Translate

петък, 23 ноември 2018 г.

„Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ - Разширява обхвата си и работи в посока увеличаване на броя здравноосигурени в уязвимите общности


Под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то НС се проведе дискусия по повод XII-та Национална среща по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването откри информационни щандове в сградата на Народното събрание. На щандовете, обединени под надслов „Здравето е щастие!“, здравните медиатори разказваха повече за своята работа и постижения в ключовите области здравно осигуряване, майчино и детско здравеопазване, хигиена и опазване на околната среда.
Приветствия към участниците поднесоха д-р Дариткова, Светлана Йорданова, зам.министър на здравеопазването и Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн за България.
Проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“, направи кратък обзор на постигнатото през последната година. Едно от основните постижения на здравните медиатори е свързано с повишаване на информираността и съдействие за възстановяване на здравноосигурителните права на хората от уязвимите общности.
Той съобщи, че за последните 18 месеца над 1800 човека са платили своите здравни осигуровки. Това по думите му е голямо постижение и изрази надежда, че е началото на една сериозна кампания. Той допълни, че се надява резултатите от това начинание да надхвърлят успехите по увеличаване на имунизационния обхват сред децата с ваксини от задължителния имунизационен календар.
Благодарение на общите усилия на здравни медиатори, общопрактикуващи лекари и Регионални здравни инспекции за поредна година случаите от морбили в България са в пъти по-малко, отколкото в големите, западноевропейски държави – едва 8.
Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват, че за периода 1 октомври 2017-30 септември 2018 г. държави като Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция и Румъния отчитат между 1000 и 3000 случая на дребна шарка, като общият им брой на територията на ЕС е над 13000. Освен подпомагане на личните лекари за реализация на плановите имунизации, здравните медиатори, работят и за изпълнението на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве.
Проф. Търнев изтъкна и огромния напредък по програмата за работа с деца, която цели повишаване на информираността за превенцията от инфекциозни заболявания и подобряване на хигиената „Чудните приключения на Сапун и Капчица“. Обхватът на програмата се разширява и през 2018 г. дейности бяха реализирани в над 35 общини на територията на България
Няколко предизвикателства бяха набелязани по време на срещата, като най-основното от тях е липсата на правно основание в действащото законодателство за изготвяне на наредба за дейността на здравните медиатори.
Проф Търнев подчерта, че имат пълната подкрепа на институциите и разчитат на всички депутати да гласуват възможно най-скоро частта в Закона за здравето, отнасящи се до техните отговорности.
Работната група в МЗ вече е започнала своята работа и изрази надежда, че ще успее да даде предложенията си на ръководството в кратки срокове, след приемането на измененията в закона.
По време на форума бяха отчетени и основните данни от първото полугодие на 2018 г. от дейността на здравните медиатори, които включват: съдействие за разрешаване на индивидуални здравни и социални казуси – 11911, оказване на съдействие за имунизации – 7651, съдействие за провеждане на профилактични прегледи – 9215, проведени консултации по здравни въпроси – 17358, възстановяване на здравноосигурителни права – 537, патронаж в общността – 7774, помагане при попълване на документи – 12937, организиране и участие в здравно-информационни беседи – 1400.
В срещата, освен представители на Националната мрежа на здравните медиатори, участваха и представители на държавни институции, национални консултанти, изтъкнати медицински специалисти, представители на регионалните здравни инспекции, здравни медиатори, партньори от неправителствения сектор.
„Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ продължава в следващите два дни с обучителен компонент, в рамките на който здравните медиатори от цялата страна получават здравна информация по различни теми, представена от водещи специалисти в областта на социално-значимите, заразните и незаразните и детските болести.
През 2018 г. на територията на България работят 230 здравни медиатори на делегиран бюджет към 117 общини. През 2007 г., когато професията „здравен медиатор“ е въведена в Националния класификатор на професиите в Република България, на територията на страната работят 57. Всяка година Министерство на финансите отпуска бюджет за 15 нови здравни медиатори, които да работят в различни общини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар