Translate

петък, 13 ноември 2020 г.

Институт по интелектуална собственост и технологичен трансфер е новото име на Института на УНСС

Институтът обучава кадри в областта на интелектуалната собственост. Цел на екипа е да спомогне за развитието на иновативна национална икономика

 


С Постановление № 294 на МС от 29 октомври 2020 г. Институтът по творчески индустрии и бизнес на УНСС се преименува в Институт по интелектуална собственост и технологичен трансфер /ИИСТТ/. 

Новото наименование на Института напълно отразява неговата структура, както и целия спектър от компетенции, които предоставя и които са насочени както към създаването на кадри, разпространението на знания, така и към предоставянето на експертиза в областта на интелектуалната собственост и технологичния трансфер за бизнеса и държавното управление. Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер е академично и професионално продължение на 30-годишната история в обучението, научната дейност и експертизата по интелектуална собственост в УНСС и е създаден с решение на Министерския съвет в ПМС № 54/2017 към Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. Обучението в ИИСТ се провежда съвместно с Академията на Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ЕPO/ и Службата на ЕС за интелектуална собственост /СЕСИС/EUIPO/. На ниво магистратура обучението е по съвместна магистърска програма с Академията на Световната организация за интелектуална собственост /СОИС/WIPO/.

Промяната на наименованието на ИИСТТ е свързана с дългогодишното ползотворно сътрудничество между Института и СОИС/WIPO.

Структурно СОИС е обособена така, че да кореспондира на цялата система на интелектуалната собственост и това е видно от наименованието ѝ. Съвместната ни работа със СОИС обхваща целия спектър на интелектуалната собственост /изобретения, полезни модели, търговски марки, промишлен дизайн, търговски тайни, обекти на авторското право и сродните му права/ от нейното създаване, придобиване на закрила, управление, защита, бизнес реализация, отражение на ниво национална икономика.

ИИСТТ предоставя иновативни решения за бизнеса и държавното управление. И ще продължи да работи в основните си направления:

·         Разпространение на знанията за интелектуалната собственост чрез обучение и наука за подготовката на кадри по интелектуална собственост.

·          Предоставяне на качествена експертиза по интелектуална собственост за бизнеса и държавното управление.

·         Активно участие в работата по стратегически документи и изследвания от национално значение в областта на интелектуалната собственост.

·         Сътрудничество на национално, регионално и международно ниво с целеви партньори и водещи организации в областта за обмен на експертиза и най-добри практики за повишаване


на националния капацитет в образованието, икономиката и културата.

Проф. Владя Борисова подчертава, че акцент в дейността на ИИСТТ е - да спомогне националната икономика да се развие в иновативна посредством изграждането на функционираща връзка между Академията и бизнеса чрез управление на интелектуалната собственост и технологичен трансфер.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар