Translate

вторник, 17 януари 2017 г.

БАБХ унищожи над тон и половина храна при проверките по Коледа и Нова година



Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) унищожи 1535 кг храни при проверките за коледните и новогодишни празници. Инспекторите към Агенцията са извършили общо 2254 извънредни проверки, от тях 430 са в производствени предприятия, 1664 в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро, пише Нова телевизия. 
Най-често констатираните нарушения са несъответствия по сградов фонд и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни - предимно от животински произход, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.
Инспектори в Бургас са бракували и насочи за унищожаване 1325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност. При засилените проверки инспектори към ОДБХ-Пазарджик са конфискували близо 100 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност.
В Област Пловдив, София област и Стара Загора са спрели от реализация съответно 16,5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи, над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13,6 килограма месни продукти без документи за произход. В резултат на установените несъответствия са съставени 31 акта и са направени  103 предписания.


novinite.bg
Снимка: dw

Британски учени разработиха иновативен метод за възстановяване на зъбния емаил



Зъбите могат да бъдат подпомогнати да се възстановяват, така че да нямат нужда от пломби.
Това са установили учени от "Кингс колидж" в Лондон, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.
Научен екип демонстрирал, че лекарството "Тайдглусиб" помага на клетките в денталната пулпа да запълнят малки дупки в зъбите. Изследователите правили експерименти с мишки, при които биоразградима гъба, напоена с медикамента, била поставена в дупки от 0.13 милиметра. Гъбата постепенно се разтваряла и била заменена от дентин, което излекувало зъба. Това водело до пълно, ефективно, естествено възстановяване, гласят резултатите от експеримента, публикувани в "Сайнс рипортс". Учените възнамеряват да експериментират и с възстановяването на по-големи дупки в зъбите.
Професор Пол Шарп от "Кингс колидж" обясни пред Би Би Си, че новият метод за зъбно лечение може да бъде на разположение на пациентите след три до пет години. Това обаче няма да премахне нуждата от зъболекари, защото кариесите все пак ще трябва да бъдат премахвани, за да може зъбът да бъде подложен на възстановяващото лечение.
Към момента ако се появи кариес, зъболекарите трябва го отстранят и запълнят с пломби. Обикновено се налага те да бъдат подменяни няколко пъти в рамките на човешкия живот и затова учените търсели начини да удължат регенеративната им способност. 

 Снимка: GRReporter.info

Учени разбиха мита, че апендиксът е закърнял орган



Научно изследване показва, че апендиксът у хората не е закърнял орган, както се смяташе досега, а има важна биологична функция. Според учени от американския университет „Мидуестърн“ апендиксът играе важна роля в имунната система като предпазен орган и „склад“ за полезни бактерии, пише Труд.
Причината е в повечето лимфоидна тъкан, която е развил с еволюцията. Това е един от най-често премахваните човешки органи, защото често се възпалява и се стига до апендицит. Досега се смяташе за закърнял и ненужен, като мъдреците и опашката.

 Снимка: Hera.bg

Лекари и пациенти настояват за напълно безплатно лечение за всички пациенти с ХОББ и реимбурсиране на домашната кислородотерапия


ХОББ се контролира с подходящо лечение

По думите на доц. д-р Ваня Юрукова, Клиничен център по белодробни болести на СБАЛББ
”Св. София” ЕАД и член на УС на Българското дружество по белодробни болести, до 2025 г. ХОББ ще бъде третата водеща причина за смърт след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. ХОББ увеличава над 5 пъти рискът от инфаркт, чревни заболявания, туберкулоза, депресия и др.
ХОББ е заболяване, което ефективно може да бъде контролирано с подходящо лечение и пациентите да живеят нормален и активен живот. В последните години обаче нараства заболеваемостта и смъртността .Увеличава се и честотата на заболяването.
Симптомите, на които трябва да се обърне особено внимание са хронична кашлица (пристъпна, непостоянна), храчки, задух, дори и при минимални физически усилия.
У нас около 15% от населението над 40-годишна възраст е с ХОББ.
При 50% от пациентите в рискови групи – пушачи (настоящи, бивши и пасивни. 4 от 20 човека при тютюнопушене на 40 цигари дневно ще развият ХОББ), изложени на замърсен въздух (на открито - повишаване на вредностите, въглищен прах, дизелово гориво, промишлени прахове, химикали и др., както и в затворени помещения – непроветривни), чести дихателни инфекции и други, подложени на изследване, се поставя диагноза ХОББ. Но малка част от тях провеждат адекватно лечение.
Причините за незадоволителния контрол на заболяването са -неправилната инхалаторна техника,честа употреба на медикаменти, експозицията на тютюнев дим и алергени, липса на лечение с инхалаторни кортикостероиди, прием на лекарства по правилен начин и в правилна доза, но не се стига до добър контрол и т. н..
Д-р Диана Христова, специалист по клинична алергология, Клиника по клинична алергология към УМБАЛ “Александровска” ЕАД, подчерта социалната значимост на астмата, от която към момента страдат около 300 милиона души по света, а през 2025 г. броят им се очаква да нарасне със 100 милиона.
Тя подчерта, че астмата е най-често срещаното хронично заболяване в детска възраст.Честотата на заболеваемост е 2 към 1 в детството, като по-често астмата се наблюдава при момчетата. В пубертета се наблюдава изравняване, а при възрастните астмата засяга по-често жените.
Алергичен ринит е рисков фактор за развитие на астма. Той 3 кратно повишава риска. 40% от имащите алергичен ринит развиват астма.
Когато астмата е контролирана няма нощни и дневни симптоми, а ако не е контролирана 3-4 и повече симптома са налице.
През 2017 г. основните предизвикателства пред пулмолози, алерголози, и пациентите са:
-Намаляване на преждевременната смъртност свързана с хроничните респираторни заболявания (ХРЗ);
-Приемане и реализиране на Националната програма за ХРЗ, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция. Програмата е изготвена от работна група през 2014 година, но все още не е приета от ръководствата на три правителства т.е.отлежава в МЗ;
-Осигуряване на напълно безплатно лечение от НЗОК за всички пациенти с ХОББ. В момента лечението се доплаща от пациента-60% дават 1/4 от инвалидните си пенсии за него;
-Облекчаване и подобряване на достъпа до лечение на хората с тежка астма;
-Реимбурсиране на домашната кислородотерапия, която увеличава продължителността на живота, намаляват се разходите и честотата на хоспитализациите. Апаратите струват между 1-2 хил. лв., а консумативите 200 и повече лв. месечно;
-Превенция на хроничните белодробни заболявания чрез подобряване качеството на въздуха. България е най-мръсната столица в Европа;
-Намаляване на тютюнопушенето.
Диана Хаджиангелова, председател на АББА сподели, че хроничните белодробни заболявания са сред най-разпространените в цял свят, в това число в Европа и у нас и на практика засягат всички възрастови групи – факт, който предопределя и голямата им социална значимост. Тя подчерта необходимостта от създаването на електронен национален регистър на тези респираторни заболявания и подобряване достъпът до специалист.
Липсата на направления за хоспитализация, както и недофинансирането на клинични пътеки за тези заболявания (стойността на тази за ХОББ е 420 лв., а за хронична дихателна недостатъчност – 600 лв) са друг проблем с който се сблъскват ежедневно хората с ХОББ.
Стартира широкомащабнатаинформационна кампания „Дишам свободно - 2017”, чиято цел е да информира хората за социалната значимост на ХРЗ, с фокус върху астма и ХОББ.
Нейни организатори са Асоциацията на българите боледуващи от астма, ХОББ и алергии (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и Българското дружество по алергология (БДА).



 


Нова функционалност при очилата от KWIAT



В контраст със снежната белота на зимата, изобилието от цветове и шарки при моделите очила за 2017-та година е огромно! Те никога не са били толкова цветни, колкото са сега, въпреки че модата при очилата и най-вече цветовете, следват световните тенденции при дрехите. 
Във фокуса на модното внимание попадат функционалните дизайнерски очила на KWIAT с допълнителен клип-он в различни цветове – черно, сребристо и златно. Този метален и много фин клип-он се слага като дизайнерско допълнение в горната част на диоптричните очила и с него един модел на практика може да има два и повече различни варианта. Стилно и практично решение, което дава възможност за различни интересни модни комбинации.
Иновативният дизайн е специална разработка на KWIAT, с която очилата стават по-интересни, забележими и уникални. Такъв модел се прави за първи път и за момента единствено българската марка очила го предлага в серията от колекция KWIAT Exclusive 2017. 
Нещо което, вероятно малко хора знаят, е че „качествените диоптрични стъкла имат UV защита, равносилна на тази при слънчевите, така че те защитават равностойно очите“, обяснява като специалист в оптичния бранш, управителят на българската марка очила  KWIAT – г-н Павел Цветков. Въпреки че вредните UV лъчи се асоциират предимно с
 лятото, те са еднакви, както през топлите месеци, така и през студените. Зимата обаче слънцето е по-ниско, независимо дали шофираме или ходим и навлиза по-директно в очите. Снегът отразява светлината по-силно, отколкото морето, когато сме на брега, затова се чувстваме по-некомфортно, когато светлината ни заслепява през зимата. Ако сме свикнали с облачното време в продължение на няколко дни, в студените месеци, когато слънцето изведнъж блесне по-силно, очите ни са много по-чувствителни. Да не забравяме също, че когато очите се присвиват повече, около тях се появяват малките, но нежелани бръчки. Освен от светлината, очилата могат да предпазят очите ни и от по-силния и студен вятър. Предвид тези неща, е добре да имаме на разположение слънчеви очила и през зимата.

Започват срещите на работодатели от „Тракия икономическа зона“ с кандидати от регионите с висока безработица



В края на миналата година стартира стратегическа инициатива за привличане на кадри
от региони с висока безработица за най-големите работодатели от Тракия икономическа зона (ТИЗ) в района на Пловдив, организирана от JobTiger.
По време на Информационни дни на кариерата представители на Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България, Либхер Хаусгерете – Марица, Биомашиностроене и Галакси Инвестмънт Груп ще се срещнат с потенциални кандидати от общини с висока безработица. Срещите с работодателите ще се проведат както следва:
24 януари (вторник) – Ловеч //хотел Президиум Палас, 17:00 - 20:00
28 януари (събота) – Сливен //Читалище "Зора", 10:00 - 13:00
04 февруари (събота) – Стамболийски //Читалище "Н. Й. Вапцаров", 10:00 - 13:00
10 февруари (петък) – Монтана //хотел "Огоста", 17:00 - 20:00
11 февруари (събота) – Бяла Слатина //Читалище "Развитие-1892", 10:00 - 13:00
Представители на компаниите ще присъстват на събитията, за да презентират свободните позиции и изискванията към тях. При готовност от страна на кандидатите могат да се проведат и интервюта на място. Ще бъде представена и информация за възможностите за преместване и условията на живот в Пловдив. Община Пловдив заявява подкрепата си за проекта и готовност да осигури достатъчно места в  училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства. Ключово е изграждането на жилища за индустриални работници, което предстои по проект на „Клъстер Тракия икономическа зона“.
Организаторите от JobTiger, с подкрепата на фондацияТръст за социална алтернатива“, ще проведат предварителни срещи както в градовете на събитията, така и в близки населени места, на които ще разяснят на търсещите работа как могат да се подготвят за срещата с работодателите. Избрани са общини, с равнище на безработица по-високо от средното за страната. С най-висок процент безработица са общините Бяла Слатина и Криводол, съответно 40.36% и 44.47%.
Подготвителни срещи: Ловеч - 19 януари; Сливен - 25 януари; Перущица - 30 януари;  Кричим - 31 януари; Стамболийски - 01 февруари; Лом - 06 февруари; Кнежа - 06 февруари; Койнаре - 07 февруари; Монтана - 07 февруари; Криводол - 08 февруари; Мизия - 08 февруари; Бяла Слатина - 09 февруари.
От близките общини, в които е имало подготвителни срещи, има предвиден автобусен транспорт в деня на събитието.
Индустриалните предприятия в ТИЗ доведоха до икономически бум в Пловдив и региона в последните години. Логично следствие е развитата икономика да продължава да расте и да разкрива нови работни места. Над 5000 работници са необходими на предприятията в зона „Тракия“ през 2017 г., като това включва както над 3000 нискоквалифицирани работници, така и специалисти със средно специално или висше образование.

Фондацията на ИКЕА дарява 21,5 милиона евро на УНИЦЕФ, Save the Children, Room to Read, War Child, Special Olympics и Handicap International

Съмишлениците на ИКЕА, ангажирани с каузата „Време е за игра, време е за добри
дела!“, допринесоха за продажбата на 12,6 милиона детски продукта в света в периода на кампанията
В резултат на това Фондацията на ИКЕА дарява 21,5 милиона евро на шестте партниращи си организации - УНИЦЕФ, Save the Children, Room to Read, War Child, Special Olympics и Handicap International, в подкрепа на хиляди деца, които не могат да упражняват изконното си право да играят.
У нас по време на кампанията са продадени над 21 000 играчки.
ИКЕА България ще дари 30 000 лева на УНИЦЕФ България в полза на проекти, които подпомагат правото на децата в някои от най-уязвимите общности у нас да играят и се развиват.
„Време е за игра, време е за добри дела!“ стъпва на успеха на предишните кампании на ИКЕА в подкрепа на ранното детско развитие, акумулирали 118,8 милиона евро от 2003 г. насам. За три години, благодарение на инициативата у нас, бяха дарени общо 110 610 лв., които осигуриха оборудване за новооткритите центрове, подкрепени от УНИЦЕФ в България, в пет български града в страната: Център за подкрепа и развитие на деца и семейства в гр. Котел; Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона в град Сливен (включващ Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа, Наблюдавано жилище (за младежи, навършили 18 г.) и Преходно жилище (за деца под 18 г.)); „Зона ЗаКрила“ - Детски центрове за застъпничество и подкрепа на деца-жертви или свидетели на насилие в София, Монтана и Шумен. През 2016 година стартираха и 4 нови проекта в Нова Загора, Берковица, Градец и Котел.
Пер Хегенес, Изпълнителен директор на Фондацията на ИКЕА, споделя: „Благодаря на всички партньори и клиенти на ИКЕА, които подкрепиха кампанията, възползваха се от възможността да чуят как партньорите ни използват нашето финансиране, за да променят живота на децата и споделяха информацията с всички. От името на Фондацията на ИКЕА, БЛАГОДАРИМ ВИ!”

Д-р Ана Пейкова, клиника Дерма-ЕЛИТ: Нов свръхлазер трайно заличава косъма с три технологии накуп


Апаратът Soprano Ice Platinum е иновативен с това, че в него се прилагат едновременно три
лъча, които досега са използвани за лазерна епилация. 
Soprano Ice Platinum съчетава диодна технология с 810 нанометра - златен стандарт за дължина на вълната използван най-масово за епилация, което  е една трета от накрайника. Другият универсален лъч е със 755 нанометра -т.нар. александритни лазери. Третият е с дължина на вълната 1064 и прониква най-дълбоко, но тази технология е най-болезнена (ако се използва самостоятелно и без охлаждане) и е най-стара. Тя унижощава и кръвоносния съд, който захранва и луковицата на косъма.
При иновативния апарат, съчетаването на трите лазерни лъча, повишава ефективността и при светлите косми, които обикновено се смятат за по-трудно унищожими.
Накрайникът третира с три дължини на вълната, които достигат до различни дълбочини се използват наведнъж.
В този случай енергията на лъча действа чрез натрупване – накрайникът се движи и обработва една зона с постепенно натрупваща се енергия. Това предпазва кожата от изгаряне.
Soprano Ice Platinum е научна лазерна технология, с която трябва да работят само медицински специалисти и кинезитерапевти, които имат задълбочени познания за структурата на кожата и косъма и в прилагането на самата технология, защото е важно да се съобрази пигмента на косъма, пигмента на кожата, броят процедури и каква да е интензивността на енергията при всяка следваща терапия, защото косъмът изтънява.
Броят на процедурите зависи от спецификата на космения цикъл -между шест и осем (ако има хормонален дисбаланс). Всички косми се повлияват, когато са във фазата на растеж, но за съжаление всеки си има самостоятелно развитие. Когато е в т.нар. състояние на обратно развитие, косъмът не е свързан с луковицата и тогава лъчът не достига до фоликула. Затова се налага да се правят толкова процедури – за да се обхване всеки косъм в неговата фаза на растеж.
Апаратът разполага със специален изключително изтънен накрайник, който обработва зоната около ушите, над и между веждите и много фини малки места, където има косми.
Ценното при този лазер е, че не причинява никаква болка, че няма дразнещи светлинни импулси и че е по-ефективен. При направени шест процедури не са необходими после поддържащи терапии веднъж месечно. Обезкосмяването е по-ефективно.
А най-добрата новина е за онези, които искат обработване на зона „триъгълник” или мъжете, решили да епилират гърдите си. И двете места са изключително болезнени. Но не и със Soprano ice platinum. Процедурата трае само 50 секунди за една доста голяма площ. Т.е. за 100 секунди се третира целия триъгълник, а вграденото охлаждане в накрайника го прави абсолютно безболезнено.
И плавното движение, с което се извършва терапията облекчава дискомфорта. Пациентът усеща само лека топлина.
Освен гърдите и триъгълника, мъжете понякога искат да премахнат окосмяване по гърба или в зоната на кръста - силно чувствителни места, лазерът Soprano Ice Platinum изключително бързо обработва тази места.
Единственото условие да се подложите на процедурата е да сте гладко избръснати. Енергията е много мощна и директно прониква в кожата.
Апаратът Soprano Ice Platinum е лимитирана серия, създадена специално за 10-годишнината на фирмата-производител Alma Lasers, която се занимава с разработването на свръхтехнологични лазери и козметични апарати.

Най-голямата у нас бутикова клиника за естетични и антиейджинг процедури „Мона Лиза“отвори врати в София




Евгени Минчев бе водещ на събитието, което столичният бизнес елит уважи.
Мениджърът на клиниката - Анелия Джаркълова анонсира процедури без аналог на Балканите в новата Академия за естетична медицина, антиейджинг и клетъчни терапии „Мона Лиза“. Тя подчерта, че сред иновативните процедури, които ще се предлагат тук е плазмаферезата. Това е метод, чрез който кръвната плазма в кръвта се пречиства от антитела и така организмът се подмладява. Процедурата ще се извършва от главния им консултант от Русия, проф. Валерий Войнов, който е и създател на миниапарата за плазмафереза. 
Спектърът от процедури, които ще се извършват в „Мона Лиза“, е обезпечен от апаратура на световно ниво. Такава е лазерната система Soprano Ice platinum–върхова технология, която предлага най- безопасното и ефективно решение за трайна лазерна епилация. Апаратурата има 3 дължини на вълната, покриващи оптималния спектър, което гарантира процедури без болка при всеки фототип кожа, всеки цвят косъм, 365 дни в годината.
Академията разполага и с последно поколение апаратура за оформяне и скулпуриране на тялото чрез системата Accent Prime. Комбинираната ултразвукова технология от нов тип осигурява по-бързи и по-дълготрайни резултати.
Екипа от квалифицирани специалисти, консултиран  от дерматолога д-р Елена Гончарова. Специалистът висша категория трупа опит в естетичната медицина в продължение на 25 години. От тях 17 години тя работи в болницата към Министерство на здравеопазването, Русия. Вече десет години тя посреща своите пациенти в своята собсвена клиника, прилагайки утвърдения от нея метод за борба с възрастовите изменения.
В екипа на клиниката е  нутриционистът Весела Петрова, която е завършила Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie" и практикува в графската рехабилитационна клиника „Хайнрих Каспар“ в Германия, където работи с пациенти с наднормено тегло, стомашно-чревни заболявания, хранителни разстройства и сърдечни заболявания.
Клиничните дерматолози на „Мона Лиза“ ще предложат най-модерните антиейджинг процедури и клетъчни терапии. Специалистите д-р Камелия Присадашка, д-р Виктория Зафирова и д-р Бан Камуна ще приложат холистичен подход и терапии, както за естетическо, така и за клинично-терапевтично повлияване след индивидуална оценка. „Мона Лиза“ ще предложи процедури с инжектиране на висококачествени, утвърдени в световен мащаб дермални филъри, ботулинов токсин, и др., скин лифт процедури, всички разновидности на мезотарапията, 4D-лифтинг на кожата, както и най-съвременните апаратни процедури за стимулиране образуването на нов колаген, повлияване на дерматологични заболявания като акне, розацея, онихомикози, безболезнено справяне с нежеланото окосмяване и др. Благодарение на съвременната апаратура на световно
ниво пациентите ще могат да се възползват от иновативни за България съвременни терапии. Сред тях са процедурите с CO2 лазер за премахване на образувания като бенки, кондиломи, меки фиброми, папиломи и др., лечението на хиперхидроза чрез инактивация на хиперсекретиращите потни жлези чрез инжектиране на ботулинов токсин, неоперативно вагинално подмладяване и др


Устройство диагностицира рак по дъха на пациента



"Електронният нос“ може да „надуши“ 17 различни болести

Устройство, което може да диагностицира различни болести по дъха на пациента, създадоха
учени. „Електронният нос“ е дело на инженера Хосам Хайк и неговите колеги от Технологичния институт на Израел.
Устройството може да „надуши“ по дъха на пациента до 17 различни болести, сред които Паркинсон, множествена склероза, няколко вида рак, болестта на Крон, белодробна хипертония и др., разказва списание Economist.
Хайк и колегите му са тествали устройството сред над 8000 пациенти в 19 болници по цял свят, страдащи от поне една от 17-те болести. Средната точност на диагнозата, поставяна от Na-Nose, както е наречен „изкуственият нос“ е 86%, като тя варира за различните болести. При диагностицирането на рак на белите дробове точността на устройството е била 100%.
Изобретението, което все още е прототип, дава големи надежди, че ще улесни ранното диагностицирането на редица болести.

economy.bg

Ръководството на МЗ прие разпределението на бюджета на министерството за 2017г. за дейностите, които извършва в изпълнение на правителствената програма


Основните акценти, свързани с бюджета за 2017 г. на Министерство на здравеопазването, са следните:
Със Закон за държавния бюджет на Република България за 2017 г. (ДВ бр.99/09.12.2016 г.) беше приет бюджетът на МЗ. Разходите в приетия бюджет са в размер на 458 847,7 хил. лв., като завишението на разходите е в размер на 22 306,4 хил. лв. или 5,1 % спрямо Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. Увеличението по приоритети е както следва:
-За запазване и развитие на кадровия потенциал на здравната система чрез заплащане на труда на работещите в системата увеличение в размер на 13 906,4 хил. лв. или 7,29 % спрямо ЗДБ 2016 г. в т.ч.:
-2 306,4 хил. лв. за увеличение разходите за персонал във връзка с увеличение на минималната работна заплата през 2017 г. в структурите на системата на МЗ.
-Центровете по трансфузионна хематология увеличение в размер на 800 хил. лв. на средствата за персонал, като увеличението е 14,63 % спрямо ЗДБ 2016 г..
Мотивът за увеличението на средствата за възнаграждения на персонала в Центровете по трансфузионна хематология (ЦТХ) е , че те не са увеличавани от
2013 г.
-Центрове за спешна медицинска помощ увеличение в размер на 8 000 хил. лв. на средствата за персонал. Общият размер на отчетените средствата за персонал за 2014 г. са в размер на 84 36,6 хил. лв., докато за 2017 г. средствата са в размер на 117 428,5 хил. лв. или увеличението за периода от 2014 г. до 2017 г. възлизат на 32 591,9 хил. лв. или 38,42%.
Мотивът за увеличението е, че в изпълнение на заложените цели в приетата от правителството на Република България Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ 2014-2020г. е предвидено поетапно увеличение на средствата за възнаграждения на персонала в Центрове за спешна медицинска помощ (ЦСМП) до 100% до края на 2020 г.
-Държавни психиатрични болници увеличение в размер на 2 800 хил. лв. на средствата за персонал, като увеличението е 19,67 % спрямо ЗДБ 2016 г.
Мотивът за увеличение е, че възнагражденията в ДПБ не са увеличавани от 2014 г. Това, както и по-трудните условия за работа в ДПБ, свързани с тежестта на случаите, наличната материална база, отдалечеността на някои лечебни заведения и др., води до устойчива тенденция за намаляване на квалифицирания медицински и друг персонал.
За осигуряване на човешки ресурси в здравеопазването, които да могат да удовлетворят нарастващите настоящи и бъдещи здравни потребности.
Увеличение на разходите, свързани с придобиването на специалност в системата на здравеопазването в размер на 1 350 хил. лв. или 37 % спрямо 2016 г.
Политически приоритет на правителството е специализацията на младите лекари и медицински специалисти. Инвестицията в повишаването на квалификацията на българските лекари е разход с висока възвращаемост и голяма значимост.
-За ефективно функциониране на спешните отделения към лечебните заведения за болнична помощ, субсидирани по Методиката за субсидиране на лечебните заведения -За развитието на трансплантацията и високотехнологичното лечение на мозъчно-съдови заболявания увеличение в размер на 3 000 хил. лв.
За други оперативни дейности на МЗ увеличение на разходите в размер на 50 хил. лв.
С бюджета на МЗ е гарантирано изпълнението на Методиката на субсидиране на лечебните заведения, дейностите по изпълнение на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки, националните програми в областта на здравеопазването, в това число ще продължи и успешната реализация на програмата за майчино и детско здравеопазване.

Снимка: Actualno.com

Запазва се тенденцията все по-малко лекари и сестри да търсят професионална реализация в чужбина



Данните за издадените удостоверения от МЗ показват, че се запазва тенденцията все по-малко лекари и сестри да търсят професионална реализация в чужбина, а същевременно все повече дипломирани лекари продължават своето медицинско образование за придобиване на специалност у нас.
През 2016 г. от МЗ са издадени 258 удостоверения на български лекари за работа в държави-членки на ЕС. През 2015 г. издадените удостоверения са 364 бр., а през 2014 г. – 414 бр.
Издадените на медицински сестри, удостоверения са съответно: 181 бр. – за 2016 г.; 291 бр. – за 2015 г. и 345 бр. – за 2014 г.
МЗ припомня, че промените в Наредба № 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването бяха направени с цел създаване на привлекателни условия за професионално развитие на медицинските специалисти. Като резултат беше облекчен достъпът до специализация чрез отпадане на платената специализация, а започването на самата специализация стана възможно целогодишно, при това на трудов договор, а не по силата на договор за обучение. За първи път през 2016 г. специализантите са признати от НЗОК като реален партньор при изпълнение на договорите.
През 2016 година по реда на Наредба №1 са зачислени 2092 специализанти, от които 1668 са новозачислени, а 424 са прехвърлени от Наредба № 34.
За сравнение - от влизането в сила на Наредба № 1 до края на 2015 г. специализантите по нея са 1204 – от тях 857 са новозавършили и неспециализиращи до момента, а 347 са прехвърлени от Наредба № 34.

Снимка: Барометър.нет

"Санта Мария" най-новата песен на Мая Нешкова



Обичаната певица загрява почитателите си в студените зимни дни с горещи ритми и интригуващ сюжет. Текстът е на популярния Агент Иван Тенев, а музиката и аранжиментът отново на Кирил Икономов.
"Скъпи, приятели! Вече сме в началото на Новата година - Ново начало, нов късмет! Пожелавам ви да откриете бленуваните за вас неща! Търсете и откривайте това, което ще ви направи най-щастливи. Попътен вятър!", така представи в страницата си във фейсбук новата си песен Мая Нешкова, а композицията заедно с останалите нови заглавия в репертоара й "Любовта не е игра", "Душо моя" и "Простете ни, дечица" ще бъдат пироните в програмата на предстоящото й концертно турне.

-------
ЧУЙТЕ "САНТА МАРИЯ" ТУК:

Безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза в МБАЛ-Варна към ВМА



Консултациите ще се осъществяват в периода 23-27.01.2017 г., от 13.00 до 16.00 ч., в ехографския кабинет на Отделението по „Функционална диагностика” на болницата, без предварително записване.
Кампанията е във връзка с нарастващата честота на заболяванията на млечната жлеза, а прегледите, включващи физикално и ехографско изследване, ще се извършват от доц. Румен Филипов, който е част от екипа на Клиника по Обща хирургия при МБАЛ-Варна към ВМА.

Медицински специалисти от Военномедицинска академия организират Седмица за борба с псориазиса



Лекарите ще преглеждат безплатно пациенти, без предварително записване, в периода 23-27.01.2017 г., от 10.00 до 12.00 часа в 227 кабинет, намиращ се на втория етаж на поликлиниката на ВМА.
В Клиниката по дерматология и венерология, която е национален център за борба с псориазиса, се прилагат всички модерни и съвременни методи за лечение на заболяването - псориазис.

Безплатни прегледи за пациенти с онкоурологични заболявания ще извършват уролозите в Токуда в края на януари



Високоспециализираната система за роботизирана хирургия Да Винчи ще бъде на разположение в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда от 10 февруари 2016 г. Кампания с
Д-р Калоян Давидов
безплатни прегледи ще предхожда инсталирането на робота. Ще бъдат преглеждани безвъзмездно пациенти с онкологични заболявания - рак на простатата, бъбрека или пикочния мехур. Прегледите са насрочени за 21, 27 и 28 януари в кабинетите по урология на Токуда.
Необходимо е предварително записване на телефон: 02/403 4910 или 02/403 4000.
Д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология и медицински директор в Токуда и екипът му вече са сертифицирани за работа с най-прецизната хирургична техника с Да Винчи. За първите процедури ще пристигне и проф. Корал, който е въвел методиката в Турция, автор е на първите операции с робот в южната ни съседка и е безспорен авторитет в световната медицина.
„Урологията е една от най-бързо развиващите се в технологично отношение медицински области. Предстоящото въвеждане на роботизирана урологична хирургия в Токуда е естествената стъпка в развитието на Центъра по ендоурология, в който щадящите и прецизни техники са основна цел. Пациентите ще могат да получат лечение на същото ниво, което биха получили в най-развитите ендоурологични центрове в света. Бихме искали всеки един от нашите пациенти при индикации да бъде консултиран за възможностите за лечение с Да Винчи. Вече можем да предложим една от най-прецизните и щадящи хирургични интервенции в урологията“, казва д-р Давидов.
Роботът Да Винчи е сложна хирургична система, която позволява извършване на минималноинвазивни оперативни интервенции. Системата се използва в няколко области на медицината, но най-често в урологията. Предимствата на роботизираната система Да Винчи са прецизност на движенията на инструментите, минимална кръвозагуба, кратък възстановителен период на пациента, минимални постоперативни усложнения. Роботизираната хирургия има предимства дори в сравнение с лапароскопската. Мониторът на робота дава на хирурга триизмерен образ на необходимия участък с многократно увеличение, което позволява  постигане на изключителна прецизност на движенията. Освен при онкологични заболявания, роботът е изключително полезен и удобен за извършване на пластични реконструкции в областта на бъбречното легенче и при съчленението на уретера и пикочния мехур и др.

Софтуерна компания Мусала Софт - национален шампион на България в Европейските бизнес награди за трета поредна година



в категория “Employer of the year” (Най-добър работодател) на престижните “European
Business Awards” (Европейски бизнес награди). Конкурсът връчва отличия за най-добри практики и високи постижения в бизнеса. Наградите насърчават успеха, иновациите и етиката в европейската бизнес общност и стимулира обмен на идеи между компаниите.
Световните шампиони във всяка категория се определят чрез онлайн гласуване и оценка от жури, съставено от високопоставени държавни и бизнес лидери от цяла Европа.
Мусала Софт е водеща българска софтуерна компания специализирана в изграждането на цялостни решения, обхващащи всички елементи от жизнения цикъл на софтуера за  мултинационални компании и държавни институции по целия свят. Екипът на компанията се състои от 400 специалисти, работещи от офисите на Мусала Софт в София, Русе, Бургас и Скопие.
Компанията е носител на множество национални и международни отличия и признания за развитие на таланта, наука и иновации, качество на софтуерните решения, лидерство и корпоративната социална отговорност.