Translate

събота, 14 ноември 2020 г.

Стартира кампания за повишаване вниманието към сърдечносъдовия риск при захарен диабет тип 2: 14-дневно предизвикателство „Защити сърцето си!“

 


 

 

 

Кампания под наслов „14-дневно предизвикателство: „Защити сърцето си!“ ще се проведе у нас по повод Световния ден за борба с диабета - 14-ти ноември. Сърдечносъдовите заболявания /ССЗ/ са основни и сериозни усложнения на захарен диабет /ЗД/ тип 2. Добрата новина е, че има начин да се намали риска и именно това е темела на кампанията,чиито инициатор е фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim.

Целта на инициативата е да повиши осведомеността за връзката между ЗД и ССЗ и да привлече вниманието на обществото върху начините за намаляване на този риск.

Кампанията насърчава хората да обърнат по-специално внимание на здравето си, като в следващите 14 дни започнат да правят малки стъпки към по-голяма промяна в начина си на живот. Предизвикателството включва различно действие всеки ден, защото контролът на диабет тип 2 и превенцията на ССЗ са свързани с предприемането на постоянни положителни избори за промяна на негативните навици в нашето ежедневие.

ЗД е хронично заболяване, широко разпространено в свят и с непрекъснато нарастваща честота в последните десетилетия. Асоциира се с висока заболеваемост и смъртност и е едно от заболяванията с най-голямо обществено значение. В световен мащаб през 2019 г. има над 463 млн. хора със ЗД. Очаква се до 2045 г. те да достигнат 700 милиона. На всеки 10 секунди трима души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията му. Близо половината от хората с диабет не са диагностицирани. Диабет тип 2 съставлява 90% от случаите на ЗД. Половината от пациентите с това заболяване умират на възраст близка до 60 години.

ССЗ са сериозно усложнение на диабета и могат да доведат до инфаркт или инсулт. Хората със ЗД тип 2 са с два до четири пъти по-висок риск да развият ССЗ, отколкото хората без диабет. Това означава, че за тези, които живеят с диабет тип 2, е от изключителна важност да защитят сърцето си.

От друга страна ЗД тип 2 сам по себе си е съществен рисков фактор за развитие на ССЗ.  Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със ЗД са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други.

Ако ЗД тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да бъде намалена вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерни съпътстващи заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна  физическа  активност и избор на подходяща терапия. Пациентите със ЗД тип 2 трябва да са наясно, че опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на ССЗ.

Включете се в 14-дневното предизвикателство „Защити сърцето си!“ и следете информацията във Facebook на https://www.facebook.com/BoehringerBG  

 

ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали


Военномедицинска академия /ВМА/ изпрати пореден екип на мисия в Мали. В следващите 4 месеца специалистите ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако.

Желаем ви успех и да се върнете живи и здрави. Гордеем се с вас, заяви полк. доц. Димо Димов, зам.началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване.

За първи път военномедицински екип се включва в

Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013г.

Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

 

 

Котка валидира пощенска марка в Габрово

Стартира петият годишен сезон- карнавално време

Марката е посветена на най-стария и пищен карнавал в България

 

 

Пощенска марка с тема Карнавал беше валидирана в Габрово. Тя е на стойност 3 лв., а тиражът ѝ е 6000 бр. Пощенският печат, също създаден специално за събитието, ще бъде предоставен за използване за срок от три работни дни от датата на валидирането в Централната поща в Габрово.

Лично габровската Котка удари печата върху марката, в компанията на зам.-кмета на града Мария Йозова и Стефан Трифонов, ръководител на Областна пощенска станция - Габрово. Като типични габровци те отбелязаха, че марките са една от най-добрите инвестиции в момента, а ако случайно не се получи габровската марка да достигне стойност от един милион, то винаги може да бъде използвана за изпращането на добра новина някъде.

На събитието в Огледалната зала на Дома на хумора и сатирата присъстваха и част от героите от марката - Пиеро, Чарли Чаплин, Синята фея, Клоунът, Нарцисът – все персонажи от габровския карнавал, участвали в шествието през годините. 

Марката е дело на художничката Пепа Маркова и е създадена специално за габровския Карнавал. Той е най-старият в България, а корените му достигат до 19 век. 

В шествието се включват 2500 маскирани участници, разделени в около 70 карнавални картини, а публиката надхвърля 30 000 души. Епидемичната обстановка принуди организаторите да потърсят алтернативен вариант за провеждането му през месец май 2020 г. и го превърна в първия карнавал, случил се онлайн. Габровци останаха по терасите си, а шествието, с високите няколко метра макети, мина по габровските улици. Събитието беше координирано в онлайн студио с водещи, музика и преки включвания от различните платформи, и с поздрави от известни личности, приятели на Карнавала. 

 

Състезатели от Шумен, Хасково и Варна в ТОП 3 в I-ви кръг на CodeIT, сезон 2020/2021

 

Приключи първи кръг от сезон 2020/2021 на Международния конкурс по програмиране CodeIТ, организиран от Мусала Софт.

Кръгът е от типа „МАРАТОН“ и се проведе под патронажа на проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Първан Първанов декан на Факултета по математика и информатика при СУ „Св. Климент Охридски“ и д-р Антоан Тонев – директор на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Първо място в генералното класиране зае възпитаникът на ПМГ „Атанас Радев“, гр Шумен - Румен Михов - сребърен медалист от Romanian Masters in Informatics за 2020г., а участието му в XI Международен есенен турнир по информатика и XIX Национален есенен турнир по информатика в Шумен му носят грамота за отличие. На второ място в генералното класиране се нареди Антон Атанасов от Хасково, а на трето е Александър Губица от Сомбор, Сърбия. В класирането за младежи, за първото място се пребори Веселин Маркович от Варна, а второто място зае Даниел Койнов от Шумен.

Всички таланти в състезателното програмиране с ненулев резултат ще получат тениска с визия на сезона. Специалните награди на първи кръг, осигурени от партньорите на състезанието Cougar и Prestigio, отиват при: Борис Дачев – клавиатура за компютър, Даниел Койнов – мишка за компютър, Вердан Бажич -  суитшърт CodeIT. Наградите ще пристигнат бързо и сигурно до притежателите си благодарение на партньорите ни от куриерска фирма Speedy.

Очаквайте дата за провеждането на втори кръг /Спринт/. Той ще предизвика участниците с пет „бързи“ задачи, като целта ще e да достигнат до точен резултат при всяка една от тях и всичко това в рамките само на един ден.  

Класирането за всички кръгове, новини и всякаква актуална информация за състезанието, могат да се следят на сайта www.codeit.bg и във Facebook групата на CodeIT: https://goo.gl/GVrULo.

--------------------------------

CodeIT няма възрастови ограничения за участниците, но основната група състезатели са ученици и студенти с интереси в сферата на алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях медалисти от национални и международни олимпиади. Конкурсът протича ежегодно в 6 предварителни онлайн рунда и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ асоциации и водещите образователни институции в България.

Протича в 6 задочни /online/ кръга:

• Три кръга „СПРИНТ”, всеки от които включва 5 „бързи” задачи. Този вид задачи са обвързани с намиране на точен резултат за всяко едно задание;

• Три кръга „МАРАТОН”, всеки от които включва 1 задача. В този тип кръг се търси оптимален за решение на заданието резултат;

През месец юни се провежда финалният присъствен кръг, в който участват дванадесетте най-добри състезатели през сезона.

Различните кръгове се редуват регулярно всеки календарен месец, като началото на състезанието е през октомври. Разнообразието от задачи/кръгове цели да постави участниците в различни ситуации и да им даде възможност да демонстрират пълния диапазон от своите знания и умения по програмиране.