Translate

понеделник, 23 октомври 2017 г.

Фонд инвитро ще работи и с онкоболни жени



Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това ще позволи на следващ етап те да осъществят своето родителство. Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките.
„Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите“, посочи зам.-министър Мирослав Ненков и уточни: „Финансирането ще бъде безлимитно“.
Председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева заяви:
-Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми.
Проектът за правилник на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.
Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на Фонд инвитро.
Дава се възможност на двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури.

Няма коментари:

Публикуване на коментар