Translate

събота, 24 ноември 2018 г.

За старите коли остава по-висок данък


Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев и повторно гласува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Според Радев новата уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на по-добър екологичен ефект. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея и новите правила ще се стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.
Да насърчаваш купуването на нови коли, като таксуваш старите, е все едно да накажете дете, на което са купили марципан, че няма два шоколада, заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България Крум Зарков.
Председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ, каза, че повишаване на данъка на старите автомобили е промяна в правилната посока, която дава насока на общините да управляват своите приходи и разходи в посока чистота на въздуха. Тя подчерта, че повишението на данъка било под една кутия цигари на месец за повечето стари коли и даде пример с по-мощните автомобили от категория ЕВРО 4 и нагоре, които с тази промяна щели да плащат по-висок данък.
По-рано депутатите въведоха таван до 5000 лв. за близки, извън родствения кръг на загинали при ПТП. Това стана с гласуване на второ четене на промени в Кодекса за застраховането. Таванът ще бъде в сила до приемане на наредба за методиката за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица. Не бе прието предложението да има таван от 15 000 лв. за обезщетенията, които получават братята или сестрите на загиналия.

С 3D реконструкция гръдните хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда заместиха реброто на млад пациент с рядко заболяване



Уникалната операция бе извършена от екипа на доц. д-р Цветан Минчев

Доц. Минчев и неговия пациент 2 седмици след операцията
Иновативна операция, чрез която бе реконструирано реброто на пациент, извършиха гръдните хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Триизмерно принтиран имплант замени отстраненото ребро, обхванато от новообразувание. В изработването на 3D модела и визуализацията участва и екипът на Клиниката по Образна диагностика.
Пациентът е 35-годишен мъж с прогресираща деформация в областта на петото дясно ребро, придружена от подуване. Прегледите и рентгеновите изследвания установяват костно образувание с неизсяснен произход. Впоследствие хистологичният резултат показва доброкачествена фиброзна дисплазия. Най-доброто решение в този случай е отстраняване на образуванието, поради възможност от бърз злокачествен растеж или усложнения като затруднения в дишането, чести фрактури на реброто, засягане на съседни тъкани и др. Премахнатото ребро налага пластична реконструкция за заместването му. Именно тук доц. Цветан Минчев, началник на отделението по Гръдна хирургия в Болница Токуда, прилага иновативния подход. Операция в такъв вид до този момент не е извършвана в България, а в света е прилагана само в няколко случая с друг материал и при друг тип локализация.
Новото ребро е изготвено от синтетичен кополимерен биологично съвместим материал, одобрен за използване от Американската администрация по храните и лекарствата. Триизмерното моделиране и принтиране на импланта, който трябва да замести реброто, осигурява абсолютна анатомична съвместимост и прецизност при имплантирането. Чрез предварителна 3D визуализация от екипа на проф. Галина Кирова в Клиниката по Образна диагностика е изготвен дигитален модел и необходимият файл за триизмерно принтиране. Имплантът е произведен в България с помощта на специализиран професионален 3D принтер с възможност за печат с голяма точност (до 90 микрона). Индивидуално изготвеният модел осигурява много прецизно имплантиране на мястото на отстраненото ребро в анатомично единство със съседните тъкани.
„Това е нова епоха в реконструкцията на гръдната стена при пациенти с тумори, които изискват изрязване на костно-хрущялните структури. Този подход дава възможност за изключително точно анатомично възстановяване на скелетната част на гръдната стена чрез предварителна триизмерна визуализация и продуциране на файл за принтиране на 3D машина. Използваният материал е с доказана тъканна съвместимост. Точността на възпроизвеждане дава възможност за големи резекции на гръдната стена и едномоментното им заместване с индивидуално изготвени импланти.“, разказа за операцията доц. Минчев.
„Досега използваните платна за заместване на скелетни структури в гръдната стена при подобни операции нямат необходимата устойчивост и анатомична точност, заради което впоследствие се получават неприятни дефекти в зависимост от обема на изрязаните тъкани.“, допълва гръдният хирург.

Рекорден брой регистрирани участници събра коледната игра на Lidl „Подаръци преди празниците“ само за три седмици



Над 85 хиляди касови бележки са регистрирали клиенти на веригата от началото на инициативата до днес. В навечерието на Коледа Lidl ще зарадва своите потребители със специални подаръци по повод предстоящите празници. Всички клиенти на веригата могат да регистрират своите касови бележки и да се включат в специалната празнична игра, в която 1000 късметлии ще получат ваучери на стойност 150 лв. и по този начин ще имат възможност да подпомогнат подготовката за празниците и да осигурят още по-незабравими и ценни мигове с близките.
За максимално улеснение на клиентите и за да направи Коледата още по-незабравима, Lidl предлага всичко за изисканата празнична трапеза, за уютна и топла празнична атмосфера, както и специални предложения за подаръци за любимите хора. Всяка седмица веригата има и специални предложения за малки и големи, за домошари или пътешественици, за кулинари или чревоугодници – всичко необходимо за предстоящите коледни празници, с което да зарадва дори и най-претенциозните потребители, на характерното за Lidl оптимално съотношение качество-цена.. Повече за специалните коледни предложения, можете да намерите на https://www.lidl.bg/bg/koleda.htm .
Играта „Подаръци преди празниците“ ще продължи до 9 декември 2018 г. и всеки желаещ може да участва в нея, като направи покупка за над 20 лв. в посочения период и регистрира своята касова бележка на www.lidl.bg/zakoleda. Томбола определя имената на 200 късметлии всяка седмица от регистрираните касови бележки за периода. Спечелилите късметлии ще могат да ползват своите ваучери многократно до изчерпване на сумата, най-късно до 31.12.2021 г. Повече информация и пълните условия на играта, както и имената на и печелившите всяка седмица, ще може да откриете на www.lidl.bg/zakoleda.

Те са тук. Антология на починалите бургаски поети и художници



Сред известните починали бургаски творци, чиито произведения са събрани в христоматията са: Петя Дубарова, Христо Фотев, Агоп Мелконян, Стоян Русев, Паулина Станчева.


За първи път в христоматията са събрани литературните произведения на четиридесет и седем починали бургаски поети и художествените произведения на четиридесет и четирима починали бургаски художници, оставили своето културно наследство на бъдещите поколения. Тези прекрасни и талантливи творци, сякаш никога не са си отивали от този свят. Под перото на бургаските поети са излизали красиви и прочувствените слова, а великолепните и запомнящи се картини на бургаските художници, не спират да радват почитателите на изкуството.
Съставителите на книгата „Те са тук. Антология“ са известният български поет Недялко Йорданов и Георги Райков – изследовател на бургаската литературна история. А книгата на издателство „Милениум“ излиза със съдействието на Община Бургас.
Неслучайно антологията е озаглавена „Те са тук“, защото техният дух е безсмъртен, чрез своите произведения те продължават да живеят в сърцата на хората. „Те са тук“, макар и посмъртно, за да развълнуват и докоснат душите на своите читатели и да припомнят за своето необикновено творчество, защото сред тях има истински шедьоври на поетичното слово и изобразителното изкуство. 
В премиерната антологията читателите ще открият кратки биографични данни за всеки един от починалите поети и ще имат възможността да се запознаят със специално подбрани любими стихотворения. За първи път на българския книжен пазар излиза подобна местна антология с подбрани художествени произведения на незаслужено забравени творци. Чрез книгата си „Те са тук. Антология“ съставителите имат за цел да припомнят и отдадат заслужена почит на тези талантливи творци, чието творчество е повод за гордост и вдъхновение у подрастващите жители на града, както и у всички териториално и емоционално свързани с прекрасния морски град Бургас.
Картините на починалите бургаски художници са предоставени от Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“. В неповторимата антологията са поместени художествени произведения на четиридесет и четирима починали бургаски художници, чиито произведения са истински шедьоври в българското изобразително изкуство.