Translate

четвъртък, 23 май 2013 г.

Спането по гръб с разперени ръце е причина за хъркане


То също така може да причини и киселини в стомаха



Някои позиции на тялото по време на сън могат да имат предимства, но и недостатъци, които могат да са опасни за вашето здраве, предаде БГНЕС.
При спането по гръб с разперени ръце, те могат да окажат натиск върху нервните окончания в рамото и да отприщят слаба болка. Спането по корем води до изкривяване на гръбначния стълб. Сънят в позата на ембрион ограничава дишането и може да изкриви врата и гърба.
Позата на една страна с протегнати ръце причинява стареене на кожата под влияние на тежестта. Това може да доведе до образуване на бръчки и увиснали гърди. Спането на дясната страна натоварва вътрешните органи като черния и белия дроб. В случай на бременност е препоръчително да заспивате на лявата страна, за да подобрите кръвообращението и да осигурите повече кислород на плода.
 

Мазните храни водят до сънливост

Има връзка между консумацията на мазна храна и нарастващото чувство на умора



Резултатите от проучването, на американски учени от Медицинския колеж на Пенсилвания, се основават на 31 здрави доброволци, които били с нормално тегло и на възраст между 18 и 65 години. Анализите показват, че повечето мазни храни водят до сънливост през деня и трудно концентриране. За разлика от мазнините, по-голямата консумация на въглехидрати улесняват концентрацията.
На резултатите не са повлияли годините, полът, индексът на телесна маса, общата продължителност на съня и приема на калории. Според предишни изследвания по-честото приемане на мазна храна увеличава няколко пъти риска от сърдечни проблеми и някои форми на рак. /БГНЕС

 

С повече чистене се отслабва

Пролетното почистване гори повече калории от бягането в маратон

Човек обикновено гори до 3655 калории годишно с чистенето и привеждането в ред на дома си, преди настъпването на лятото, пише БГНЕС, като цитира проучване на американски учени. Тези калории се равняват на 30 големи чаши бяло вино или 20 шоколадови еклера, а изгорените калории са малко повече, отколкото при маратонско бягане.
Някои от популярните задачи включвали бърсането на прах и минаването с прахосмукачка, изпразването и почистването на шкафове, търкането на подове, чистенето на прозорци и преместването на мебели. Чистенето на шкафовете изгаря най-много калории, като участниците отделили средно четири часа за изпълнението само на тази задача, разделяйки се с 952 калории. Това включвало изпразване, почистване и подреждане отново на шкафовете.
Бърсането на прах е най-леката задача, като при нея се изгарят само 170 калории на час. Участниците отделили два часа за изпълнението на тази задача. Пролетното почистване отнема средно 16 часа и 20 минути, разпределени в четири дни. С изгорените 3655 калории то далеч изпреварва маратонското бягане, при което обичайно се изгарят между 2500 и 3500 калории в зависимост от височината, теглото и телосложението на бегача. Експериментът показал още, че при чистенето с прахосмукачка за един час се изгарят 238 калории. Търкането на пода, което също отнема един час, гори 258 калории; обръщането на дюшеците и оправянето на леглото - 136 калории; преместването на тежки мебели - 476 калории; чистенето на прозорците - 612 калории; чистенето на външни врати - 204 калории; цялостното почистване на баните - 258 калории.
През целия живот пролетното почистване изгаря общо 250 000 калории, равняващи се на 783 сандвича с бекон.
"Домакинската работа е прекрасен начин да правим упражнения, а това, че знаем колко калории сме изгорили, я превръща в по-малко досадно задължение. В крайна сметка, освен че ще имаме прекрасна чиста къща, ще бъдем тонизирани и в много по-добра форма", заяви говорител на сайта PromotionalCodes.org.uk, осъществил изследването.

Над 11 000 граждани са получили код за достъп до своето пациентско досие



Уникалният 10 символен буквено-цифров код (УКД) за достъп до персонализираната информационна система (ПИС) е персонален. Заявленията за неговото издаване се подават лично - в РЗОК срещу представяне на документ за самоличност. Получаването му се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението, срещу разписка (по образец), на хартиен носител в запечатан плик лично от заявителя. Уникален код за достъп е защитен от посегателство както в базата данни на НЗОК, така и в потребителското приложение. Освен с код, остава и възможността за достъп до ПИС с универсален електронен подпис.
Персонализираната информационна система съхранява информация за извършен избор на личен лекар на всеки гражданин (от 2000 г. до момента), както и за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, лекари-специалисти, болници, лаборатории и аптеки - от 2009 г. до сега. Данните за услуги, ползвани при зъболекар, са въведени от месец юли 2012 г.
Системата позволява гражданите да получават уведомления (нотификации) за настъпили събития (напр. промяна в пациентската информация), за събития, които предстоят (напр. годишен профилактичен преглед), както и за деца до 18 г. или подопечно лице  (напр. уведомление за предстояща имунизация). Нотификациите се извършват по два начина: чрез e-mail или чрез SMS, след предварително направен абонамент.
Към момента 500 потребители са направили абонамент за нотификация по електронна поща, а 60 са пожелали sms известяване.

вторник, 21 май 2013 г.

Инициативата „OpenEDU 2013 – Училище за живота“


Проявата стартира на 7 май 2013 г. и продължава до 24 май – Деня на славянската писменост и култура



Ученици от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ) посетиха софтуерна компания Мусала Софт в рамките на инициативата „OpenEDU 2013 – Училище за живота“, която се провежда под патронажа на Деяна Костадинова, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика в партньорство с Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Министерство на физическото възпитание и спорта, Министерство на отбраната, Българска академия на науките, Държавния архив, Българска агенция за инвестиции. Участие взимат организации и доброволци от сферите на бизнеса, науката, изкуството и спорта, които ще се превърнат в учители за един ден. Целта на инициатива е да изведе учебните предмети от класните стаи и да спомогне за отговор на въпроса „Какъв искам да стана, когато порасна?“.
Споделянето на знание с ученици, практическия досег с реални казуси и проекти е в синхрон с дългосрочната програма на Мусала Софт за популяризиране на ИТ индустрията в страната. В Мусала Софт учениците се запознаха с Центъра за Приложни Изследвания и Разработки, с различните проекти, клиенти и технологии в компанията. Очаквано най-голям интерес предизвика запознаването на единайсетокласниците с разработките в сферата на мобилните технологии и с палитрата от реализация на професионални възможности, които Мусала Софт предоставя: „Срещите с ученици и студенти са увлекателни и за тях, и за нас като домакини. Инвестираме константно в срещи и обучения сред учащите в цялата страна, защото вярваме, че знанието е безценно и трябва да бъде споделено с бъдещите ИТ лидери" – споделиха от Мусала Софт. През настоящата година ученици от СМГ съвместно с екип в Мусала разработиха училищния информационен бюлетин във вариант за мобилни устройства, който може да бъде свален безплатно от магазините на Аpple (Apple Store) и Google (Google Play).

Пациентските организации трябва да се обединят и да знаят какво искат


Те не бива  да са като орел, рак и щука и всеки да "тегли" в своя посока. Не бива да са като партиите, които също "дърпат"- в различна  линия. Пътят им  трябва да е общ, тъй като проблемите в здравеопазването са изключително много. А на парче отдавна се убедихме,че нещата не се решават, в нито една сфера. Кръпката до кръпка не прави качествено шосето, по което ежедневно се движим всички в нашата страна...
 Проблемите са изключително много, натрупвани с годините, но една малка част от тях  повдигнаха от пациентската организация "Заедно с теб":
-Пациентите със синдром на Уест е невъзможността да ползват рехабилитация, заплащана от
НЗОК. Близо 20% от децата с епилепсия са с двигателно изоставане и се нуждаят от рехабилитационна терапия, която в момента родителите им са принудени да си я заплащат сами. В Европа рехабилитационните процедури се извършват амбулаторно и не е необходима хоспитализация, за разлика от у нас ;
-НЗОК не заплаща и част от важните изследвания за децата с епилепсия. Така например за изследване с ядрено-магнитния резонанс родителите пишат молби до НЗОК, чиято обработка отнема повече от месец. Ако се налага то бързо да бъде направено естествено, че отново пациентите са принудени сами да си го платят от джоба; 
-Детската анестезиология има огромни проблеми в момента.Анестезиолозите се страхуват да правят анестезия при деца с увреждания;
-Частните метадонови програми в момента са абсолютно безсмислени и трябва да се забранят, тъй като подлагащите се на този тип лечение нямат достатъчни стимули да се откажат от наркотиците, а освен това допълнително получават и метадон, който в повечето случаи продават т.е. от зависим става дилър безпроблемо. От близо 1 млн. лв., които държавата отделя за борба с наркоманиите, около 800 000 да отиват за метадоновите програми.Метадонът обаче причинява много сериозни поражения на организма (зъби, вътрешни органи и др.), при продължителен прием;
-Проблемът със зависимостта към наркотиците е решим на 100%, ако се осигури добро финансиране за психо-рехабилитациони програми и ако пациентите имат достатъчно воля. Държавата трябва да ги подкрепя и да гледа на тях не като на хора със социални, а със здравни 
проблеми.Лечението с метадон в България е превърнато в бизнес т.е. в законно убийство.
Проблемите са изключително много, но ако спешно не се вземат мерки за тяхното адекватно решение те като лавина в един момент ще пометат всичко и всички у нас...
В здравеопазването пари има, но те не са разпределени правилно. Това е публична тайна и ако пирамидата най-накрая не се постави истински вярно и нормално може да очакваме само ефектът на доминото...

Болката няма цвят!

Позиция относно „поклонението”, както го нарекоха някои, на пациентските организации при Бойко Борисов
                                                                                  


Болката няма цвят…
Болката не е политика!
Болката боли…
Болестта удря, връхлита, разплаква…
Диагнозата те поставя на колене…
Падаш…
Ставаш…
Отупваш праха и тръгваш…
Вървиш по слънчева, пролетна „Раковска”…
Вятърът вее косите ти, ти вървиш с високо вдигната глава, хората се усмихват, разминавайки се  теб и си казват: „Каква красива, горда жена”…
Една сълза се търкулва по бузата ти…
Хората  си мислят, че е от прашинка от вятъра…
Главата ти е високо вдигната, защото тялото ти  е напрегнато, мускулите стегнати… Като тетива на стрела си…
Ако се отпуснеш за миг…
Ще паднеш… там в праха…
Болката крещи!
А сълзата…
Сълзата е страхът за болната ти майка, страхът, че всеки телефонен разговор с нея ще е последен…
Сълзата е за нероденото ти дете…
Сълзата е за болното ти дете…
Сълзата е за загубеното ти дете…
Вървиш по слънчева, пролетна „Раковска”…
Вятърът вее косите ти…
Искала съм оставката на Симеон Дянков заради всички тези пари от здравни вноски, които ни взе. Никога не съм спирана по никакъв начин да изкажа каквато и да е критика към управляващите, когато бяха силни. Критикувала съм, за да има конструктивни промени.
Справедливостта изисква да се признае прозрачността на управлението на ГЕРБ, диалогът с пациентските организации, добрите промени, които се направиха предимно през последната година. Наблюденията ми са единствено от здравеопазването.
Не може само, защото някой е паднал, да отричаш всичко добро единствено  защото си от друг политически цвят.
Не е честно някак си…
Утре може би ти ще паднеш…
Болката няма цвят…
И пациентските организации също!


С уважение: Пенка Георгиева  
Пациентски организации „Заедно с теб”
 Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”
Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”
Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

В момента около 200 лекарства са спрени от българския пазар



Предстоят още реимбурсирани лекарствени продукти
 са оттеглят от пазара ни, съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб", позовавайки се на данни от НЗОК. Липсващите лекарства са за лечение на рак, сърдечносъдови заболявания, дихателни проблеми и др. Така например две от основните лекарства за синдром на Уест, предписвани от невролозите ни, липсват у нас.  Това принуждава родителите на децата със  синдром на Уест да внасят контрабандно медикаментите от съседните страни макар, че те не са скъпи и  цената за един терапевтичен курс е около 30 лв..
Причината за изтеглянето на лекарствата е, че фармацевтичната индустрия няма интерес да продава в България. То е взето, след като Гърция е включена в списъка на държавите, с които България реферира цените на лекарствата. Цените на лекарствата в съседната нам страна са най-ниски, което означава, че в нашата те трябва да са още по-евтини, но фармацевтичните централи не разрешават поредно поевтиняване на лекарствения продукт.
Според Георгиева, ако не се махне Гърция от референтната "кошница",  ако не се вземат спешни мерки, ако  лекарствената политика на държавата не се промени, в най-скоро време ще има още  изтеглени медикаменти от аптечната мрежа в България.



понеделник, 20 май 2013 г.

19 май - Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания



За първи път в България бе отбелязан Световният ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (IBDInflammatory bowel diseases). Инициативата, проведена и в още 36 страни от 4 континента има за цел да повиши информираността на обществото за тези заболявания, както и да привлече вниманието върху проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени в своето ежедневие хората живеещи с подобни заболявания.
Събитието бе организирано от Българска Асоциация Болест на Крон и Улцерозен колит, като чрез атрактивен флашмоб бяха извадени „на светло“ актуалните теми и сериозните последици върху множество аспекти от ежедневието на хората с тези болести. На този ден представителите от Асоциацията подадоха ръка и на всички диагностицирани пациенти, които все още не знаят достатъчно за своето заболяване, както и ги информираха за форми на адекватно лечение, чрез които те отново могат да бъдат активни граждани и да не страдат от социална изолация.
IBD засягат повече от пет милиона души по света, като в Европа броят на хората живеещи с болестта на Крон и Улцерозен колит (двете най–често срещани заболявания) е над 2,2 милиона. В България регистрираните пациенти с болест на Крон са над 500, а с Улцерозен колит над 2000, като разпределението по пол е почти сходно. Макар болестта да може да се прояви във всяка една възраст, обикновено тя засяга младежи и млади хора на възраст между 15 и 40 години.
"Всяко поемане на храна е свързано с болка. Като имаш възпаление в червото вече не можеш да абсорбираш храната по нормален начин. Когато човек не може да се храни добре губи сила, губи енергия и желание да прави каквото и да било. Целта на днешния Световен ден и честването му у нас е да даде гласност на проблемите, първо като информира хората за болестите, защото късното диагностициране води до излишни страдания и усложнения, които могат да бъдат избегнати. И второ, като позволи на болните "да излязат на светло" и поговорят за състоянието си без да изпитват неудобство.”, каза г-н Мартин Кожинков - председател на Асоциацията.
У нас, а и в страните, където болестта се среща по-рядко, има няколко сериозни проблема наред с високата цена на терапията. Хората, при които се проявяват симптомите на болестта на Крон и на язвения колит (коремни болки в областта около пъпа, диария - в някои случаи с наличие на кръв и/или слуз в изпражненията, болка при дефекация, усещане за недоизхождане при ходене по голяма нужда), често пъти ги пренебрегват, като ги смятат за нормални или пък изпитват неудобство да ги споделят, и не търсят помощ. Още един основен проблем е трудното диагностициране - в по-малки болници и клиники все още няма достатъчно опит и практика с тези заболявания. Най-добри перспективи за подобряване състоянието на пациентите дава модерната биологична терапия.
------

Хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) или IBD - от Inflammatory Bowel Diseases, са “възпаления на тънките и/или дебелото черво”. По-точно, терминът ХВЧЗ се използва за означаване на група заболявания, двете най-типични, от които са болестта на Крон и Улцерозният колит.
При нормални обстоятелства, възпалението е естествена и необходима реакция на тялото в отговор на инфекция или нараняване. Обикновено зачервяване, по-висока температура, изпотяване или болка придружават отговора на тялото независимо дали става въпрос за порязване на кожата или на орган вътре в тялото. За хората, засегнати от IBD, обаче, след като чревното възпаление се появи, се превръща в хронично състояние, което продължава цял живот.
Остротата на проявление на заболяванията оказва значително отражение върху качеството на живот на хората, живеещи с подобни заболявания и способността им за водене на пълноценен живот. Голяма част от диагностицираните с болестта на Крон или Улцерозен колит, отчитат, че заболяванията, както физически, така и психологически са повлияли пряко върху тяхната работа, способността им да се наслаждават на свободното си време и личния им живот. Хроничните симптоми на заболяванията често оказват значително емоционално въздействие върху деца и младежи - във взаимоотношенията им с техни съученици или други хора. За щастие, при голяма част от пациентите, преодоляването на тези и други подобни предизвикателства в ежедневния живот е напълно възможно с осигуряването на адекватна, модерна и достъпна терапия и лечение.




Всяка трета жена дебела



34% от жените на възраст между 19 и 60 години у нас са със свръхтегло.
При мъжете от същата възрастова група 41% са дебели. Със затлъстяване са 22% от представителите на силния пол и 16,6% - на слабия. При дамите на 60 - 75 години свръхтеглото и затлъстяването са още по-голяма честота. Тревожно е, че и при децата в България се установява сравнително висока честота на свръхтеглото и затлъстяването. С наднормено тегло са 30,8% от момчетата и 30,3% от момичетата, като от тях със затлъстяване са съответно 14% от момчетата и 13,2% от момичетата.
Затлъстяването е не само неприятна промяна на външността, ш категорични са специалисти. Излишните килограми носят сериозен риск за  здравето - намалява имунитетът, по-чести у са дихателните проблеми, нарушава се обмяната на веществата и е възможно развитие на захарен диабет, заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, задстомашната жлеза и др. органи, сърцето е значително обременено, кръвното налягане се увеличава.

В."Телеграф"

Ставаш красив и слаб... ама друг път



http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRoRFwn7TyE3hTXlyXUP72huqAtH2hV1QkbDecWu_R0u6FR_y1tСедя пред компютъра и рекламите във всеки сайт ме приканват да стана по-красива, по-слаба, по-млада и изобщо всичко, което ще ми помогне да спечеля „Мис Свят" само с щракане на пръсти.
Аха-аха да си поръчам няколко вълшебни хапа, но в последния момент се разколебавам. Ако беше толкова лесно и просто, нали всеки щеше да се тъпче с подобни неща и лекарите щяха да ги препоръчват постоянно? Също така най-вероятно нямаше да се рекламират в случайно отворени съмнителни сайтове или да пристигат в папката „Спам" в мейла ми. И се чудя дали изобщо има хора, които се връзват на подобни глупости и съзнателно дават пари за тях. Явно съществуват, и те съвсем не са малко .
Насилствената промяна във външния вид, дали с пластична операция или с някакви измислени лекарства и добавки, е нещо, чиято концепция така и не може да ми стане ясна. Човек трябва да се научи да се обича и възприема такъв, какъвто е, и да се стреми към здравословен начин на живот. Цялата тази култура на вечна промяна и влизане в някакви шаблони сама по себе си е изключително вредна. Имаш малки цици - най-вероятно тялото ти не се нуждае от по-големи. Няколко килца отгоре? Спортувай, храни се балансирано. Лекарства от ранга на „Лида" в годините са доказали своята ефективност единствено и само в превръщането на нечий живот в пълен ад. Първо се отслабва много за отрицателно време, а после се връщат още поне 10 кг отгоре. Приключва се с обикаляне на всички възможни лекарски кабинети, които да разплетат загадката с полуделите хормони.
Ако все пак проблемите изискват външна намеса и кардиналната промяна е наложителна, то сериозно трябва да се проучат възможните начини на действие и да се проведе доста пространно проучване по темата. Нещо такова не трябва да е лесно, а напротив - това трябва да е дълъг процес, в който психика и тяло трябва да постигнат хармония. Замислете се - не става дума за лош избор на лак за нокти или прическа, които могат лесно да бъдат поправени. В случая грешният избор може да ви затрие за отрицателно време. Здравето е нещо, което не може да се купи, и с него рисковете е добре да са минимални. Няма гаранция, че като си вземеш нещо от аптеката, то ще ти помогне и няма да ти навреди. Какво е обаче основанието да купуваш нещо, което ще се бърка в хормоните и растежа ти, от сексшоп? Предполага се, че нищо от тези магазини не би трябвало да се ползва перорално, освен ако не си падате по лапане на изкуствени членове, гумени вагини, камшици и латексово бельо.
Колкото и цинично да звучи обаче, трябва да има и такива хора, които да вярват, че едно хапче химия може да ги направи перфектни. Техният горчив опит се предполага, че ще предизвика обществото да се бори срещу проблема със стотиците добавки, които добавят само страдание към живота на хората.

В."Телеграф"