Translate

четвъртък, 28 юли 2022 г.

„Алея на книгата“ - Варна предлага лятна среща с хиляди заглавия, автори и книгоиздатели

Събитието стартира официално на 29 юли и ще продължи до 7 август

 

 

Следващата спирка на пътуващото изложение „Алея на книгата“ ще бъде от 29 юли до 7 август във Варна.
Хиляди редки и нови заглавия ще очакват читателите на пешеходната зона на бул. „Сливница“ /между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център - Варна/ всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

Събитието е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга /АБК/.

Официалното откриване на литературното събитие е в 18:00 ч. на 29 юли в Литературния кът, а от 17:30 ч. в Голям арт салон на Радио Варна издателка къща „Хермес“ ще представи „Пепел от мислеща тръстика“ на Неда Антонова. Час по-късно издателство „Жанет 45" организира среща с Аксиния Михайлова в Литературния кът, а от 19:00 ч. отново в Голям арт салон на Радио Варна ще се състои премиерата на „Късна смърт“ от Иван Станков и издателска къща „Хермес“.

На следващия ден - 30 юли /събота/ Светлозар Желев представя сборника „Любовта за напреднали“ на издателство „Колибри” от 17:15 ч. в Литературен кът, а в 19:00 ще са в The Bookstore. В 18:00 ч. в Литературния кът издателство „Ерове“ ще ни срещне с Наталия Бояджиева и „Лицата на Филипините“, а в 19:00 часа „Жанет 45“ организира среща с Мария Донева.

На 31 юли /неделя/ от 17:00 ч. издателство „Меченосец“ ни кани на среща с автограф – „Опашати непознати”. Заповядайте да се запознаете с косматите герои от книгата „Опашати непознати” и да почетем заедно. Очаква ви лична среща с автора и възможност за автограф. Събитието е подходящо за деца между 4 и 8 години и техните придружители. Час по-късно ще има и атрактивна кучешка работилница с „Опашати непознати” - ще оцветяваме и творим симпатични кученца, вдъхновени от историите в книгата.

На 1 август /понеделник/ стартираме в 19:00 ч. в Литературен кът с представяне на книгата „Кой припка за рибка. Кученцето Чарли“ на Петя Александрова и художника Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година. Представя издателство „Ина“.

На следващия ден - 2 август /вторник/ от 18:00 ч. в Литературния кът издателска къща „Персей“ ще ни срещне с романа „Последна молитва” – новата книга на Боян Боев, автора на „Сайбиевата невеста“. Красива и въздействаща творба за българската свобода, но също и за обречената любов, за трагичната съдба и робска орисия. Ще се потопим в елегичната атмосфера на предосвобожденска България. Час по-късно, от 19:00 ч. ИК „Знаци“ ще представи „От Помпей до Лилит“ – новите книги на Живка Иванова и Ирен Петрова – „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“.

3 август /сряда/ предлага наситена културна програма. От 10:00 до 14:00 ч. на шатра №12 на издателска къща „Знаци“ ще ни очакват за автографи Живка Иванова и Ирен Петрова /„Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“/. Ще бъдат там и малко по-късно - от 16:00 до 20:00 ч. за тези, които не са имали възможност да се срещнат с тях по-рано през деня.

От 11:00 ч. на Литературния кът издателство „Атеа“ ще ни учи как да оцеляваме при всякакви условия и навсякъде в предизвикателства за скаути и ролеви игри. От 18:30 ч. в Концертно студио - Радио Варна ще се състои премиера на книгата „Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света”. Среща-разговор с д-р Светослав Попов: „Варна - люлка на халколитната култура, траки и пратраки в Източните Балкани“, както и представяне на книгата на Павел Серафимов „Неразказаната история на траките“.

Среща с Ивелина Радионова - в 19:00 ч. на Литературния кът. Една от най-четените български авторки днес ще представи трите си книги, които спечелиха читателите. „Алтъна“ те кани да погледнеш света през други очи и да разбереш, че колкото сме различни, толкова сме и еднакви, когато пуснем доброто в душите си. „Обич“ и „До Боянския майстор“ са истории за любовта, трепереща, както свещица в пряспа, и едновременно с това достатъчно смела, за да премине през трудностите на битието.

На същото място час по-късно издателство „Клевър Бук“ ни вдъхновява за учене чрез игри. Малките читатели ще разберат колко е забавно да знаеш и можеш повече, както и колко е важно да споделяш игрите си с приятели. Умните забавления и искреният смях – гарантирани! Ще има награди и подаръци.

На 4 август /четвъртък/ програмата започва в 11:00 ч. в Литературния кът със състезание „Любими детски герои и животни“, организирано от издателство „Атеа“ - тестове за детската фантазия и любознателност. Детски интервюта с писателя Асен Сираков. Викторина с награди и ваучери за книжки с лакомства. В 18:00 в Концертно студио - Радио Варна ще се срещнем с Изабела Шопова, която представя „Подир сянката на кондора“ на издателство „Колибри“.

По същото време в Литературния кът е представянето на романа „Белези от рая“ на Добри Станчов - вече е познат на българските читатели под псевдонима Дого Танкарт. Една легенда за събития, разиграли се край Каварна, го вдъхновява да напише роман за Добруджа през 30-те години на XX век. За целта той се връща към историите, които неговите дядовци са му разказвали, докато е бил дете, към езика, с който е израснал – езикът на старите българи, езикът на изчезващото добруджанско село. Така се ражда „Белези от рая“ - вълнуващ роман за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. Представя издателство „Лемур“. Час по-късно, в 19:00 ч. е представянето на книгата „Тихо! За това не се говори“, която третира проблема със затлъстяването. Ще присъства авторът Десислава Христозова. Редактор на книгата е Мира Добрева. Представя издателство „AMG Publishing“.

Петъчният 5 август ни посреща в Литературния кът в 17:00 ч. с "Брюксел, разголен" - роман на Ирина Папанчева, представен от издателска къща „Знаци“. В 18:00 ч. стартира съвместно събитие на издателствата „Андари“ и „Хелиопол“ - Български исторически четения – обзор, а от 19:00 ч. книгата на Веселин Трайков „Раковски и балканските народи“ ще бъде представена от издателство „Хелиопол“. По същото време в The Bookstore Мария Касимова представя „Монолози“ на издателство „Colibri”, а час по-късно в Литературния кът издателство „Лексикон“ ни среща с легендарния радиоводещ и журналист Константин Тилев и неговата космическа опера „Омала“.

Събота и неделя предлагат на книгоманите финални събития в Литературния кът. На 6 август /събота/ от 17:00 ч. издателство „ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман „Руби“ на Бистра Божикова и илюстратора Лусина Терзиян. Малко по-късно, от 19:00 ч., от издателска къща „Знаци" ще

представят новата книга „Пясъчни ветрове“ на Хайри Хамдан – поет и преводач, носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ з„Алея на книгата“ - Варна’2022 приключва на 7 август /неделя/ с представяне на Литературен клуб „Орбита“ – Варна от 16:00 ч. и разговор за книгите "Гли а 2020/2022г. на" на Виктория Бешлийска и "Където пеят раците" на Дилия Оуенс.

 

 

Вдигаме градуса на активния живот във Варна

На 30 юли “Нестле за Живей активно! Плаж 2022” пуска котва на Южния плаж във Варна и ни качва на палубата на удоволствието от движението през целия ден

 

 

След първото кафе за деня, на 30-ти юли,  програмата на “Нестле за Живей активно! Плаж 2022” започва точно в 10 сутринта с танцувален марш, вело и пешеходен поход, за да  завърши в оттенъка на залязващите лъчи по плажа с “Мач на звездите” и турнир по плажен волейбол. Денят ще е изпълнен с вълнуващи активности за цялото семейство, а капитани на активната фиеста ще са големите имена на спорта в България. Ето кои ще са горещите точки от програмата “Нестле за Живей активно! Плаж 2022”.

Защото денят се познава от сутринта, латино ритми и много веселие ще озвучат началото на целодневната програма на „Нестле за Живей Активно! Плаж 2022“ точно в 10 часа с танцувален марш от Севастопол до Южен плаж Варна. За широките усмивки в такт с музикалното шествие ще се погрижат кубинският танцьор и хореограф Алфредо Торес и олимпийската медалистка по художествена гимнастика и треньор на националния ансамбъл Михаела Маевска, заедно с още една от родните ни национални гимнастички, която ще пристигне от спортен лагер специално за инициативата.

За да е истински вълнуващо и на гребена на вълната, едновременно с танцувалния поход, стартира и вело и пешеходен марш от входа на Морската градина Варна до Южен плаж Варна. Ключът към жизнерадостния активен живот ще държат любимците на спорта и поп културата -  Део, Йордан Йовчев, Евгени Иванов – Пушката и националите от ВК „Марица“.

Южен плаж Варна под Плувен комплекс “Приморски” ще вдигне пулса на града като гореща събирателна точка на разнообразни активности през целия ден, от сутринта до вечерта, за малки и големи. Ще се превърнем в истински посланици на добрия живот с открити консултации по хидратация  от професионалния нутриционист Николета Тупито в компанията на свежи плодове и освежаващи напитки, а който иска да задържи баланса, може да се включи в открит урок по йога от The Secret Yoga Studio. По същото време за по-малките, клуб по атлетика Тангра ще строи пясъчни замъци, защото активният живот е най-добрата храна за развитие на творческите заложби на децата.

Програмата продължава с танцувално кресчендо - предизвикателство, отправено от варненски танцови клубове за деца и възрастни от 11 ч., а Михаела Маевска и още едно от златните момичета ще грабнат сърцата на зрителите с демонстрация на съчетание с топки и ленти. По същото време за любителите на плажните спортни игри от 11:00 до 12:00 часа ще се проведат демонстрации и уроци по плажен тенис с напътствия от спортен клуб Beach Tennis Bulgaria.

Малко след обяд в 13 ч. Маруся Иванова ще се включи с  полезен клас за стабилна стойка пред компютъра и не само като предложи специален час по укрепваща гимнастика за всички, които осъзнават колко важно е да държим раменете изправени, за да извоюваме битките в живота. По същото време ще се проведе и демонстрация по оказване на първа помощ от БЧК, защото е важно да сме добре подготвени за всички предизвикателства. 

За финал ни очаква истинска плеяда от звезди и спортен хъс. Втората част на следобеда е посветена на изключителната привилегия да се забавляваме, спортувайки, заедно със звездния отбор на „Нестле за Живей Активно! Плаж 2022“. Евгени Иванов-Пушката, Йордан Йовчев, ВК „Марица“, Михаела Маевска и Део ще открият в 16 ч. волейболния турнир с демонстрационен “Мач на звездите”. Емоциите като на Олимпиада ще вземат своя връх на финала в Церемонията по награждаване от 20:00 ч. Всички ентусиасти и спортни легенди в “Нестле за Живей Активно! Плаж 2022” ще се включат във финален марш по алея

първа от 21 ч.

Освежаващи и сладки награди и изненади са подготвили любимите брандове на Нестле България NESTLÉ Fitness®, NESCAFÉ® 3in1, NESCAFÉ® Frappé и NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Дуейн „Скалата“ Джонсън е домакин на 34-то издание на Shark Week в ефира на Discovery Channel

Сред останалите специални гости са звездите от „Непрактични шегаджии“ и „Кретените“

 

 

Най-дългоочакваното лятно събитие в телевизионния ефир, Shark Week по Discovery Channel, се завръща за своята историческа 34-та година. В последната седмица на юли, Дуейн „Скалата“ Джонсън ще е домакин на най-вълнуващата седмица с перки в телевизионния ефир. Любителите на акули ще видят 8 специални и оригинални предавания, 5 от които с премиерно излъчване. Много адреналин, невиждани подводни кадри на вдъхващи страхопочитание хищници, заснети с камера от специализирани научни и изследователски екипи. Shark Week ще представи както нови, така и добре познати специални гости, сред които звездите от „Непрактични шегаджии“ – Сал Вулкано, Джеймс Мъри, Браян Куин,  и актьорския състав на „Кретените“.

Тази година Shark Week ще завладее и ефира на други канали, част от портфолиото на Warner Bros. Discovery, като TBS, TNT, truTV, Food Network, HGTV, CNN, Cartoon Network, Adult Swim, Animal Planet, Science Channel, ID, OWN, TCM, discovery+, и HBO Max.

Тази година Shark отвежда публиката на нови места – от островите Ексума на Бахамите до Папуа Нова Гвинея. Работейки с десетки от най-уважаваните морски биолози и научни институции в света, Shark Week набляга на иновативна технология за по-нататъшно изследване на тези неуловими същества и техните модели на чифтосване и миграция, като същевременно споделя открития за нов, неописан досега вид акули. За първи път, в тазгодишното събитие, Дуейн „Скалата“ Джонсън ще открие и закрие Shark Week със специално съобщение какво могат да очакват феновете на акули, като същевременно ще разкрие  какво е значението на акулите за културата на Дуейн и как те са част от личната му история.

Shark Week в социалните мрежи: тази година феновете на Shark Week могат да се потопят в разнообразни преживявания в  TikTok, Snapchat, и Meta. Освен това, чисто новият филтър AR filter и Shark Week stickers on GIPHY предоставят страхотен и забавен начин за любителите на акулите да споделят собсвтените си #SharkWeek преживявания и да станат част от разговора в социалните медии /InstagramFacebookTwitter, и TikTok/.

Подкастът на Shark Week: магията на Shark Week се пренася и в подкаста Shark Week с водещ Люк Типъл – морски биолог и ветеран експерт по акулите, който ще отведе слушателите на вълнуващо плаване и гмуркане в морските дълбини, за да разкрие малко известни факти от света на акулите. Сред гостите на Люк ще бъдат и много от участниците в предаванията, част от Shark Week в ефира на Discovery Channel. Подкастът ще се излъчва и след карая на Shar Week, като основните акценти ще са най-актуалните теми, свързани с живота на акулите, включително и тяхното опазване. Подкастът може да бъде намерен на следните линкове: Apple PodcastsSpotify, както и в приложенията за подкастове.

Ето и премиерните предавания по Discovery Channel България в рамките на Shark Week:

четвъртък, 28 юли, 00:00 ч., ПРЕМИЕРА:

Челюсти срещу кракен /Jaws vs Kraken:: нещо шокиращо се случва в бездната около остров Гуадалупе. Появиха се снимки на големи бели акули със странни белези, за които се смята, че са от гигантски калмари. Д-р Тристан Гътридж ръководи мисия, за да надникне в битките между двата звяра.

петък, 29 юли, 00:00 ч., ПРЕМИЕРА:

Челюсти срещу Блоб /Jaws vs the Blob/: нов океански феномен, известен като The Blob, изпраща млади големи бели акули в преследване на чудовища, високи 20 фута, край бреговете на остров Гуадалупе. Екип от експерти по акулите се гмурка дълбоко, за да разбере дали младите акули оцеляват или стават лека закуска.

събота, 30 юли, 00:00 ч., ПРЕМИЕРА:

Кретените: Седмица на акулите 2.0 /Jackass Shark Week 2.0/: Джони Ноксвил, Крис Понтиус, Уий Ман, Джаспър, Дарк Шарк, Зак Холмс и Пупис се завръщат, за да довършат започнатото. След като Ноксвил изпрати момчетата на ужасяваща мисия по време на Shark Week миналата година, сега той се присъединява към момчетата, докато се отправят да накарат приятеля си Пупис да преодолее страха си от акули.

събота, 30 юли, 01:00 ч., ПРЕМИЕРА:

Робър Акулата /Shark Rober/: Могат ли акулите да надушат кръв от една миля? Ютюбърът, инженер и изобретател Марк Робър и морският биолог и експерт по акулите Люк Типъл се обединяват, за да разберат.

неделя, 31 юли, 00:00 ч., ПРЕМИЕРА:

Непрактични шегаджии: Зрелищна седмица на акулите /Impractical Jokers: Shark Week Spectacular/: The Impractical Jokers are the kings of hijinx and fearlessness in the face of public humiliation but see what happens when they set out to dispel the myth that sharks are man-eating beasts the only way they know how – with

extreme, mortifying challenges and dares. Непрактичните шегаджии са кралете на публичното унижение, но какво ли се случва, когато се заемат да разсеят мита, че акулите са човекоядни зверове и то по единствения начин, на който са способни – с екстремни, унизителни предизвикателства и доза смелост.