Translate

понеделник, 9 ноември 2020 г.

Бестселърът - „Порода: човек“

 


Научете дълго критата тайна за истинската природа на човечеството в най-новата книга на утвърдения мислител и историк Рутгер Брегман „Порода: човек“. Тя се разпространява на български език с превода на Теодора Давидова, корица от Стоян Атанасов и логото на издателство „Милениум“.

В премиерния бестселър ще се запознаете с една нестандартна и гениална идея, а именно, че утвърденото схващане за злото в природата на човека е най-голямата заблуда в историята ни и че хората всъщност сме добри.

Цялото ни общество, целия ни дневен ред, са изградени спрямо твърдението, че „човек за човека е вълк“. Всички новини в медиите, заглавията на вестниците и общественото говорене са съсредоточени около негативното, опасното, лошото. От Николо Макиавели до Томас Хобс, от Зигмунд Фройд до Стивън Пинкър концепцията, че човешките индивиди се водят единствено от собствения си интерес и са егоисти по природа, е здраво вкоренена в мисловния ни свят и предопределя всичките ни постъпки и оценки.

Но такава ли е истината за породата човек? Има ли други мотиви и движещи сили в хорската природа? Действително ли сме такива зверове в същността си? Рутгер Брегман разравя дълбоко в историята на човешкия род от зората на цивилизацията до наши дни, за да проследи генезиса на доброто и злото и да очертае път за спасение и съхранение на днешните и идните поколения.

Авторът прилага някои шокиращи примери за това как ни манипулират и че в трудни моменти човечеството показва истинското си и добро лице. От реален случай в стил „Повелителят на мухите“ до неочакваната проява на солидарност в окопите на Втората световна война, от Станфордския затворнически експеримент до разказа за близнаците, които помагат на Мандела да сложи край на апартейда, стъпка по стъпка в тази книга Брегман показва, че когато очакваме най-лошото, когато се боим от хората, все повече затъваме в блатото на недостатъците и неудовлетвореността. Но ако загърбим черногледството и дадем шанс за проява на вродената си позитивна същност, може да положим основата на един по-хубав и хармоничен свят. Това е радикалната идея на автора, която той защитава майсторски с обичайните за него остроумие, фина ирония и удивителна способност да вижда отвъд привидното.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар