Translate

вторник, 8 декември 2015 г.

Таванът за доплащане от пациента ще е до 60% от цената на най-евтиното лекарство в дадена терапевтична група



След среща между здравния министър д-р Петър Москов и представители на Българския фармацевтичен съюз стана ясно, че наредбата, за условията и реда за регулиране на цените на лекарствата, която трябва да намали доплащането за лекарства, заплащани от НЗОК ще влезе в сила от 16 февруари догодина. Отлагането цели системата да получи възможност плавно да се адаптира към новите изисквания и де не се допуснат проблеми неблагоприятни за пациентите.
За целта се въвежда т.нар. ценови коридор за продуктите, които сега НЗОК плаща в рамките на 25-50%, а пациентът доплаща останалите. Според промените здравната каса ще заплаща най-евтиното генерично лекарство в дадена терапевтична група, а доплащането за пациента няма да е повече от 60%.
Промяната ще се отрази върху крайната стойност на около 800 медикамента, които видимо ще поевтинеят за крайния потребител.
Най-малко 90 лекарства ще бъдат изтеглени от списъка за реимбурсация на НЗОК  заради задължителните отстъпки, които трябва да направят фармацевтичните фирми, съобщиха производители. Сред тях има и 5 медикамента без аналог. Отстъпките бяха въведени с новата наредба 10 на МЗ, според която лекарствата не може да се плащат от здравната каса , ако фармацевтичните фирми не подпишат споразумение за отстъпки, определено като споделяне на финансовия риск.
Отпадащите от реимбурсация на здравната каса лекарства не се спират от употреба в България, но остават на свободния пазар и пациентите трябва да ги купуват сами, предупредиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.
От април 2016 г. НЗОК ще плаща нови 9 групи медицински изделия. Те ще се ползват при лечение в онкологията, кардиологията, неврохирургията, диабета и на сензорните органи.





Няма коментари:

Публикуване на коментар