Translate

петък, 13 ноември 2020 г.

20 години JobTiger - 20 истории за развитието на модерния пазар на труда у нас

20 години след като публикуваха първата интернет обява за работа у нас, екипът на JobTiger преосмисля значимите промени на пазара на труда през изтеклите две десетилетия в 20 истории от своята 20-годишна история

 

 


От компанията съобщават:

-Ако днес ви се наложи да търсите нова работа или пък ново попълнение за фирмата си, то ясно е, че ще използвате интернет за това. Когато оформяте СV-то си, чудите се какво да напишете в мотивационното си писмо или пък как да се подготвите за интервю за работа – естествено, то е ясно – отново ще потърсите ресурси в интернет.

А помните ли какво беше преди Google да се появи и да започне да ни помага и съветва за почти всичко? Помните ли колоните с напечатаните обяви във вестниците? Ограждали сте навярно с химикал желаните от вас оферти и сте звънели на стационарни телефони, пускали сте факсове и сте ходили лично на адреси, за да зададете въпросите си...

Не е трудно да си го спомните навярно, защото то всъщност не беше толкова отдавна. Има-няма 20 години са минали от тогава. Да, само толкова, макар сега да се чувстваме на светлинни години модернизирани, дигитализирани и „вещи в занаята“ по писане на идеалното СV и на най-, ама най-впечатляващото мотивационно писмо. Малко „скролваме“ из телефона си, следват няколко „клика“ и сме подали кандидатурата си за каквато длъжност и позиция желаем.

Не е за вярване, че само за 20 години на пазара на труда и в процесите по подбор на кадри се случиха такива бурни промени и забележителни процеси! Фактите обаче са безспорни – първата  интернет обява за работа в български сайт е публикувана на 2 януари 2001 г. от пионера JobTiger. Не много след това – през август същата година, компанията въвежда и първите изцяло платени интернет услуги у нас. С това нововъведенията не свършват: именно на първия сайт за работа у нас дължим и първите обучения за това как да се пише структурирано СV, как да се разписват обявите за работа, така че да разкриват в пълнота изискваните от кандидата знания и умения, очакваните задължения, предлаганото заплащане, придобивките и т.н. Отново на JobTiger дължим появата на първите национални и специализирани кариерни форуми, популяризирали платения студентски стаж и наемането на млади специалисти от водещи фирми у нас. JobTiger пръв в България започна и организирането на тези форуми в изцяло виртуална среда. Компанията е пионер и в развитието на идеята за Employer Branding у нас.

И това съвсем не са всички новости и промени на пазара на труда у нас, за които JobTiger изигра сериозна роля. Ето защо HR-компанията и кариерен сайт реши да подари на своите потребители и приятели в навечерието на своя 20-и рожден ден 20 важни, любопитни и поучителни истории за пазара на труда у нас. За 20 седмици екипът на JobTiger и техни дългогодишни съмишленици и приятели ще разкажат 20 истории от създаването на първия български сайт за работа у нас през 2000 г. до днес!

Какво е да си пионер в работата си? Какво е да създадеш и развиваш сайт /за работа/ у нас? Как започнаха и се развиха кариерните форуми, кариерните центрове, кариерното консултиране в България? Как стартираха стажантските програми? Как се започна възобновяването на връзките между бизнеса и образованието? Как се създава HR общност? Как се прави масиран Employer Branding? Какво е корпоративната социална отговорност за една малка компания и как тя може да се мери с големите? И какво е общото между всички тези неща и как те се свързват в едно цяло?

Любопитно ли ви е да се потопите назад в годините и да откриете как създаденото само от една компания и нейните партньори промени света около нас? Вече можете да прочетете за това на www.JobTiger.tv/20-godini-jobtiger

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар