известният германски натуропат бе на посещение в България пo пoкaнa нa Евpoпeйcкoтo oбщecтвo пo интepгpaтивнa мeдицинa.
Този път основната тема в нейната презентация бе - ocтpи и възпaлитeлни пpoцecи нa жeнcкaтa пoлoвa cиcтeмa.
Основното, което гpaфинята пpeпopъчвa, успоредно с приема на съответните Шycлepoви coли, е пpoмянa в нaчинa нa живoт и хранене. Необходимо е да се намали приемът на млечни/ сурови храни и продукти, както и на картофи и ориз, тъй като те повишават отделянето на слуз в организма. Ограничаването на захарта, захарните изделия, бързите храни, както и на алкохола и тютюнопушенето влияят благоприятно не само на хормоналния баланс, а така също намаляват и риска от заболявания на сърцето, инсулт, ревматоиден артрит и др. Най-вече стресът обаче може да доведе до пpeждeвpeмeннo нaвлизaнe в пpeдмeнoпayзa и мeнoпayзa, кoитo от своя страна пък може дa oтключaт cъpдeчнocъдoво заболяване, paк нa гъpдaтa и дp.
Ето защо гpaфиня Вoлфcкийл в тази връзка пpeпopъчвa дори и най-безобидната инфeкция в opгaнизмa дa ce лeкyвa вeднaгa и дa нe ce дoпycкa нeйнoтo хpoнифициpaнe, за да не се засегнат други органи и системи.
По думите и именно стремежът на жената да е наравно с мъжа в кариерата и живота, както и отлагането на майчинството отключва зaбoлявaниятa нa жeнcкaтa пoлoвa cиcтeмa в т. ч. и до появата на миoми и киcти нa яйчницитe. Шуслерова сол №2 калциев фосфат (3 пъти по 1 таблетка дневно, за 2-3 месеца) в комбинация с витамин D намаляват риска от остеопороза в по-късна възраст. Освен това тази сол повлиява при извън месечни кървения и при периоди на аменорея.
Шуслерова сол №4 калиев хлорид регулира нередовният цикъл, а сол №7 магнезиев фосфат – действа обезболяващо при болезнена менструация, нж и също така повлиява при безсъние.
Всички соли се приемат само по лекарско предписание. Важно е да се знае, че те винаги се разтварят в топла вода и се пият в комбинация. Така напр. при маточни спазми е добре да се вземат соли №1 калциев флуорид, №3 железен фосфат и №7 магнезиев фосфат, в продължение на три месеца по 3 табл. от всяка ежедневно.
Гpaфиня Вoлфcкийл пpaктикyвa йoгa и я пpeпopъчвa горещо и на своите пациeнти. При различните комбинации от упражнения, пpи пoлoви пpoблeми, се цели регулиране на медианите в тялoтo, за да преминава eнepгиятa cвoбoднo. Има и упражнение зa мepидиaнa нa чepния дpoб, кoйтo e cвъpзaн c мaткaтa, която тя нарича втopият чepeн дpoб при жената.
Съгласно китaйcкaтa мeдицинa eндoмeтpиoзaтa, киcтитe нa яйчницитe и миoмите ce дължaт нa cмyщeниe нa eнepгиятa Чи в чepния дpoб.

Безплатни прегледи през уикенда за пациенти с имплантирани кардиостимулатори


Центърът за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната
клиника на УМБАЛ „Александровска” обявява безплатни прегледи за пациенти с постоянни елекардиостимулатори (пейсмейкъри), имплантируеми кардиовертер-дефибрилатори или ресинхронизиращи системи.
Желаещите да направят оценка на своя сърдечен статус и пълна диагностика на устройството, което го подпомага, вкл. състояние на батерията и показания на електродите, могат да го направят безплатно на 12 и 13.12, от 8.00 до 16.00ч., в приемно-консултативния кардиологичен  кабинет на партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”) след предварително записване на тел. 02/ 9230 339.
В случай на неизправност, единствено в кардиологичната клиника на Александровска болница се прилага неинвазивен метод за екстракция на електродите. От прегледите могат да се възползват и пациенти с тахи-бради синдром, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство. Направления по НЗОК не се изискват.

Първият Apple Shop в България отвори врати в Техномаркет


Клиенти и почитатели на Apple ще имат възможност да научат повече за предлаганите продукти, както и да се докоснат до последните разработки на Mac, iPhone, iPad и
аксесоарите, които ги допълват.
„Изключително сме щастливи от отварянето на Apple Shop в Техномаркет на бул. „Цариградско шосе“ 92, където клиентите ще се радват на отлично обслужване и на най-новите технологични продукти. Всички, които желаят да научат повече за продуктовата гама на Apple, ще получат лично внимание и отлично обслужване от специално обучените консултанти “, каза Евгений Гълъбов, Изпълнителен директор на „Техномаркет България“ АД.

Актуалните продукти на Apple са:
·       - iPhone 6s и iPhone 6s Plus най-новите мобилни телефони с марката iPhone;
·        тънкият и мощен iPad Air 2;
·       -iPad mini 4 вече и с Touch ID;
·        -13-инчовият MacBook Pro с Retina дисплей с чисто новия Force Touch тракпад;
·        -Apple TV (2015);
·        -27-инчовият iMac с 5К Retina дисплей и спиращите дъха 14.7 милиона пиксела;
·        -OS X El Capitan – най-напредничавата десктоп операционна система в света.

Министър-председателят Бойко Борисов: С новата апаратура в Александровска българите вече няма да имат нужда да ходят в чужбина, а ще се лекуват у нас



Каза той при откриването на Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в УМБАП ,Александровска". На събитието присъстваха също така и министъра на
регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и здравния министър д-р Петър Москов
По думите му с новата апаратура лечението ще приключва с едно влизане в болницата.
Премиерът каза още - С Божията помощ и вашата експертиза тези хора се връщат на работа, а ние като държава имаме нужда по-бързо пациентите да оздравяват и да се връщат на работните си места, за да произвеждат брутен вътрешен продукт. Истински се радвам на двамата министри - Лиляна Павлова и д-р Петър Москов , защото работят в изключителен синхрон. В миналия мандат смених четирима министри на здравеопазването, но в този в лицето на министър Петър Москов открих мотора, който да свърже парите и идеите в здравеопазването и ще свърши реформите в сектора!
Оборудването в онкоцентъра е на обща стойност 19 млн. лв., от които безвъзмездното финансиране от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 16 млн. лв., а останалите средства са от държавния бюджет.
С новата ендоскопска апаратура ( първа за страната ни) може веднага да се диагностицира хистологично туморът и да се види дали пациентът има рак, предраково състояние, или процесът е доброкачествен. При конфокалната ендоскопия, която не се прави другаде у нас, диагнозата се поставя веднага и се спестява чакането на резултатите от биопсията. Освен това със суперапаратурата може да се отстраняват до микрон туморните клетки, ако раковото заболяване е до трети стадий включително, както и да се отстраняват дори видоизменените клетки в лимфите, ако те не са много отдалечени. Центърът разполага и с апарат за интероперативна лъчетерапия. Така, с новата техника се гарантира комплексното лечение на пациента.
„През болницата минават по около 250 000 пациенти годишно, от които 35000 са хоспитализирани. От тях към 3000 са онкопациенти. Годишно в болницата се извършват 7000 операции, от които 1300 са на окоболни, съобщи доц. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска".
Той разказа, че в интегрираната операционна се обучават 11 специализанти, които вече имат достъп до най-модерните технологии. Обучението с новата HD лапароскопска система включва упражнение за местене на семките в пресни чушки с лапароскопските инструменти.
-Като гледахме апаратурата, и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си казвам: "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И питам доктора "Кой е този орган, който така прилича на чушка". И той каза: "Ами това е чушка", разказа Борисов с облекчение.
Догодина 160 млн. лв. ще бъдат отпуснати за обновяване на структурите на СМП в страната. Със средствата от ОП „Региони в развитие" ще бъдат ремонтирани сградите на центровете и филиалите, ще бъде подменено оборудването и ще бъдат купени 400 нови линейки, съобщи Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Здравният министър бе категоричен, че пациентите не трябва да бъдат разкарвани като топки, от едно място на друго. А трябва да се получава необходимата медицинска грижа в едно лечебно заведение.”Точно такива лечебни заведения, като "Александровска" болница, трябва да получават пари, защото тук се лекуват хора, а не се прави бизнес", заяви д-р Москов. 

Снимка: БГНС



Пациенти с псориазис: НЗОК да плаща на шамани, да се лее куршум и да се бае срещу псориазиса



В момента НЗОК поема лечението с евтини, остарели и силно токсични медикаменти. Становището е, че е по-удачно при необходимост от биологично лечение да се започва с
биоподобни продукти, а не с биологични лекарства, без обаче да е ясно с какъв ефект ще бъде тази терапия, твърдят от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ) у нас.
Представителите и съобщиха, че НС на НЗОК възнамерява да спре да се покрива лечението на тежките форми на псориазиса, а да се дават по 7000 лв., на пациентите, за да ходят да се лекуват на Мъртво море веднъж годишно. Целта е да се спестят финансови средства, тъй като курс лечение обикновено надхвърля 30 хил. лв.
„След като могат да плащат за лечение на Мъртво море, нека предвидят средства и за немедицински методи като посещение при баячка или леене на куршум например“, коментира Ива Димова, зам.председателя на асоциацията.
От АХППУ са категорични, че ще си търсят правата навън и ще сезират за случващото се европейските организации, имащи отношение към тяхното заболяване.
Пациентите с псориазис у нас са около 90 - 110 хиляди, по екстраполирани данни, а 10% от тях имат тежка форма на заболяването.

Снимка: jobsmedics.com

Здравният министър д-р Петър Москов подписа наредбата за определяне на пакета от здравни дейности -гарантиран от бюджета на НЗОК



Предстои тя да бъде обнародвана в Държавен вестник и да влезе в сила от 1 януари 2016 г.
Наредбата (близо 400 страници) определя реда и условията за извънболнична/ болнична помощ, клиничните пътеки, по които се извършва лечението на различните заболявания и конкретните процедури. В документа е предвидена възможност, при клинична пътека с договорен минимален престой в болница до 3 дни, тя да бъде изпълнена и приключена като амбулаторна процедура, като пациентът бъде изписан 12 часа след болничния му прием, „ако са налице всички условия за това”.
Наредбата разделя пакетите от медицински грижи на основен и допълнителен. Лечението на заболяванията, попадащи в основния пакет, ще бъдат изпълнявани без отлагане във времето, докато дейностите в допълнителния пакет могат да бъдат отлагани – според състоянието на пациента и по медицинска преценка, но за не повече от два месеца.

вторник, 8 декември 2015 г.

Най-голямата изложба на екзотични папагали в Източна Европа гостува в София



В “София Ринг Мол“ бе официално открита изложба на редки, големи папагали от цял свят. Изложбата се нарича „Macaw Garden Show“ и ще гостува до 2-ри февруари. В нея
са включени над 20 вида пернати: седем вида Ара,четири вида Какаду, Амазона, Жако, Еклектус, като и три вида много редки птици. Това са Хиацинтовата Ара Джулс (както казват децата „Синия папагал от филма РИО“), Токо Тукана Рафи и Златния папагал - Съни. Това което прави изложбата още по-вълнуваща е факта, че птиците не са поставени в клетки, нямат прегради, а са свободни. Те са специално подготвени за целта и по този начин всеки може да се наслади на красотата и така, както би ги видял в естествената им среда. За това допринася и многото специален интериор, който ви кара да се чувствате като в истинска джунгла.
В специална зона, посетителите може да се докоснат лично до избран любимец, да го нахранят или да си направят уникална снимка за спомен с него. Настроението се покачва и от факта че всеки посетил изложбата се включва в томбола за спечелването на един говорящ папагал от вида Кралско Жако. Както споделят организаторите от Macaw Garden Show: Сигурни сме че тази Коледа, най-желания подарък на децата в София за домашен любимец, ще е папагал.

Tрети литературен конкурс за ученици обявява еврейско-българският център „Алеф”



В навечерието на еврейския празник на светлината Ханука и Коледа Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява третия литературен ученически
конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Тази година темата е: "Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната". 
Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от VIII до XII клас. В свободна литературна форма – есе, те ще трябва да изразят своите виждания за хората, които със своя интелектуален и емоционален заряд са превърнали изкуството си в посредник за всеки един диалог, в език, който всички разбират.
Ученическите произведения трябва да съдържат емблематичните послания на големите имена на българската култура към поколенията, чрез които те са обогатили познанието за взаимно разбиране и приятелство и са разширили кръгозора на българите.
Конкурсът стартира на 7 декември. Учениците от цялата страна могат да изпращат своите произведения до 30 март 2016 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. ЦентърАлеф”.
За да помогне на състезателите в литературната надпревара, и този път Център „Алеф” помества в сайта си http://alef-bg.org голям библиографски масив за най - известните български творци от еврейски произход в литературата, музиката, изобразителното изкуство, театъра и киното: Валери Петров, Елиас Канети, Дора Габе, Анжел Вагенщайн, Морис Йомтов, Панчо Владигеров, Петър Ступел, Жул Паскин, Греди Асса,  Давид Перец, Леон Даниел, Гриша Островки, Ицхак Финци и други.
Електронната библиотека съдържа биографични справки, публикации на части от известни стихове, разкази, картини, звукови и видео файлове. Тя е на разположение не само на участниците в конкурса, но и на всеки, който би имал интерес към темата.
Ученическите есета ще бъдат оценени от авторитетно жури, в състава на което са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов - поет и издател на сайта Факел.бг., Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.
Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2016 г., в навечерието на еврейския празник на освобождението Песах.

Silence Force Multi-Cyclonic и Silence Force 4A - новите модели прахосмукачки от високоефективната и тиха серия Silence Force на Rowenta



Те са разработени така, че да отговорят на различните потребителски предпочитания, без компромис от гледна точка на всмукателна мощност, ефективност при почистване на
различни подови настилки, нива на филтрация и клас енергийна ефективност.
Новото поколение прахосмукачки Rowenta Silence Force предлагат перфектна комбинация от отлично представяне и тих работен режим, независимо дали потребителите предпочитат уред с торбичка или без торбичка – с почистващ се контейнер за прах.
При Rowenta Silence Force Multi-Cyclonic ( най-тихата мултициклон прахосмукачка без торбичка) благодарение на усъвършенстваната технология мултициклон, 99% от засмуквания прах отива директно в контейнера и само 1% попада в последващите три нива на филтрация. Така 99.98% от праха е филтриран, включително микроскопичните прахови частици и въздухът, който напуска уреда е чист.
Всмукателната мощност може да се регулира само с една ръка от новата ергономична дръжка Ergo Comfort, а с вградената в нея четка, деликатните и труднодостъпни повърхности се почистват за миг. Прахосмукачката притежава мощност от 750W, която постига същите отлични резултати при почистване като при прахосмукачка Rowenta с мощност 2100W, благодарение на високоефективния си мотор.
За потребителите, които залагат на традицията и предпочитат прахосмукачки с торбичка, но държат на високата ефективност Rowenta представя революционния тих модел Rowenta Silence Force 4A, отличникът сред прахосмукачките от своя клас, който се отличава с 4 показателя клас А според енергийния етикет на ЕС за прахосмукачки и
намалява разхода на енергия с 60%.
Прахосмукачката Silence Force 4А гарантира перфектна филтрация и не позволява на алергенни микро-частици да попаднат във въздуха. Торбичката Hygiene+ се състои от четири слоя материали с различна плътност, които задържат близо 99,99% от частиците и предотвратяват отделянето на облак от прах, при смяна на торбата. Освен изключително елегантния си дизайн, Silence Force 4А е изключително практична, лесна за ползване и подвижна – движи се лесно във всички посоки, без опасност от преобръщане.

Медицински център New Life дарява две ин витро процедури на двойки с репродуктивни проблеми




Кампанията „Пожелай си!“ ще сбъдне най-съкровената мечта на две семейства за коледните празници. Тя стартира от 04.12 и ще продължи до 25.12.2015 г. Екипът на клиниката ще
разполага с данните на всички участници и на 21.01.2016г., когато традиционно се отбелязва Бабинден, ще бъдат обявени щастливците.
В инициативата могат да участват двойки, които отговарят на предварително изложените условия и също така напишат писмо( на имейл адрес: wish@newlifeclinic.bg до 25.12.2015г., когато ще приключат записванията), в което искрено и емоционално споделят своята история, така че да убедят журито, че именно те са най-подходящите, които заслужават безценната награда.
Изпратените писма ще бъдат публикувани в  официалния сайт и Фейсбук профил на клиника New Life – Пловдив, в пълна конфиденциалност за участниците. Всички от тях ще получат право за участие, но само най-трогателното писмо ще сбъдне мечтата на авторите си за дом, изпълнен с детски смях  и, разбира се, ще спечели първата ин витро процедура.
Втората награда ще бъде изтеглена на лотариен принцип, включвайки всички участници, без значение дали писмото им е впечатлило журито или не.
Общо петте члена на журито са представители на - компанията за хормонални медикаменти при ин витро LMD, фондация „Искам бебе“ и Сдружение „Зачатие“, както и двама специалисти от клиниката благотворител  New Life – медицинския управител д-р Добринка Петрова и маркетинг мениджъра Владимир Пенчев.
-линк към сайта и фейсбук профила на кампания “Пожелай си!”
-условия за участие в кампания “Пожелай си!”
За да бъдат допуснати до участие, двойките с репродуктивни проблеми трябва да отговарят на условията посочени в сайта на клиника New Life:

Philips и Good Food стартират национално проучване, за да установят кое е любимото домашно приготвено ястие на българите



На сайта на анкетата може да изберете от любимите си готвени неща, сред които мусака,
пълнени чушки, рибна чорба, сарми, боб яхния и много други, или просто да посочим своя собствен любим традиционно български специалитет. Резултатите от проучването ще се обявят на специално събитие, в което кулинарни редактори и блогъри ще сготвят за гостите петте най-любими български ястия с Philips Multicooker.
С уреда може да сготвите всяко ястие, дори когато не сте у дома, благодарение на 24-часовия таймер за отложен старт. Той се справя сам и без човешка намеса, защото 3D технологията за нагряване разпределя топлината равномерно и няма нужда от разбъркване.
С новите модели Philips Multicooker вече имате и свободата да създавате собствени рецепти с новата функция за поетапно готвене Stage cooking. С нея може да създадете любимата си рецепта в до 9 стъпки. Уредът разполага още и с  функцията MyRecipe, която запаметява любимите ви рецепти за лесно и бързо повторение. А за улеснение, винаги можете да разчитате на една от 22-те предварително зададени програми, включително за супа, рагу, яйца или пица.
Повече информация за конкурса за любимо българско ястие и новите Philips Multicooker можете да намерите на:


21-годишната Инес Петрова стана „Мис Интерконтинентал 2015“



Симона Евгениева - „Мис България“ за 2014 г., притежаваща лиценза за провеждане на конкурса „Мис Интерконтинентал“ за страната ни и председател на журито, сподели:
-Приех предизвикателството да организирам конкурса „Мис Интерконтинентал“, защото считам, че на момичетата с амбиция и красота в България трябва да се помага, за да бъдат забелязани на модния подиум и извън страната ни.
Конкурсът за красота премина в 3 тура - делови и коктейлни рокли на бутик IL CUORE, с дизайнер Александра Мешкова; бански костюми на SUGARFREE и официални рокли на дизайнера Стоян Радичев.
21-годишната Инес Петрова стана „Мис Интерконтинентал 2015“ в надпревара за короната с още 23 красавици на проведения Национален конкурс „Мис Интерконтинентал България 2015“ в хотел Рамада, София. Тя ще пътува за град Макдебург, Германия, където на 18 декември  2015 г. ще има честта да представи България на Световния конкурс от веригата „Мис Интерконтинентал“.

Акстрисата Елена Петрова се подлага на терапията Seconde Peau


Тя първа ползва персоналната програма Haute Couture на Biologique Recherche.

В клиниката по естетична медицина Jewel Skin се състоя ексклузивната премиера на първата в света 3D козметична маска, която скулптурира и повдига овала на лицето и е ефективна алтернатива на инжекционните процедури за подмладяване.
Най-новият революционен продукт на френската козметична компания Biologique Recherche е Seconde Peau (в превод от френски „втора кожа“). Това е лифтинг и регенерираща маска от нанофибри, съставена от 80% хиалуронова киселина. Предназначена е за състояния на кожата, белязани от годините или след акне, естетични медицински процедури, лазер и др. Резултатите са свързани с намаляване на дълбоките бръчки, повдигане и изглаждане чертите на лицето. Курсът от процедури с маската ускорява и подобрява процесите на зарастване, заличава белези от акне и пигментации. Възстановява и регенерира тъканите на кожата, увеличава сцеплението на кожата, нейната твърдост и плътност, ускорява клетъчното обновяване. Козметичната терапия възстановява и регенерира епидермиса, прави текстурата на кожата по-гладка и озарява тена.
Акстрисата Елена Петрова е първата дама в България, която се възползва от персоналната козметична програма Haute Couture на Biologique Recherche, която се изготвя в зависимост от специфичните потребности на кожата. Индивидуалната програма включва специално създаване на формули на продукти и терапии в продължение на 2 или 7 месеца.
“Когато избирам продукти за грижата за кожата на лицето винаги държа те да бъдат с чисти натурални съставки. Френската козметична компания привлече вниманието ми, защото отговаря на изискванията ми за технология на производството и за селекция на съставките – всички продукти са с висока концентрация на растителни екстракти, с морски и биологичен произход Всички жени искаме да бъдем завинаги млади и да изглеждаме свежи и красиви. Лично аз не съм привърженик на пластичната хирургия. Затова бях много впечатлена, когато разбрах, че от Biologique Recherche са разработили революционни козметични терапии, козметична алтернатива на инжекционните процедури..
Направих курс от процедури с маската Secondе Peau и мога да кажа, че резултатът върху кожата на лицето ми не само отговори на очакванията ми, но и много повече - ефектът е мигновен. И говорейки за втора кожа, абсолютно не е преувеличено“, сподели Елена Петрова.
По време на събитието бе направена и демонстрация на живо на терапията за лице с маската Seconde Peau, а присъстващите имаха шанса да видят веднага резултатите. Д-р Сияна Живкова от Jewel skin clinic убеди присъстващите в действието на процедурата
Весела Куртева, официален представител на Biologique Recherche за България запозна присъстващите с марката - Biologique Recherche. Тя означава „Биологически проучвания” и е работеща научно-изследователска лаборатория, която изобретява и създава революционни козметични средства.
Официалният представител на Biologique Recherche обяви, че ще предостави 5% от цената на всеки продаден продукт за домашна грижа през месец декември на SOS Детски селища.