Translate

петък, 13 ноември 2020 г.

Сладко Симпатично – Cute Acute

 


От 12 до 27 ноември, пилоните пред НДК ще издигнат в очакване на  вятъра, очарователните знамена на творческия тандем Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова. В настоящия им проект „Сладко Симпатично – Cute Acute, специално създаден за българската публика, те третират флаговете като антипод на институционалния символ, по правило запазен за представяне на нация, държава, спортен клуб или друг обществен орган. В продължение на хиляди години знамената са били визуалната репрезентация на нашите надежди и самосъзнание, едновременно обединяващи и разделящи ни.

В търсене на пътища за забавление и отдушник на работните ни задължения,  Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова предизвикват в хората чисти и позитивни емоции. Те заместват обичайните символи със сладки животинки като кученца, котенца и зайчета, което дава предпоставка за създаване на известно подривно напрежение в публиката. Или пък обратното – би довело до другата крайност, каквато обичайно предизвикват образите на малки и пухкави създания, която хората изразяват с ахкане и неконтролируемо „Аууу, колко сладко!Според психологията белезите за сладко и симпатично посочват младост, уязвимост и безобидност – черти, които неволно задействат родителска реакция в хората. Фетишизацията на невинната любвеобилност и прелест е очевидна в хищническата консуматорска индустрия, а доказателства за това са сладките животни-талисмани, сладките животински реклами, сладките подаръци и стоки или огромното количество от сладки сток фотографии на склад в много сайтове.

Знамената с очарователни животни въплъщават тези противоречия и презареждат емоционално цялото пространство – площадът, пилоните, флаговете, даже и самите симпатични образи. Едновременно алармиращи и успокояващи, сладките знамена са място на конфронтация, която въздейства на непосредственото настроение на минувача,

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар