понеделник, 23 октомври 2017 г.

Гиганто-клетъчният артериит се открива трудно, но лечението е възможноБългарското дружество по ревматология и Рош България с форум, целящ информиране на лекарите за болестта

НЕФРА 2017 - традиционният Национален експертен форум по ревматоиден артрит, васкулити и други ревматологични заболявания се проведе в периода 20 – 22 октомври 2017 г.
За шеста поредна година Българското дружество по ревматология и Рош България ЕООД организират този форум като платформа за споделяне на научна информация и последни новости от реалната клинична практика в областта на ревматоидния артрит, васкулити и други ревматологични заболявания. Тази година темата беше новите възможности в лечението на васкулити с акцент върху гиганто-клетъчния артериит (ГКА).
ГКА е сериозно и трудно за диагностициране автоимунно заболяване. Причинява възпаление на артериите, големите кръвоносни съдове, които доставят кръв от сърцето до другите органи. Обикновено се засягат артериите на главата и шията, но и понякога тези в гръдния кош са също поразени.
В повечето случаи заболяването се развива след 50-годишна възраст и засяга два пъти по-често жените, отколкото мъжете. Заболяването може да причини умора, треска, главоболие, чувствителност на скалпа, болки в челюстта и ръката и ако не се лекува – може да доведе и до слепота или мозъчен удар.
Някои хора с ГКА могат да имат болка при дъвчене. Това се получава, когато възпалените кръвоносни съдове доставят по-малко кислород и хранителните вещества в мускулите и тъканите. В редки случаи, при пациенти с това заболяване може да настъпи некроза на езика, защото клетките му умират без кислород. Някои пациенти се оплакват и от нарушения в зрението, а около 20% от пациентите трайно загубват зрението си.
Симптомите са толкова различни, че това затруднява много диагностицирането на болестта. Диагнозата може да се постави чрез биопсия на артерията и по някои други признаци. Поради многото различни симптоми, пациентите с това заболяване обикновено посещават доста различни специалисти – общопрактикуващи лекари, ревматолози, невролози, кардиолози, офталмолози и дентални лекари, преди да получат правилната си диагноза.
До скоро, лечението на ГКА се ограничаваше само до приемането на високи дози стероиди, което играе ролята на ефективно лечение при спешна нужда за превенция на увреждания като загубата на зрение. В някои случаи, обаче, при някои видове стероидни лекарства няма възможност заболяването да се контролира за дълъг период от време.
Специалистите, които провеждат лечението и наблюдението на пациентите с ГКА са лекарите със специалност ревматология. Те провеждат лечението, наблюдението, както и определят медико-диагностичните дейности, необходими за проследяване развитието или стопирането на болестта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар