Translate

събота, 14 ноември 2020 г.

Ивет Лалова, Лео, Ради Стамболов и Ипократис Пападимитракос ще са посланици на кампанията „Открито за диабета“

Образователната инициатива се организира за девета поредна година  

 

 

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за шеста поредна година ще е посланик на
образователната кампанията „Открито за диабета“. Целта на инициативата е превенция на диабет тип 2, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването. Кампанията се организира за девета поредна година от фармацевтичната компания
Sanofi България.

Към Ивет тази година се присъединяват корифеят на италианската кухня в България Лео Бианки, шоколадиерът Chef Ради Стамболов и консултантът по хранене Ипократис Пападимитракос. Те ще подкрепят каузата с видео обръщения към своите последователи в навечерието на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. До края на месеца Лео и Ради Стамболов ще предложат рецепти, които са подходящи и за хора с диабет, а Ипократис Пападимитракос е подготвил съвети за балансирано хранене. Всички те ще бъдат публикувани на  https://www.facebook.com/tvoyatadozazdrave

„Днес говорим само за ковид пандемията и забравяме до колко страшни последици води диабета, когато не е на време диагностициран и правилно лекуван. У нас над 442 хиляди българи имат диабет, като близо една трета от тях не знаят, че са болни. С подкрепата ми за „Открито за диабета“ искам да припомня на хората, че е нужно веднъж годишно да изследват своята кръвна захар.“, коментира Ивет Лалова.

„От профилактичен преглед преди години разбрах, че имам диабет. С балансирана диета и достатъчна физическа активност аз контролирам заболяването си и водя пълноценен начин на живот.“, споделя мотивите си за подкрепа на каузата Chef Ради Стамболов.

„Всеки 11-ти човек по света има диабет. Всяко семейство е засегнато от болестта, в моето баща ми е диагностициран. Затова аз безусловно подкрепям каузата на „Открито за диабета“ и призовавам хората да се изследват всяка година, за да установят навреме заболяването и да предотвратят усложненията.“, допълва майсторът на италианската кухня Лео Бианки.

„Наднорменото тегло е една от причините за появата на диабет тип две. Знаете ли, че всекидневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35% риска от развитие на диабет тип 2?  С малки крачки можем да направим промяната в начина си на живот.“, коментира консултантът по хранене Ипократис Падимитракос.

И тази година инициативата „Открито за диабета“ ще осигури безплатни профилактични измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в по-малки населени места, в които няма достатъчно добре развита здравна инфраструктура и постоянен достъп до специалисти. Така Sanofi ще помогне на живеещите там да получат достъп до качествена здравна грижа.

 По последни данни на Международната диабетна асоциация броят на възрастните пациенти с  диабет по света е 463 милиона души. При неправилно лечение на диабета се увеличава рискът от развитие на усложнения. Близо 1/3 от пациентите имат усложнения, свързани със зрението, като диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота при хората в трудоспособна възраст. Липсата на контрол над болестта увеличава риска и от развитие на сърдечносъдови проблеми, а вероятността за поява на бъбречна недостатъчност е 10 пъти по-висока при пациентите с диабет. Сред другите сериозни усложнения при недостигането на препоръчителните нива на кръвната захар е загубата на долен крайник, което се случва някъде по света на всеки 30 секунди.

Ранното диагностициране и навременното лечение ограничават тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар