Translate

петък, 1 април 2022 г.

МБАЛББ „Св. София“ EАД възстановява напълно дейността си

Единственото специализирано заведение за белодробни болести ще приема отново пациенти по всички клинични пътеки

 

 

За първи път от началото на пандемията от COVID-19 МБАЛББ „Св. София“ EАД ще възстанови почти напълно своята дейност, информират от лечебното заведение. От всички 7 клиники, които се намират на територията и, единствено тази за лечение на туберкулоза все още не е заработила, но предстои и това да се случи.
Досега болницата беше една от най-натоварените в страната, където се лекуваха най-сложните случаи на пациенти със
SARS CoV-2. Тя беше и сред първите, които приеха за лечение хора с непознатата по онова време инфекция и цялата болница беше до скоро само за лечение на пациенти в тежко и много тежко състояние с COVID-19. Голяма част от болните бяха в ОИЛ, тъй като се нуждаеха от интензивно лечение с неинвазивна или механична вентилация.

Тъй като COVID-19 е тежка вирусна инфекция, която поразява белите дробове с развитие на тежка пневмония и остра дихателна недостатъчност, поради което се изискват много познания в тази област и специфичен подход. Въпреки че при нас се лекуваха едни от най-тежките случаи, може би точно на специфичното познаване на белодробната патология се дължат и добрите резултати, които имахме и продължаваме да имаме при лечението на тези пациенти“, обяснява проф. Ваня Юрукова, зам.-директор по медицинските въпроси и началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести.

МБАЛББ „Св. София“ е единствената в страната университетска самостоятелна специализирана болница за лечение на белодробни болести. На нейна територия се намира уникалната за България Детската клиника по фтизиатрия, където e единствената клиника в страната за лечение на туберкулозата при най-малките. Тук се лекуват и възпалителни заболявания на белите дробове в детската възраст: пневмонии, бронхити, бронхиолити, плеврити,бронхиална астма и възпалителни заболявания на горните дихателни пътища в съчетание с тези на долни дихателни пътища.

В столичната белодробната болница се извършва ранна диагностика на белодробен карцином чрез високоспециализирани интервенционални процедури – фиброоптична бронхоскопия с биопсия, трансторакална иглена биопсия, видео асистирана торакоскопия, КАТ и комплексан оценка на дишането.

Извършва се оценка, предоперативна подготовка и оперативно лечение на хранопровод, стомах и дуоденум със среден обем и сложност и с голям и много голям обем на сложност, при лица над 18 години, оперативни интервенциии с локална ексизия и биопсия на гърдата и оперативно лечение на онкологично заболяване на гърдата, оперативно лечение на тумори на бял дроб, медиастинум, плевра и гръдна стена и разширени /големи/ операции с пълно или частично отстраняване на повече от един интраторакален орган, включително медиастинален тумор или гръдна стена, едноетапни операции при белодробни болести засягащи двата лоба или при болести със съчетана белодробна и друга локализация.

Тук е едно от малкото места в страната, специализирани в лечението на социално значими заболявания като белодробната туберкулоза при възрастни. Лечебно заведение има  профилирана микробиологичната лаборатория за бърза диагностика на ТБК.

 В клиниките за лечение на неспецифични белодробни болести се осъществява диагноза и  лечение на бронхиална астма, ХОББ /хронично обструктивна белодробна болест/, пневмонии, бронхиектатична болест, хронична дихателна недостатъчност, сънна апнея, саркоидоза.

Сред заболяванията, които се диагностицират в МБАЛББ „Св. София“ЕАД са и дифузните интерстициални белодробни болести. Това се голяма група от белодробни заболявания, които поразяват белодробния паренхим, водят до прогресираща дихателна недостатъчност и ранна инвалидизация. Една от най-трудните диагнози  от тях е на идиопатична белодродробна фиброза. В болницата е съставена експертна мултидисциплинарна комисия, която разрешава проблема. Тук се определя вида на фиброзата, назначава се антифибротична  терапия и се  осъществява проследяване, обяснява още проф. Юрукова.

В здравното заведение функционира и специализирана комисия за отпускане на скъпоструваща биологична терапия при тежка астма, като преди това се определя фенотипа и се назначава персонализирано лечение.

Към МБАЛББ“Света София“ЕАД има създаден Медицински Център за Специализирана извънболнична помощ по белодробни болести. Там пациентите могат да бъдат консултирани с направление  от личен лекар за специалист или пожелание.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар