Translate

събота, 14 ноември 2020 г.

„Алеф” обявява Осми национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

 Темата на надпреварата за художествен разказ е „Ще ви разкажа за моя спасител”

 

 

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” даде старт на VІІІ Национален ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. За втора поредна година надпреварата е включена в  Националния календар на Министерството на образованието и науката.

Темата на осмото издание на конкурса е „Ще ви разкажа за моя спасител”. Тя предизвиква младите автори да дадат полет на въображението си като се опрат на историческата правда.

Много са примерите за достойно поведение и съдбоносни избори, които българския народ прави, за да спаси своите евреи в годините на Холокоста.

Кой е спасителят, предотвратил изпращането им в лагерите на смъртта? Какво го е накарало да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта на приятел или на морала и човеколюбието на непознат? Това са въпроси, на които участниците в конкурса ще търсят отговори чрез своите разкази.

„Алеф” ще подпомогне младите автори с информация и библиография за периода на Холокоста в България, публикувана във виртуалната библиотека на сайта www.alef-bg.org.

Художествените разкази ще бъдат оценявани от авторитетно жури. Победителите ще получат парични награди, но са предвидени и много материални стимули. Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/ в конкурса ще имат правото да кандидатстват за получаване на годишна стипендия /12 мeceцa х 135 лева/ или за еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Всички номинирани ученици ще бъдат поканени в Бургас на тържествена церемония по награждаване, на разноски на организаторите, през пролетта на 2021 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар