Translate

понеделник, 20 май 2013 г.

Нарастват самоубийците в кризата



Броят на самоубийствата нараства през последните пет години и причините за това на първо място са най-вече икономически, отчете на семинар в Пловдив д-р Илияна Левенова от регионалната здравна инспекция.
„Тенденцията важи както за Пловдив, така и за страната. Общо в света 1 млн. души на година слагат край на живота си, а по данни на СЗО се очаква до 2020 г. броят на самоубийците да се увеличи двойно", съобщи тя. В Пловдивска област през 2008 г. самоубийствата са били 11,8 на 100 000 души, а през 2012-а са достигнали 15,3 на същия брой хора. Почти половината от тези, сложили край на живота си, са пенсионери. На второ място са безработните - 25,5 %, отчита печалната статистика.
Хората от селата посягат по-често на себе си в сравнение с жителите на градовете, мъжете, които вземат фаталното решение, са близо пет пъти повече от жените. Съотношението е 4,7/1 през 2012 г., докато преди 5 години е било 1,4/1 в полза на мъжете. Печалният рекорд за областта принадлежи на община Съединение, където самоубийствата са 48,2 на 100 000 души. По-засилена превенция може да омекоти самоубийствената вълна, смятат участниците в семинара. На първо време за участие в мисията трябва да се привлекат психолози, както и да се открият телефони за споделяне, посочиха те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар