Translate

вторник, 24 октомври 2017 г.

Служителите на Мтел ще бъдат изследвани безплатно за хепатит С



На 25 и 26 октомври 2017 г. в централата на Мтел ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит C на служителите на фирмата. Акцията е част от кампанията, която Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ стартира по повод Световния ден за борба с хепатита 2017 г. и в рамките на която се провеждат различни инициативи сред служители на предприятия и институции.
Скрининговите изследвания във фирми и предприятия се правят съвместно с управленските структури и преминават под мотото „Отговорен работодател“. През тази година НСБХ „Хепасист“ поставя особен акцент върху диагностиката, с фокус върху възрастова група 45+, която се определя като рискова в случай на претърпяно кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г., когато кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса.
Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на пациентската организация, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.
--------

В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C (HCV). Статистиката сочи, че около 80% не са диагностицирани, тъй като само при 10-15% от болните инфекцията протича остро, при останалите заболяването протича безсимптомно и хронифицира. Поради липсата на симптоматика и на профилактика, малка част от пациентите биват навременно диагностицирани. HCV е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения.



Одит на МААЕ показа - линейните ускорители в УСБАЛО са изключително точни



До края на годината през Клиниката по лъчелечение се очаква да преминат 2500 пациенти от цялата страна

Линейните ускорители в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) са изключително точни и прецизни, което е гаранция за качественото лечение на пациентите. Това показа Одит на Международната Агенция Атомна Енергия (МААЕ), чието седалище е във Виена. Участието в него на физиците от Лабораторията по дозиметрия и лъчезащита към Клиниката по лъчелечение в болницата бе напълно доброволно, а резултатите от него са потвърдени със съответните сертификати.
При одита в УСБАЛО бяха доставени детектори от МААЕ, които бяха облъчени с пълна доза. Измерените във Виена резултати на тези детектори показват разлика едва от 1% при приемлива ±5%.
Резултатите недвусмислено показват високата прецизност при калибрирането и ежедневните проверки на линейните ускорители, те са гаранция за качественото и прецизно лечение на пациентите ни, към което се стремим, каза проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчелечение в болницата.
Лъчецентърът в УСБАЛО е един от най-модерните в цялата страна. В него има три линейки ускорителя, системи за рентгентерапия и брахитерапия. Той е единственото място в България, където се извършва томотерапия. Благодарение на това листи с чакащи с месеци пациенти вече няма, а качеството на лечение е много високо.
„С въвеждане на новите ускорители и прилагането на брахитерапия при всички болни лъчевите реакции са поносими и не са причина за прекъсване на лъчелеченито, което беше невъзможно със старата техника. Така лечебните резултати се повишават и ще рефлектират в по-висока преживяемост при болните, съвпадаща с тази в страните в Европа, която при някои локализации досега отстъпва от 5 до 40%“, казва проф. Първанова.
От началото на годината до октомври през Клиниката по лъчетерапия са преминали 1846 болни, като до края на годината се очаква броят им да достигне 2500. Досега 1656 души са провели лечение с най-съвременни техники - перкутанно лъчелечение на линейни ускорители и рентгентерапия. От тези пациенти 294 са били лекувани с уникалния за страната ускорител за хеликална томотерапия. На него преди всяко облъчване се провежда изследване с компютърен томограф (КТ), което е част от хибридната уредба (сътояща се от линеен ускорител и КТ). Това позволява прецизно да се оценява положението на болния и при най-малки настъпили измествания да се извършва ново позициониране на пациента, напълно съвпадащо с изчисления дозиметричен план за облъчване. Най-честите локализации на туморите, при които се използва тази терапия са млечна жлеза, медулобластом при деца и възрастни и ходжкинови лимфоми. При последните две локализации предимството на томотерапията е незаменимо с другите ускорители, поради липса на необходимост да се снаждат обемите по дължина на тялото и да бъдат избегнати грешки, които биха довели до реализиране на нежелано по-малка или по висока доза. Томотерапията позволява дори при малки доброкачествени тумори или единични метастази да се избегне хирургично лечение и пациентите да бъдат излекувани напълно.
При 190 болни е проведена брахитерапия, при която радиоактивните източници се въвеждат в съществуващи кухини или с игли се прониква в болния с малка хирургична интервенция, каквато е брахитерапията при простатен карцином. С тази методика значителна част от болните с простатен карцином биха могли да избегнат оперативно лечение при начален карцином и запазят функцията му при пълно излекуване. При болни напреднал простатен карцином се облъчват на линейните ускорители лимфните възли в малкия таз и облъчването продължава с бархитерапия за простатат, така дозата в непосредствено прилежащото право черво се минимизира и късните лъчеви увреждания са пренебрежимо малки. При 129 болни е извършена интравагинална брахитерапия при карциноми на маточното тяло, където следоперативно се осуетяват най-честите рецидиви.
В реновирания активен блок е проведена метаболитна терапия с радиоактивен йод на болни с карцином на щитовидната жлеза – 27 болни и 7 с множествени метастатични лезии в костите с радиоактивен стронций.

Повече регулация и засилен контрол в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти



Това са част от мерките срещу злоупотребата с болнични листове, съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след среща при премиера, на която присъстваха и министърът на финансите и управителят на НОИ.
„Един от акцентите на днешното заседание на Министерския съвет беше тревожната тенденция за ръст на издаваните болнични – и като бройка, и като финансов ресурс нужен за покриването им. Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират растящия брой на болничните, предстоят проверки и промяна в нормативни актове“, коментира здравният министър.
Наблюдават се райони със засилено издаване на болнични листове, фирми, чиито служители при изпадане на фирмата в неплатежоспособност изведнъж се оказват масово с болнични и други ситуации, които водят до сериозен ръст на разходите на общественото осигуряване и трябва да се предприемат спешни действия, стана ясно след срещата. Управителят на НОИ Ивайло Иванов посочи, че за последните шест години броят на болничните е нараснал с 60 % според анализ на временната нетрудоспособност.

В ЕС България е на пето място по брой притежатели на собствени жилища



По данни от доклад на Housing Europe 87% от българите притежават собствено жилище. Но голяма част от тях са стари ( в големи блокове - строени преди близо половин век) и неподдържани.Някои от тях досега никога не са били ремонтирани се посочва в документа.
Освен това българите са едни от най-затруднените в ЕС по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест броят на енергийно уязвимите домакинства не е никак малък. 
България заема пето място в ЕС по брой на притежатели на собствено жилище. 
Преди страната ни са Унгария, Словакия и Хърватия и Румъния, където почти всички домакинства живеят в собствено жилище.
В доклада се посочва също така, че в Германия само 45% от хората имат собствено апартамент, а в Швеция - 39%.

Снимка: Burgas.utre.bg



Правителството обмисля затягане на контрола върху издаването на болничните листове




МС „замразява” идеята първите три дни болнични да се плащат на 50% от дневната заплата на работещите.
Отлагането на мярката ще продължи месец или два, докато бъде намерен друг механизъм за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, обяви премиерът Бойко Борисов.
Правителството обмисля и създаването на лекарска комисия, която да проверява тези листове. Но ако новите мерки не заработят ще се предприемат по-рестриктивни, бе категоричен Борисов. За пример той даде Полша, в която се отнемат лекарски права за болничен с фалшива диагноза.
Близо половин милиард лева харчи НОИ ежегодно за обезщетения при болест, като за последните години броят на болничните листове е нараснал с 60%.

БЛС иска бюджета на НЗОК да се отдели от консолидирания държавен бюджет за 2018 г



Освен това от БЛС искат още и отделен фонд за лечение на редки болести и съгласуване на решенията, свързани с бюджета, между здравната каса и лекарския съюз.
От БЛС предлагат и промени в Наредба 2 за основния пакет дейности, покривани от НЗОК - актуализиране алгоритмите на клиничните пътеки и процедури, в съответствие със световните гард лайнери за лечение по видове заболявания.
На лице е разминаване в предложенията, за бюджета на медицинските дейности за 2018 г., заплащани от здравната каса, на БЛС и НЗОК.
Финансовите параметри на БЛС са по-малки от тези, които НЗОК предлага за бюджета си през следващата година.
Разминават се и предложенията им по отношение на резерва на здравната каса.

Кирил Ананиев, председател на НС на НЗОК: Ако държавата поеме дълговете на болниците, това няма да ги дисциплинира



Държавата не трябва да изплаща изцяло дълговете на болниците, тъй като това няма да ги дисциплинира – това мнение изрази пред Нова телевизия зам. министърът на финансите Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.
Той коментира основните параметри на държавния проектобюджет, предложен вчера от Министерство на финансите.
„Имаше едно предложение 500 милиона лева да бъдат дадени за погасяване на дълговете на болниците“, отбеляза Ананиев и подчерта: „В България всички болници – държавни и частни, са равнопоставени“.
„Ако ние предложим 500 милиона да поемем дълговете на болниците, това означава, че веднага можем да влезем в процедура с Европейската комисия за държавна помощ и ще създадем условия, при които няма да дисциплинираме нашите болнични заведения да изпълняват функциите си в рамките на закона и в рамките на ресурса, който позволява“, заяви той. 
По думите му дори да бъде премахнат търговският статут на болниците, нищо няма да се промени, ако бъде запазен механизмът на финансиране от НЗОК.
Припомняме, проектът за държавен бюджет за 2018 г. предвижда 36 млн. лв. повече средства в бюджета на Министерството на здравеопазването в сравнение с тази година.

zdrave.net
Снимка:Нова телевизия

понеделник, 23 октомври 2017 г.

Жестока гибел при бомбен атентат е катализатор на драмата в "Добри дни, лоши дни"



Нов роман на австралийската знаменитост Мелина Маркета вече е на пазара

Как мъката от загубата на близък човек може да разруши живота на близките му и как намираме сили да съберем парчетата отново. Това е централната тема на романа "Добри дни, лоши дни", тиражиран от издателство "Милениум". Той е своеобразно продължение на "Спасяването на Франческа", но се чете и като абсолютно самостоятелна книга. Просто в нея присъстват героите от предишната история. Делят ги пет години, в които гимназистите са вече на по 20-21 години, повечето са се пръснали по света, учат или работят. Франческа фигурира и тук, но в центъра застава друг герой, едно от момчетата в нейната компания. Това е Том Макий. Том е човекът, който трябва да бъде спасен този път – да се спаси сам или отново – с помощта на приятелите.
Душата, семейството и животът на младежа са разбити след като любимият му чичо Джо загива при терористичен бомбен атентат. Той просто сякаш се изпарява от света една сутрин на път за работа, в центъра на Лондон. Това за австралиеца Том е "на другия край на света" и прави загубата още по-мъчителна. Чичо му е заминал, за да търси по-добра реализация, отлетял е далеч, а след това близките му просто разбират, че той никога повече няма да се върне.
Родителите на момчето давят мъката с алкохол и го изоставят. Самият Том се оттегля от приятелския си кръг. Напуска университета и работата си. Отблъсква момичето, което обича, макар да страда дълбоко по тази изгубена любов. Единственият човек, който остава до Том е 42-годишната му леля Джорджи. Бременна и незнаеща дали и как да върне до себе си бащата на нероденото си дете, тя също търси спасение. И Джорджи като Том носи белезите на непреодоляна болка от тежка загуба. Когато е била дете, нейният баща е изчезнал безследно по време на войната във Виетнам и тялото му никога не е върнато на семейството. Това я е дамгосало с трагичен белег.
Джорджи и Том ще извървят заедно пътя обратно към нормалността, към стабилността и към обществото. Наркотиците, алкохолът, депресията са част от ада на преживяването на дъното, преди да могат да се оттласнат от ада.
Историята е изключително тъжна, вълнуваща и трогваща до сълзи. Но също така и забавна, изпълнена с диалози, реалистична и вдъхновяваща. Написана е с дълбок психологизъм, талант и проникновение.
"Добри дни, лоши дни" е номиниран за наградата „Роман на годината“ от Съвета за детски книги на Австралия, но не може да бъде жанрово определен като тийн роман. Това е книга, която ще докосне сърцата на читателите на всяка възраст и няма да остави никого безразличен.

Гиганто-клетъчният артериит се открива трудно, но лечението е възможно



Българското дружество по ревматология и Рош България с форум, целящ информиране на лекарите за болестта

НЕФРА 2017 - традиционният Национален експертен форум по ревматоиден артрит, васкулити и други ревматологични заболявания се проведе в периода 20 – 22 октомври 2017 г.
За шеста поредна година Българското дружество по ревматология и Рош България ЕООД организират този форум като платформа за споделяне на научна информация и последни новости от реалната клинична практика в областта на ревматоидния артрит, васкулити и други ревматологични заболявания. Тази година темата беше новите възможности в лечението на васкулити с акцент върху гиганто-клетъчния артериит (ГКА).
ГКА е сериозно и трудно за диагностициране автоимунно заболяване. Причинява възпаление на артериите, големите кръвоносни съдове, които доставят кръв от сърцето до другите органи. Обикновено се засягат артериите на главата и шията, но и понякога тези в гръдния кош са също поразени.
В повечето случаи заболяването се развива след 50-годишна възраст и засяга два пъти по-често жените, отколкото мъжете. Заболяването може да причини умора, треска, главоболие, чувствителност на скалпа, болки в челюстта и ръката и ако не се лекува – може да доведе и до слепота или мозъчен удар.
Някои хора с ГКА могат да имат болка при дъвчене. Това се получава, когато възпалените кръвоносни съдове доставят по-малко кислород и хранителните вещества в мускулите и тъканите. В редки случаи, при пациенти с това заболяване може да настъпи некроза на езика, защото клетките му умират без кислород. Някои пациенти се оплакват и от нарушения в зрението, а около 20% от пациентите трайно загубват зрението си.
Симптомите са толкова различни, че това затруднява много диагностицирането на болестта. Диагнозата може да се постави чрез биопсия на артерията и по някои други признаци. Поради многото различни симптоми, пациентите с това заболяване обикновено посещават доста различни специалисти – общопрактикуващи лекари, ревматолози, невролози, кардиолози, офталмолози и дентални лекари, преди да получат правилната си диагноза.
До скоро, лечението на ГКА се ограничаваше само до приемането на високи дози стероиди, което играе ролята на ефективно лечение при спешна нужда за превенция на увреждания като загубата на зрение. В някои случаи, обаче, при някои видове стероидни лекарства няма възможност заболяването да се контролира за дълъг период от време.
Специалистите, които провеждат лечението и наблюдението на пациентите с ГКА са лекарите със специалност ревматология. Те провеждат лечението, наблюдението, както и определят медико-диагностичните дейности, необходими за проследяване развитието или стопирането на болестта.

Дерматолози от ВМА преглеждат безплатно за псориазис



Във връзка със Световния ден за борба с псориазиса – 29 октомври, медицински специалисти от ВМА организират безплатни профилактични прегледи.
Лекарите ще преглеждат безплатно пациенти на 30 и 31.10.2017 г., от 9-13.00 часа в кабинет 218, намиращ се на етаж втори в поликлиниката на ВМА.
За целта е необходимо предварително записване на тел.: 02/ 92 26 181 – от 9-18.00 часа, и 02/ 92 25 002 – от 9-14.00 часа.
В рамките на кампанията пациентите ще имат възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение на заболяването, прилагани в клиниката, която е национален център за борба с псориазиса.
Причините за появата на заболяването са различни, като основополагащ е начинът на живот. Най-често псориазисът се развива вследствие на емоционален стрес, но понякога – и след употребата на някои медикаменти.
Дерматолозите подчертават, че заболяването протича индивидуално, обикновено има епизоди на обостряне. Трябва да се знае, че освен кожата, псориазисът може да засегне ставите и вътрешните органи. Затова и препоръката им е да не се прибягва да самолечение, а да се потърси специализирана медицинска помощ.

Снимка:Информационен център на МО
 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“вече е с ремонтирана детска клиника



Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви при откриването на ремонтираната Клиника по детска хирургия и Спешно приемно отделение – деца с противошокова зала към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“:
-С обновяването на Клиника по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца правителството показва ангажимента си към грижата за децата, дава знак, че „Пирогов“ е важен и държавата ще продължи да стои зад него. Известно ни е какво беше тук в продължение на години като ситуация и като организация на работа. Ясно е какво е „Пирогов“, ясно е, че най-голяма концентрация на медицинска грижа на деца се осъществява тук, на това място.
С отпуснатите от МЗ над 2.9 млн. лв.е направен основен ремонт на Клиниката по детска хирургия и е закупено ново медицинско оборудване.
Клиниката по детска хирургия е създадена през 1964 г. и до сега не е била ремонтирана. От тази година тя е част от Специализиран детски комплекс и включва три отделения – хирургия за новородени и кърмачета, отделение по коремна хирургия и отделение по детска гръдна хирургия.
На събитието присъстваха още министър-председателят Бойко Борисов, посланикът на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин, изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и други.

Кока-Кола вдъхнови стотици за неделно хоро



Шест ансамбъла се надиграваха за старта на кампанията - „Събери вдъхновение от България“

На 22.10. т. г. ритми и фолклорни танци от различни краища на страната дадоха старт на националната кампания на Кока-Кола - „Събери вдъхновение от България“. Пред Народен театър „Иван Вазов“ оживя традицията за неделното хоро и стотици посетители и гости на столицата се включиха в празненството.
Пъстротата на традиционните български костюми от шестте етнографски региона постави пред изпитание познанията на многобройната публика. Най-активните участници във викторината спечелиха специални Кока-Кола подаръци. Компанията за първи път в многогодишната си история промени познатата по цял свят визия на бутилките като ги облече в традиционни български шевици.
Освен София, още 5 български града ще се включат в инициативата на Кока-Кола и един от емблематичните ансамбли за български народни танци „Чинари“, а какво ще се случи, всеки
ще може да разбере на място. Градовете са:
Пловдив, представляващ Тракийската етнографска област, 23.10., 18.00 ч., площад „Централен“.
Смолян, представляващ Родопската етнографска област, 24.10, 17.00 ч., площад „Свобода“.
Благоевград, представляващ Пиринска етнографска област, 27.10., 18.00 ч., площад „Георги Измирлиев“.
Варна, представляваща Добруджанска етнографска област, 28.10., 18.00 ч., площад „Севастопол“,
Велико Търново, представляващ Северняшка етнографска област , 29.10., 13.00 ч., пред входа на резерват „Царевец“.

Д-р Ивелина Георгиева е назначена за директор на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ



Министър Николай Петров назначи д-р Ивелина Георгиева на длъжността „директор“ на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ (НЦОКССПМ), създаден с  ПМС № 239 от 13 септември 2016 г.
Д-р Ивелина Георгиева е магистър по медицина и има призната медицинска специалност по „Социална медицина и здравен мениджмънт“. От 2010 до 2012 г. е началник на отдел „Спешна медицинска помощ“ в Министерството на здравеопазването, по-късно, в продължение на три години изпълнява длъжността „директор“ на медицинската дирекция в МЗ. Има преминати курсове „Национална система 112“, „Управление на администрацията“, „Разработване на стратегии и формиране на политики“ и „Здравна политика, икономика и мениджмънт в здравеопазването“ и др.
Конкурсът за директор на НЦОКССПМ премина в три етапа, а желаещите да поемат управлението на Националния център бяха двама – д-р Десислава Кателиева и д-р Ивелина Георгиева. На първи етап комисията, определена със заповед на министър Петров, разгледа постъпилите от кандидатите  документи и установи допустимост, съгласно минималните и специфични изисквания за заемане на длъжността.
На 26.09., в рамките на втория етап от конкурса, комисията изслушва защитата на концепциите за „Управление и развитие на Национален център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ“, като и двамата кандидати получават оценки, позволяващи им явяване на трети етап – интервю.  Д-р Десислава Кателиева не покрива минималния резултат, при който интервюто се счита за успешно издържано, поради което не е класирана.
Припомняме, че създаването на Националния център е в изпълнение на  Концепцията за развитие на системата за спешна помощ 2014-2020, а неговото изграждане и оборудване са в изпълнение на проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
Проектът е на стойност 7 млн. лв. и е с продължителност 34 месеца. Средствата ще бъдат използвани и за обучение на близо 7000 лекари и професионалисти от системата на спешна помощ. Основната цел е повишаване на знанията и уменията им и създаване на устойчивост в системата. По този начин, чрез осигуряване на квалифициран персонал, ще се повиши качеството на оказваната спешна медицинска помощ, в съответствие с приоритетите на МЗ.

Снимка: old.sliven-news.com

„Моят зелен град“ даде живот на 70 нови дръвчета в Пловдив



Екологичната инициатива се проведе в район “Тракия“ с цел да популяризира грижата за околната среда. Доброволци от града засадиха 70 нови дървета като по този начин допринесоха за разширяването на парк „Лаута“ – с червенолистни декоративни сливи край новоизградената пешеходна алея в парка. Още 130 дръвчета от този вид ще бъдат засадени по инициатива и на район „Тракия“. Дейностите по разширяването на парк „Лаута” ще продължават и занапред.
Тази есен „Моят зелен град“ се проведе за 10-ти пореден път в 18 населени места у нас. Доброволци от цялата страна се включиха в организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване, за да покажат, че грижата за околната среда е ангажимент на всеки от нас.
Кампанията се организира от Системата на Кока-Кола в България, съвместно с редица партньори, сред които и районната общинска администрция, ЕКОПАК България и „Югозападно държавно предприятие” ДП, благодарение на което беше реализирано осиновяването на първата гора на инициативата и Регионална дирекция по горите – София.

Фонд инвитро ще работи и с онкоболни жени



Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това ще позволи на следващ етап те да осъществят своето родителство. Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките.
„Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите“, посочи зам.-министър Мирослав Ненков и уточни: „Финансирането ще бъде безлимитно“.
Председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева заяви:
-Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми.
Проектът за правилник на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.
Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на Фонд инвитро.
Дава се възможност на двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури.

Мая Нешкова пее с микрофона на световната сензация Адел


С микрофона на световната сензация Адел ще пее естрадната легенда Мая Нешкова на големия си концерт на 24 октомври от 20 ч в зала 1 на НДК, на който очаква над 5000 почитатели, с които да отпразнува 60-годишния си юбилей. Специално за шоуто организаторите от „Икономов център“ вкарват за първи път в България техника от най-ново поколение за озвучаването и осветлението, която ще допринесе до най-бляскавото представяне на звездата. Комплектът включва и микрофон, на който изпълнителката на Hello изнася рециталите си на живо. Новият спектакъл на Мая Нешкова е базиран на последния й студиен албум „Само с любов...“, излязъл през лятото. В него са включени 12 чисто нови композиции на Кирил Икономов, повечето от които по стихове на самата изпълнителка, като „Добър вечер, приятели“, „Има ли виновни в любовта“, „Целувката“, „Любовта не е игра“, а за останалите текстове се е доверила на Явор Кирин (“Цигуларят“), Иван Тенев (“Санта Мария“), Цветан Начев (“България“), Тодор Ников и Чавдар Тепешанов „Клетва“, а за няколко от песните маестрото сам е подредил думите - Мой роден край“, „Душо моя“ и „Простете ни, дечица“. Последната записана песен за албума „Нашият танц“ пък е съвместно дело на музикалния тандем. Във всички записи като вокална група участват и близначките им Весела и Йоана Икономови, като те ще бъдат и на сцената в зала 1 на НДК. Наред с новите песни, изпълнителката на евъргрийните „Честит рожден ден“, „Конче-вихрогонче“ и „Китка за обич“ ще представи и златните си хитове. Някои от тях ще прозвучат в съвсем нови аранжименти, а всички изпълнения ще бъдат съпроводени от легендарния оркестър „Благоевград“, който се събира в оригиналния си състав отпреди 35 години: Кирил Икономов – диригент и продуцент, Томчо Икономов – бас, Юлиян Мирчев – барабани, Кирил Гунчев – китара и Емил Кънев – клавир.
Броени дни преди спектакъла си Мая Нешкова попълни колекцията си от награди с приза „Почетен гражданин на Благоевград“, а именно от града, в който е стартирала кариерата си, ще започне и мащабното й национално турне, като обещава да гостува във всеки български град.

“MUSIC TOGETHER” започва сутрешни курсове за бебета



Американската образователна програма MUSIC TOGETHERстратира сутрешни курсове за бебета до 3 г. Всеки петък, в продължение на десет седмици, малчуганите и техните придружаващи ги възрастни ще имат възможност да създадат свой собствен музикален свят, изхождайки от разбирането, че всяко дете се ражда музикално. Заниманията са групови и се провеждат всеки петък от 11:00 ч. в къщата-музей „Панчо Владигеров“ на ул. „Якубица“ 10 в София.
Международно признатата програма MUSIC TOGETHER се основана на съчетаването на музика и движение за деца до 6 годишна възраст и възрастните, които ги обичат. Програмата съществува от 1987 г. и е една от първите, които предлагат интерактивни неформални музикални практики, подходящи за ранната детска възраст.
Преимуществото на програмата e, че с нея детето се научава да пее и да танцува така естествено, както диша, ходи и говори. Тя може да бъде прилагана за деца в предучилищна възраст и техните родители, за деца със специални потребности - под формата на терапия, а също и за за обучение по английски език с музика.