Translate

събота, 2 април 2022 г.

Концерт "Ван Морисън" по БНТ 1

 

 

На 03 април /неделя/, веднага след късната емисия новини „По света и у нас“, БНТ 1 ще излъчи концерта „Ван Морисън“.

Ван Морисън е един от най-вдъхновяващите автори и артисти в историята на популярната музика. През 2016г. изнася интимен концерт в BBC Radio Theatre, озаглавен In Concert. Роденият в Белфаст изпълнява селекция от стари и нови парчета от забележителнoто му музикално творчество. В концерта са включени известните хитове "Brown Eyed Girl", "Wild Night" и "Cleaning Windows", които носителят на награди „Грами“ подарява на публиката. През 2018 г. събитието е издадено в СD и DVD

версия, която включва 60-минутния му концерт Up on Cyprus Avenue, записан по повод 70-ия рожден ден на Ван Морисън. С над 38 студийни заглавия, 6 live албума, 6 компилации, 4 видео албума и над 71 сингъла.

 

Танци, бойни изкуства, музика и куп изумителни изпълнения тази неделя в „България търси талант“ по bTV

 

В новия епизод ще бъде ударен третият златен бутон за сезона

 

 

Тази неделя, точно в 20:00 ч. по bTV, сцената на „България търси талант“ ще се превърне последователно в гръцка таверна, арена за Кунг фу боеве, перфектно място за фокуси „по габровски“, бийтбокс и какво ли още не. Много хумор, отлично настроение, добре подготвени номера и изумителни таланти, ще впечатлят от екрана в новия епизод на шоуто.

Вариант на поговорката: „Всичко е добре, щом започва добре“ ще важи с пълна сила в неделната вечер, а тя ще стартира превъзходно и „по гръцки“, с покана за танц и широки усмивки.

„Никога не е късно човек да развива таланта си и да живее истински“, ще сподели 70-годишна изключително вдъхновяваща дама, която ще демонстрира завидния си дух, хъс и настроение. Изпълнението й с лекота ще завладее всички в залата и ще провокира спонтанна покана за танц от страна на Катето Евро към  Николаос.

Талант с визия, която Нико ще определи като „микс от Криско, Папи Ханс и Лейди Би“, ще грабне публиката с авторското си парче, сценично поведение и усмивка.

„Признавам, това не е моят стил, но ти спечели публиката, а не е ли това най-важното?!“, ще коментира Евелин Коства след изпълнението.

Рязка промяна в стила и настроението ще настъпи при представянето на изключително екстремен и любовен номер на кънки, който ще остави без дъх не само журито, но и всички пред екраните. С боен вик и екшън-демонстрация на сцената на „България търси талант“ ще се разиграят впечатляващи Кунг фу боеве и то с участието на деца. 

Изумителни музикални таланти ще омагьосат от екрана с неочаквана техника, разнообразен стил и перфектно представяне. Едно от изпълненията буквално ще остави журито без думи.

„Това е нереално!“, ще извика Николаос и ще поиска да напише книга и да стане будист.

В епизода ще бъде ударен и третият златен бутон за сезона, а кой и с какъв талант ще го заслужи – ще стане ясно съвсем скоро.

 

„Урок по Патрик“ в „Темата на NOVA“

Как спасяването на животни се превръща в житейска мисия и кауза – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

 

 

Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Петя Желева и операторът Росен Коев ще разкажат на зрителите интересната история на френските милионери Патрик и Франсин Виола. Семейството избира да инвестира богатството си в каузата да създаде зоологическа градина за животни, които са служили на човечеството за тестове на лекарства, били са жертва на трафик или малтретиране.

Зоопаркът-убежище се намира във Франция и в момента дава възможност на повече от 600 животни с тежка съдба да живеят достоен живот. Всеки обитател има своята идентичност и история с тъжно начало, но с вълнуващо бъдеще – далеч от стереотипа, който всички познаваме. 

Защо Патрик и съпругата му Франсин се отдават изцяло на каузата да помагат на животни в нужда и къде се крие магията в грижата за по-слабите?

 

bTV Media Group излъчва Световната купа по художествена гимнастика

Зрителите ще могат да гледат на живо и Международния турнир по художествена гимнастика „Купа София”

 

 

За втора поредна година световната купа по художествена гимнастика ще се излъчва в каналите на bTV Media Group. Престижната надпревара ще бъде предавана пряко в ефира на RING, а финалът ще бъде излъчен и по bTV.

Седмица преди Световната купа, феновете на най-красивия спорт ще загреят с финалите на Международния турнир по художествена гимнастика „Купа София” за девойки и жени индивидуално, които ще се излъчат пряко по RING на 03 април /неделя/ от 14:00 ч.

Тази година Световната купа по художествена гимнастика ще се проведе в София между 8 и 10 април. България ще бъде представена от Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъла ни. Федерацията се кани да посрещне световния елит в най-женствения и красив спорт и да се изправи срещу най-добрите.

И трите състезателни дни ще бъдат отразени в ефира на спортния канал RING, а големият финал на Световната купа по художествена гимнастика на 10 април ще бъде излъчен и по bTV от 12:30 ч.

Любопитни материали, ексклузивни срещи, коментарни студиа и интересни събеседници очакват зрителите на bTV Media Group през всички дни, преди и по време на престижната надпревара.

За всички фенове на художествената гимнастика, които няма да имат възможност да проследят надпреварата, bTV Media Group е подготвила специално съдържание в своите дигитални платформиvoyo.bg и btvnovinite.bg/sport.

 

 

 

Д-р Петър Грибнев: Националният противораков план и онкологичните пациенти са приоритет на МЗ

 

 

Приоритетите и основните стъпки пред въвеждането на Националния противораков план в страната бяха
във фокуса на дискусия в рамките на втория ден на Националната конференция по онкология: “Карцином на простата, уротела, бъбрека и женската полова система”. Организатор на форума е Българско онкологично научно дружество /БОНД/.

Преди началото на дискусията експозе по темата представи д-р Петър Грибнев, зам.-министър на здравеопазването. „Поставили сме изграждането и въвеждането на Национален противораков план сред водещите инициативи на Министерство на здравеопазването. Считаме, че онкоболните в България трябва да бъдат приоритет на Министерството“, каза д-р Грибнев.

Освен основните 4 приоритета на Националния противораков план, свързани с неговите стълбове, като допълнителни необходими промени се очертаха преструктурирането на онкологичното здравеопазване, апаратурното и квалификационно обезпечаване на онкологичните лечебни заведения – бивши диспансери, които сега са пререгистрирани като комплексни онкологични центрове или специализирани болници за онкологични заболявания.

Уточнена бе ролята на БОНД като бъдещ генератор на тези промени в структурата, обезпечаването и важни инициативи, свързани с обучението по онкология и възвръщането на екипния подход, тъй като към момента науката е разкъсана и той често е само формален.

Особено внимание бе обърнато на иновативната диагностика и необходимостта от специалисти по патология, нуклеарна медицина и някои други базови специалности, тъй като без иновативна диагностика не би могло да се провежда адекватна иновативна терапия.

Акцентира се и на необходимостта от съвременни методи на хирургично лечение и провеждането му по световните правила в рамките на мултидисциплинарен екип.

Очаква се от БОНД и създаване на унифицирана учебна програма по медицинска онкология, която да се прилага във всички висши медицински училища на ниво, което да отговаря на европейските изисквания.

Обсъдиха се и моделите на достъп до съвременно лекарствено лечение и спецификата в реимбурсните механизми, за което особено полезна бе презентацията на г-н Деян Денев, изпълнителен директор на АРФАРМ.

Вторият ден от конференцията премина основно под егидата на биологичните терапии и диагностика в онкологията, както и преодоляването на нежеланите реакции при лечение с тях. Водещи специалисти от страната споделиха не само най-новите факти от световния опит, но и задълбочено представиха данни от собствения клиничен опит в страната. Това даде възможност да се уеднаквят позициите и да се търсят начини за преодоляване на тези нежелани реакции в екип така, както в екип се назначава и лечението.

Бяха разгледани конкретни случаи на роботизирана хирургия и представени записи от операции на болни с рак на простатата и бъбрека, които демонстрираха огромните предимства на метода, позволяващи болният да бъде минимално травматично лекуван с максимална прецизност, бързо възстановяване и връщане към обичайния начин на живот.

Конференцията е първото събитие от годишната научна програма на БОНД, чиято цел освен да запознае българските медицински специалисти с последните достижения в областта на научната и клинична онкология, е и да развие и подпомогне разработването на Националния противораков план.