Translate

понеделник, 6 юли 2020 г.

National Geographic - Пътят на бурята /6 еп. x 60 мин./


Четвъртък, 16 юли 2020г. от 22:00ч.
Премиера през юли

Глобалната поредица дава уникален поглед към най-свирепите бури на планетата, чрез преживяванията на очевидци, които работят в морето в някои от най-изявените ураганни зони. Стотици камери са монтирани на лодки, кораби и нефтени платформи по силата на мащабни споразумения за достъп. Докато бурята наближава и часовникът отмерва секундите до пристигането ѝ, ще застанем редом с хората, които стават свидетели на най-бурните прояви на времето и ще видим проявлението му от всички ъгли. Екипажите са изправени пред различни предизвикателства, с различни товари, срокове и маршрути. Залогът е тяхната работа, техният товар, тяхното оборудване... и животът им. Ще разкажем най-вълнуващите им истории за тържеството на инженерните достижения, изобретателността и истинската храброст, която е нужна за работата в бурното море. През техните очи ще станем свидетели на зараждането на бурята. Ще разберем  какво е нужно, за да се върши подобна работа, когато си изправен пред необузданото лице на природата. За да разберем какво стои зад непредсказуемостта и опасността, разгръщащи се на океанската повърхност, историите от първа ръка са съчетани с научни аргументи, анализи и подробни сателитни карти. Този необикновен поглед към една завладяваща история обединява човешката перспектива и световната метеорология.

Летният фестивал на София отваря врати на 15 юли



Sofia Summer Fest – Открито за култура!
Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община и Министерство на културата
Място на провеждане - Южен парк II зад музея „Земята и хората“, до метростанция „Европейски съюз“ и хотел „Хилтън“


Sofia Summer Fest ще предлага театрални постановки, кино, музика и много забавление

От 15 юли София ще има своя летен фестивал. Sofia Summer Fest стартира с амбициозна програма за култура на открито. Фестивалът ще се провежда в Южен Парк II, до музея „Земята и хората“. Всичко на територията на фестивала ще се случва съобразно мерките, правилата и ограниченията наложени от COVID-19.
„От няколко месеца работим по създаването на това събитие. Вярваме, че София отдавна има нужда от подобен фестивал, който да предлага на столичани и гости най-интересното от културния живот под открито небе. Посетителите ще могат да видят театрални постановки, кино премиери, концерти, stand up шоута и много други. Освен всичко това, ще има и богато разнообразие от храна за онези, които искат да прекарат времето си с приятели на открито“, споделя Борислав Чучков, един от създателите на фестивала. Участие в проекта имат също така София Филм Фест с богата филмовата програма. За организацията и провеждането на събитието ще се погрижат Bulgarian Live Music, а BSG ще отговарят за музикалната част. „Вярваме, че успешното провеждане на фестивал от такъв мащаб се крие в обединяването на специализирани в различни области екипи. Събитието ще продължи близо два месеца и половина, по време на които ежедневно ще бъдат предлагани различни забавления“, допълва Алекси Калев, от Bulgarian Live Music.
Откриването на Sofia Summer Fest ще бъде на 15-и юли от 20:00 ч. с хитовия спектакъл „Баща ми се казва Мария“ с режисьор Асен
Блатечки и участието на Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Петьо Петков – Шайбата, Жанина Стоилова и Невена Бозукова.
На 16 юли, ще се състои дългоочакваната премиера в България на филма „Бащата“ на творческия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов с участието на Иван Савов и Иван Бърнев. През 2019 „Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“, за най-добър филм на Международния филмов фестивал Карлови Вари, един от най-престижните кино форуми в света.
На 17 юли от 20:00 ч., феновете на киното ще могат да гледат „Прегоряла Ерес“ от програмата на София Филм Фест. Филмът е с участието на Елизабет Дебики, Доналд Съдерланд, Клаес Банг и Мик Джагър.
18 и 19 юли ще стартират с програма за най-малките с два детски спектакъла от 11:00 ч. В събота ще бъде представлението „Ян Бибиян и дяволчето Фют“, а в неделя „Въздушната принцеса“. Двата спектакъла са на театър „Възраждане“.
На 19-и юли от 20:00 часа почитателите на Иво Димчев ще могат да се насладят на концерт-пърформанс. Димчев е популярен със своята пъстра смес от танц, театър, музика и фотография.
Билети за всички събития ще бъдат пуснати в понеделник /6 юли/.

National Geographic - Спасяването на „Нотър Дам” /1x60 мин./


Вторник, 14 юли 2020г. от 22:00ч.
Премиера през юли

През април 2019 г. огромен пожар избухна в емблематичната парижка катедрала „Нотър Дам” и я остави на прага на пълна разруха. Още преди потушаването на последните пламъци французите се заричат да възстановят любимата си катедрала, която от близо 900 години се намира в сърцето на френската култура. Задачата е чутовна, а тези, които се заемат с възстановяването, нямат никаква представа пред какво се изправят. В този специален документален филм, с ексклузивен вътрешен достъп, ще навлезем в руините заедно с героите, които рискуват живота си, за да укрепят останките на „Нотър Дам”, така че тя да може да бъде възстановена в цялото си предишно величие.

Хитовият музикален спектакъл „Ритъм енд блус“ 1 на Малък градски театър „Зад канала“ гледаме на 13 юли на Платформа А6


Цяла плеяда звезди, сред които Христо Мутафчиев, Филип Аврамов, Албена Михова, Стоян Младенов, Петър Калчев и още, ви очакват на 13 юли на Платформа А6 от 20:00 часа, за да представят един необикновен спектакъл – „Ритъм енд блус“ 1 /Малък градски театър „Зад канала“/, изграден изцяло върху музика.
Актьорите ще препълнят с музика сцената, слуха ви, душите ви. Ще звучат любими произведения от различни жанрове – от най-известните оперни арии до фолклорни мотиви, от шедьоври на класиката до образците на джаза, от поп и рок хитовете до незабравими филмови мелодии, от етномузика до най-известни световни мюзикъли!
„Ритъм енд блус“ 1 е авторски спектакъл на проф. Румен Цонев. Представлението получава награда „Аскеер“ през 2007 г. за най-добър музикален спектакъл.
Началото е от 20:00 часа, а мястото се очертава като едно от най-атрактивните летни локации, съобразено с всички предпазни мерки, включващи необходимата дистанция, както и специална дезинфекцираща кабина с озон.
Билети можете да закупите от касите на Билетен център – НДК или онлайн.

*****
Участват: Христо Мутафчиев, Филип Аврамов, Стоян Младенов, Петър Калчев, Йорданка Илова, Симеон Бончев, Христина Пипова, Жени Александрова-Лечева, Елена Атанасова, Албена Михова
Сценография: Петя Стойкова
Костюми: Петя Стойкова
Фотограф: Иво Хаджимишев
Продължителност: 1 ч. и 35 мин.