Translate

събота, 16 февруари 2013 г.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова получи Стандарта за бизнес етика на Българския форум на бизнес лидерите





Председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Мария Шишкова й пожела да продължава да спазва ценностите, които са заложени в него.
Министър Атанасова беше гост на бизнес закуска с членове и съмишленици на Форума, по време на която тя отчете постигнатите цели и приоритетите през оставащите месеци до края на мандата.
По думите и здравната реформа не се е състояла, по време на тяхното управление, поради липсата на подкрепа от всички политически партии и обществото.
"Реформа не е възможно да се случи, тъй като това е един изключително чувствителен сектор, който не търпи резки движения. Решенията в него трябва да се вземат с обществен консенсус, да има чуваемост и усет в обществото, какво точно трябва да се промени, за да стане системата е по-достъпна, с по-добро качество на по-ниска цена", заяви Атанасова.
Тя подчерта, че се гордее с най-големия си успех-отпадането на лимита за лечение на деца в чужбина. Като други такива посочи увеличението на заплатите на лекарите в Спешна помощ и обновяването на болничната апаратурата, със средства от еврофондовете. Но призна , че това , с което не е успяла да се справи е премахването на таксата за избор на екип в болниците и с намаляването на ДДС за лекарствата, поради започналата бюджетна процедура за 2013 год.. Атанасова увери присъстващите, че отново ще настоява за по-нисък ДДС върху лекарствата. Според нея единствената възможност, която все още вижда е изборът на екип да няма задължителен характер и да се извършва чрез доброволните застрахователни дружества.
Здравният министър акцетира върху проекта за национална здравна стратегия 2016-2020 г. като изрази надежда, че стратегията ще получи много широка обществена подкрепа, "за да се гарантира приемственост на политиките и трайност на реформите в сектора".
Атанасова посочи, че европейските средства, предвидени за здравеопазване до 2020 година, ще бъдат насочени в три сфери – за реформиране на спешната помощ, за оборудване на лечебните заведения с високотехнологична апаратура и за електронно здравеопазване
"През следващия програмен период 2014-2020 г. ще кандидатстваме по ОП „Регионално развитие” за ремонт на спешните центрове и за закупуване на модерна апаратура. През последната година по тази програма сме усвоили 148 млн. лв., с които обновихме онкологичните центрове. Надявам се през юни да заработят първите високотехнологични апарати, които закупихме с европейски средства", каза тя.
По време на срещата стана ясно, че Националният съвет по цени и реимбурсация, който ще бъде в 7 членен състав, ще заработи от април в София. Предстои да бъде приет правилникът му.
Модераторът на събитието Зоя Паунова, зам.председател на Форума и изпълнителен директор на АстраЗенека България благодари на министър Атанасова за ясните и конструктивни отговори на поставените и въпроси, от страна на бизнеса. Тя и пожела успех в следващите важни стъпки за подобряване на здравеопазването в България.

Интегрираната електронна информационна здравна система бъде завършена напълно до края на годината

В най-близко време и част от общо практикуващите лекари също ще получат от картите



Първите пет хиляди електронни карти за идентичност карти вече се произвеждат от транспортното министерство и ще бъдат раздадени безплатно на студенти, лекари, журналисти, адвокати в близките няколко месеца.
Картата за електронна идентификация е резултат от проект, част от въвеждането на е-правителството, финансиран по програмата "Административен капацитет". Тя представлява електронен вариант на документа за самоличност, позволяващ бърз достъп до всички е-административни и здравни услуги, съобщи Валери Борисов, зам. министър на информационните технологии и съобщенията, по време на Осмата балканска конференция, посветена на електронното здравеопазване.
Което е възможно благодарение на вграден идентификатор или т. нар. електронно ЕГН, чрез което човек ще има реален достъп и ще ползва необходимите услуги, от в къщи или офиса, без да му се налага да ходи на място, като напр. промяна на адрес, удостоверение за наследници и др. С помощта на четеца към картата ще може да се ползват общо 50 административни услуги на Столична община, а на по-късен етап ще се включи и опция да плащане и на местни данъци и такси, но след като НАП пригоди сегашната си система към новия интегриран продукт.
Освен това картата  в специален чип ще съхранява цялостна информация за здравния статус, данни за кръвната група, алергиите и съгласието или отказът за донорство, които ще се подават в специална декларация от самия пациент.
Електронната карта ще заработи, след като интегрираната електронна информационна здравна система бъде завършена напълно, и чрез нея бъдат свързани всички доставчици на здравни услуги и институции.
Здравният министър Десислава Атанасова призна, че има забавяне в изграждането на интегрираната информационна система, но се изрази надежда, че процесът ще приключи и ще е факт в края на тази година.
„Изграждането на информационната система е първото доказателство, че електронното правителство в България ще работи и ще има и електронно здравеопазване.”, заяви Атанасова, при откриването на форума.

петък, 15 февруари 2013 г.

Зъболекарите ще може да придобият специалността -орална имплантология


Това се реализира съвместно с Асоциацията по орална имплантология.
В тази връзка са предложили и  свой проект на МЗ, отнасящ се до специализацията по  "орална имплантология".
Всеки общо практикуващ  зъболекар, работещ зъбна имлантология, ще трябва да представи 50 случая на възстановяването върху импланти, съобщи д-р Георги Цалов, член на УС на СБЗ.

СБЗ инициира събиране на средства за паметна плоча на д-р Михаил Елмазов


По случай 85 години от смъртта на д-р Михаил Елмазов (1859 г.-1928 г.), първият български дипломиран зъболекар, от СБЗ ще бъдат събрани средства за изработване и поставяне на паметни плочи на местата, където е живял и работил той.


Предложенията са паметните плочи да бъдат поставени в родния му град Стара Загора и в  София, където е живял и работил до своята кончина, върху фасадата на дома, в който е бил кабинетът му на столичната улица „Бачо Киро”.
„Д-р Елмазов е ярка личност, оставила дълбоки следи в историята на българското здравеопазване и полагането на основите на зъболечението у нас. Той е един от съоснователите на Българския зъболекарски съюз през 1905 г. и негов почетен член. Основоположник е на училищното зъболечение у нас и основател на първата Кооперация на зъболекарите. Той е въвел и подофицерската служба за българските зъболекари.Осъден е на смърт от правителството на Стамболов. Неговото име трябва да бъде възродено", бе категоричен председателят на сдружението на българските зъболекари (СБЗ) д-р Венцислав Стоев.
Паметните плочи ще бъдат поставени на  01.07.т.г.-по време на Джулай Морнинг.

Ангажимент на здравния министър са всички, а не 100 българи

"Смутени сме от факта, че здравния министър Десислава Атанасова и БЗС подкрепиха кампанията "По-качествен живот за нашите родители". С огромна изненада разбрах, че нашите родители са само 100, а не близо милион обеззъбени и неплатежоспособни. Не мога да разбера здравният министър, който е юрист, как може да подкрепя такава кампания и да не си дава сметка, че е министър на  всички български граждани, а не на 100 -на  пенсионери, избрани от частна клиника по неясни критерии за подбор, на които безплатно да бъдат поставени зъбни импланти", коментира  д-р Иван Антикаджиев, зам.председател на СБЗ, на пресконференция.
Според него не е редно МЗ да подкрепя частна инициатива, на частна компания. А  обявявайки я  за национална  е направо обида, тъй като дискриминира българите. 

"Безплатните зъбни импланти за пенсионери са пример за PR акция, защото денталното здраве у нас е катастрофално обеззъбяването е масово,  и промяна няма да настъпи с изолирани PR акции в частен интерес, с анкети, томболи и награди. За  нашата  система на здравеопазване такава, каквато е  в сегашния си вид, пенсионерите на практика просто не съществуват. А една система, в която  зъбчатите колела не се срещат не е система. В момента не виждам възможност дори за най-евтините плакови протези" , каза той и  изрази опасението си, че тази кампания ще доведе единствено до това, че зъболекарите ще са принудени да купуват имплантите на по-висока вече цена, което ще рефлектира и върху пациентите. 
"Ще навлезем в една порочна игра със съмнителна полза. Животът  безспорно има нужда от PR кампании, но ние и здравеопазването ни нямаме необходимостта от тях.  ”,  каза още  д-р Антикаджиев.
Д-р Георги Цалов, член на УС на СБЗ, допълни, че възрастните пациенти имат много по-голяма нужда от поставяне на мостове,  корони, на различни видове протезни конструкции, отколкото от зъбни импланти.

---- 
Имплантът е 10-20 пъти по-скъп от направата на една  плакова протеза.








Що се отнася до ”, допълни още д-р .Цалов

Денталната помощ трябва да премине към доброволните фондове


Да се създаде фонд за дентална профилактика


Обеззъбяването на нацията, липсата на  система за дентална профилактика и спешна дентална помощ, са само капки в океана от проблеми, които тревожат СБЗ.
По думите на д-р  Георги Цалов, член на УС на СБЗ, здравноосигуртелната система в частта стоматология е огромна измама, която НЗОК желае и поддържа, твърдейки, че поема някакви разходи за зъболечение.
Каква зъболекарска услуга може да се получи при един специалист, в рамките на   14-15 лв.-никаква, риторично зададе въпрос и сам си отговори на него.
Д -р Цалов направи аналогия между прегледа на домашен любимец-25 лв. и зъболекарския преглед, оценен от касата на 6 лв., като изводите остави за присъстващите на пресконференцията.
Българското здравеопазване е изградено на командно-монополен принцип и затова не върви – една здравна каса, един монополен съюз и един народ, на който гласът не се чува”, допълни д-р Иван Антикаджиев, зам.председател на СБЗ.
В тази връзка и председателя на сдружението д-р Венцислав Стоев припомни, че СЗО препоръчва страните да осигуряват за зъболечение годишно не по-малко от 10% от размера на общия бюджет за здраве.
Според него денталната  помощ трябва да премине към доброволните фондове, за да могат хората,  които плаща здравна осигуровка да получават качествено и в пълен обем това, от което имат нужда.
Той отново предложи да бъде създаден Фонд за дентална профилактика, по подобие на Фонда за асистирана репродукция, който ще поеме основните дейности по превенция на болестите на зъбите и устната кухина.
В последните няколко години няма никакви промени от страна на държавата по отношение на пакетите от дентални дейности, които се предлагат на пациентите, коментира Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите.
„Смятам, че трябва да се направи нещо. От пациентските организации, които представлявам решихме да работим в посока възрастните хора -  нашите родители,т. е. всички да имат достъп до най-евтините протези, които струват 200 лв.,когато имат нужда”, заяви тя. „Готови сме да обсъждаме разумни идеи и да предлагаме работещи решения”, увери  и покани на делова среща представители на пациентски организации, които имат желание да дискутират проблемите на денталната помощ
       



В столицата ще заработят зъболекарски кабинети за социално слаби

По всяка вероятност това ще стане факт до края на тази година, съобщи председателят на сдружението на българските зъболекари (СБЗ) д-р Венцислав Стоев, който поясни, че акцета е върху благотворителността и позитивния имидж на зъболекаря. 
Водени са вече разговори и имат пълната подкрепа от ръководството на Българския червен кръст. Предстоят срещи  и със Столична община (СО).
По думите на д-р Стоев  инициативата е наложителна, защото голяма част особено от възрастното население се срамува от състоянието си в устната кухина и затова не посещава   зъболекарски кабинети, а и поради финансова невъзможност да заплати извършените  им зъболекарски услуги.
"Фактът, че денталните проблеми на хората у нас са толкова масови и толкова тежки означава, че трябва да се мисли за сериозна промяна в цялостната политика за денталното здраве”, подчерта той.
Критериите за подбора на пациентите ще се извършва с помощта на   Министерството на труда и социалната политика и останалите партньори на проекта
Идеята е, зъболекарите да дават доброволно и  безвъзмездно труда и уменията си, в предоставените им оборудвани с инструменти и консумативи помещения, като лекуват нуждаещите се по същия начин, по който го правят и в частните си клиники и кабинети.
СО може да помогне с място, където да се разположени обзаведените кабинети, напр. някоя от по-централните общински поликлиники.
„Ние можем да разработим медицински критерии за видовете лечение, които са подходящи при различните възрастови групи и при отделните патологии. Можем да информираме институциите за стойността и разходите, те са тези които трябва да осигурят средствата, да посочат социалните критерии и да се погрижат при нас да идват точно тези нуждаещи се хора”, допълни д-р Иван Антикаджиев от УС на СБЗ.
Проектът ще е дългосрочен и постепенно ще обхване и други градове от страната.

Носителят на голямата награда „Зъболекар на годината” и статуетката „Света Аполония” е д-р Анатолий Кънев


Наградата и призът „Света Аполония” се връчват за 16-и пореден път




Д-р Анатолий Кънев е зъболекар от 1989 г. Частно практикуващ е от 1992 год. Има интереси в областта на денталната имплантология. В денталната му клиника в столицата работи  10 души персонал.  Към неговата клиника са създадени издателска къща „Гутенберг” , с излезли от печат до момента над 300  книги на историческа и философска тематика, и културно-просветно дружество „Лудогорие”.
Д-р Кънев освен организатор е и спонсор на  два исторически похода, в които води деца от цялата страна. Единият е по пътя на четата на Таньо войвода, съратник на Христо Ботев, и се осъществява със съдействието на МОН. Другият е по дирите на Бедреддин, мистик на исляма, който през 14 век достига до идеята за обединяване на религиите.
Наградата му е за принос в утвърждаването на авторитета на зъболекарското съсловие, за високи професионални качества и признание от страна на пациентите.
Подгласници на д-р Кънев са още двама стоматолози – д-р Огнемир Димитров от Кюстендил и д-р Коста Петров от гр. Долни Дъбник.
По думите на д-р Кънев зъболекарите трябва да  покажат/показват  не само образа си на професионалисти, в бяла престилка, но и това на граждани, които са част  от общество и  могат  да  влияят върху него и   развитието му.
"Приемам наградата като признание и знак на доверие от моите колеги. Но искам да споделя тревогата си от факта, че гласът на съсловните организации на лекари и зъболекари  не се чува.
Ние имаме собствена физиономия. Ние сме част от гражданското общество, макар че то, както и пациентското общество е тотално неглижирано. Ние не сме подвластни на решенията на едно или друго правителство. За съжаление само в България съсловните организации са тези, от които абсолютно нищо не зависи, при формирането на националната здравна политика. Гилдиите у нас са абсолютно безгласни", каза той.




Ако не можеш да плащаш, умираш



Системата на здравеопазването се очертава като основно звено в сивата икономика




При сегашното състояние на здравеопазването, ако не можеш да плащаш - умираш. Системата на здравното осигуряване предвижда само елементарно лечение на леки заболявания. Ако някой обаче бъде поразен от тежка болест, може да разчита на благоприятен изход само ако е високоплатежоспособен. Като първостепенно условие в случая е необходимо да се попадне на специалист от суперкласа. При него обаче (както и при колегите му от този ранг) направленията от личния лекар не важат. Те работят само на свободен прием и тарифата им е от 50 до 80 лв. за преглед и консултация.
На мен ми се наложи да придружа роднина от провинцията при такъв специалист. Човекът си беше направил куп изследвания и му даде папка с резултатите. Прегледа ги отгоре, отгоре и каза, че липсва ядрено-магнитен резонас и сцинтиграфия, за което му написа предписание. Оказа се, че тази 10-минутна среща струва 60 лв., които медицинската сестра прибра, без да издава касов фиш, т.е. чист доход, който няма да се облага с данъци. Моят роднина се върна в Троян, за да си вземе направления. Но там не се правят ядрено-магнитен резонанас и сцинтиграфия, затова отново дойде в София. Заведох го в болница, където се правят такива изследвания. Определиха му дата за сцинтиграфия след 45 дни, а за ядрено-магнитния резонас - след 2 и половина месеца. Ама специалистът беше казал, че резултатите са му необходими в най-скоро време, за да предпише лечение. Стана ясно, че изследванията може да се направят и в по-кратък срок, ако обаче се таксуват като свободен прием в същата болница. Без значение дали това се нарича тарифа или такса, цената е 480 лв. за ядрено-магнитен резонас и 315 лв. за сцинтиграфия. По този начин изследванията ще се направят до 5 дни, а резултатите ще бъдат готови 2-3 дни след това. Докато се чакат резултатите от изследванията и се започне лечение с лекарства, специалистът му предписа инжекции, които трябва да се бият през 3 дни. Всяка една от тях струва 28 лв., а за поставянето се заплаща по 8 лв. Как моят роднина намери парите не знам, защото е пенсионер с 267 лв. пенсия. Отидохме отново при специалиста с резултатите. Той определи диагнозата, която иначе беше известна предварително, оформи му разни документи и каза, че трябва да се регистрира в районния онкодиспансер, откъдето ще му отпускат безплатни лекарства. В този диспансер обаче му съобщават, че процедурата по регистрацията продължава 40-45 дни. През това време може да получава нужните лекарства с 20% намаление чрез рецептурна книжка. А в случая не става въпрос за аспирин и аналгин. Един месечен комплект струва 680 лв. и като ползва намаление от 20%, за него трябва да заплати 544 лв. Това не е частен случай. Особено сложно е положението с издаването на направления. За преглед при специалист те, общо взето, се дават безпроблемно в началото на всеки месец, малко по-трудно в средата, а след 20-о число всички са почти изчерпани. Защото има лимит. Едно направление се отпуска от НЗОК за 50-60 пациенти. Така че, ако един личен лекар има контингент от 1000 обслужвани от него, той получава средно по 20 направления месечно. Просто учудващо е как може да има лимит, след като никой не знае колко ще се окажат нуждаещите се да получат направления. Големият проблем обаче е при издаването на документи (талони) за изследвания. По отношение на тях съществува пълна мистерия. За кръвна картина, тест за бременост и други от този род личните лекари имат някакъв лимит и обикновено задоволяват потребностите. Поради това пациентите получават талони за безплатни такива изследвания, като заплащат само 2,40 лв. за обработка на кръвна проба и урина. Но ако на някого се наложи изследване с ядрено-магнитен резонанс, сцинтиграфия, PSN, SNO, FXC и още други завоалирани с латински букви изследвания, настъпва пълно объркване за пациента. Специалистът онколог, уролог или в друго направление смята, че те са необходими за точното определяне на диагнозата и изпраща пациента да си вземе направление от личния лекар. Последният обаче недоумява, защото според съществуващия регламент такива направления или талони се издават от специалистите. Така двете страни си прехвърлят топката, като препращат пациента от един към друг, а накрая го пращат на майната си. Тази майна обаче за него означава, че трябва да плати изследванията от собствения си джоб, след като дълго време е разкарван и е губил време и нерви, а накрая се оказва, че и трябва да плаща, и то солидни суми. Този проблем може да се разреши чрез разпоредби в закона, в правилника за неговото приложение или с друга нормативна уредба. Това трябва да бъде включено в сайта на Министерството на здравеопазването и на НЗОК. На пациента, на който му предстоят такива изследвания, трябва да му е безпределно ясно към кого да се обърне за издаването на направления или талони. Иначе отвсякъде ще го изпращат на майната си, като крайната цел е да му бръкнат в джоба. При това не е известно къде отиват парите, които е платил за изследванията. В софийските болници, в които се прави сцинтиграфия, месечно преминават за изследване по 320 души, от които 260 не са успели да си вземат направления и плащат по установената тарифа 240 лв. По тази линия само за един месец в касите на болниците постъпват 88 400 лв. В същото време те имат дългове към доставчици в размер на 26 млн. лв. А само с тези приходи те могат да ги  изплатят за по-малко от 2 г. Освен това, понеже се водят държавни, получават бюджетни субсидии и дейността по здравните пътеки се изплаща от НЗОК. Там тоалетните за болните са с чугунени клекала и водата се пуска със синджир и дървена дръжка. Но в административния блок всичко е с италиански фаянс. Успях да се срещна с директор на такава болница в неговия кабинет, който е обзаведен много по-луксозно и от министерски, а пред него има стая с две асистентки. При това узнах, че и той работи на свободен прием един път в седмицата по 4 ч., е, не в директорския кабинет.
Мнението за ниското заплащане на медицинския персонал у нас подлежи на сериозна преоценка. Вярно, че има и такива лекари, които получават заплати по 650-700 лв., което е крайно недостатъчно според тяхната квалификация. Но в същото време съществува прослойка, която си докарва фантастични доходи, които не могат да се получат дори в Западна Европа, САЩ и други страни. Мои познати, които се преселиха в Канада през 1993 г., ми казват, че там най-големите медицински светила имат доход от 9-10 хил. дол. месечно, но от тях им се удържат 65% данъци. Чрез тях и формите за държавно осигуряване здравеопазването е почти безплатно за хората, които плащат здравни вноски. А за тези, които не са здравноосигурени, при необходимост се грижат благотворителни дружества и религиозни организации. През студените зими, когато температурата пада под минус 17 градуса, с коли прибират клошарите и ги настаняват в приюти. Там им правят изследвания на здравословното състояние и определените като болни ги настаняват за лечение. Така за тях средната продължителност на живота е 69 г., а общо за страната е 79 г. От тези данни следва, че ние сме на равнището на канадските клошари по продължителност на живота, а българите заслужават по-добро битие. Понеже няма кой да им го даде, трябва сами да си го извоюват. Необходимо е здравноосигурителната система да се превърне в обществено институциализирана, което означава засилен пациентски контрол върху нея, както и върху изразходването на средствата за лечение. Дотук с описанията. А какви са изводите? Държавното и общинското здравеопазване е пълна ала-бала работа. То съществува повече на книга, а на практика хич го няма. Затова съществено трябва да се промени. Всеки здравноосигурен със здравната си книжка трябва да има достъп до безплатни прегледи и консултации при избран от него специалист. Ако все пак му се наложи свободен прием, заплатената такса трябва да се възстановява от здравната каса. При това положение пациентът винаги ще изисква издаването на касов фиш, поради което от хонорара на специалистите ще постъпват данъци. Същото се отнася и за здравнонеосигурените. В случая не става въпрос за малки суми. За 4-часов свободен прием специалистът обслужва средно по 12 пациенти, от които получава 720 лв., на месец - по 2880 лв, а за годината - 14 560 лв. При това положение той дължи подоходен данък в размер на 1456 лв., който сега не плаща. В България, според приблизителни данни, има към 600 такива високозаплатени специалисти. Не е оправдано продавачите на банички да са свързани със системата на НАП, за да се събират от тях стотинки, а финансов ресурс от поне 873 600 лв. (1456 х 600) да се пропуска. А като проучих въпроса, се оказа, че повечето от медицинските светила не плащат наеми и консумативи за ползваните кабинети. Освен това те са на работа към някое здравно заведение и получават заплата. Как се урежда подобно съвместителство не е ясно. Медицинската сестра, която им асистира, също е на заплата към болницата, но лекарят-специалист й дава част от своето възнаграждение, което също не се облага с данъци.
Ако към всичко това се добавят далаверите с дистрибуцията на лекарства, медицинско оборудване, доставката на различен вид материали, ремонти, разходи за битови консумативи, течни горива и какво ли още не, се оказва, че системата на здравеопазването е основно звено в сивата икономика. Тя е корумпирана от върховете до низините. Когато настаних моя роднина за лечение в болницата, санитарят, който го прие, ми каза, че тарифата му, за да го обслужва, е 15 лв. на ден, иначе ще го оставя насран и напикан в леглото му. Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса не изпълняват своите функции. Затова те трябва да се реорганизират като обществени органи с широкото участие на пациентските организации. Те не работят за пари, а безвъзмездно се грижат за здравето на болните и защитават техните права. По този начин изпълняват функции, от които държавата се е абстрахирала. Следващият момент е доходите от сивия сектор в здравното лечение да се изведат на светло и средствата от него да бъдат използвани за лечение на болните, които стават все повече. Трудът на лекарите също трябва да бъде достойно заплатен, но не чрез изнудване на пациентите. Иначе най-вероятно ще продължи порочната сегашна практика, при която лекарят, по подобие на разбойника, казва: "Парите или живота!" Т.е. или плащаш, или умираш.

Йордан Съев


 
 

Нова жалба в антимонополния регулатор срещу здравната каса



Пет компании сезираха КЗК, че пациентите ще получават безплатно само най-евтините изделия


В стремежа си да плаща по-малко здравната каса често издава документи, които нарушават и правата на пациента, и нормалната конкурентна среда, а след това се поправя. Вероятно така ще се случи и с новата й методика за плащане на медицинските изделия. Пет фирми, които търгуват с тези продукта, я атакуват пред Комисията за защита на конкуренцията, съобщи адвокатът им Милен Шопов. Мотивът им е, че това
е злоупотреба с монополно положение.
Къде е проблемът?
От тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напълно промени начина, по който финансира стентове за сърдечни операции, изкуствени стави и плаки, изделия за онкоболни. Досега тя плащаше само най-евтиното изделие, а ако пациентът иска по-скъпо, той допълваше разликата над тази стойност. Например ако най-евтината става, договорена от НЗОК, струва 800 лв., а пациентът иска такава от 2000 лв., си доплаща в болницата 1200 лв. Според новата методика обаче касата ще покрива напълно само най-евтината става и ако пациентът иска друга, ще трябва да плата разходите за нея изцяло със собствени средства. За този вид плащания в бюджета на касата за тази година са предвидени около 90 млн. лв.
Мотивите
„Практически се изключва шансът пациентът да избере по-скъпо изделие,
което в повечето случаи е по-ефикасно. Самостоятелното закупуване нарушава пациентските му права за финансиране от НЗОК", коментира адвокат Милен Шопов, който представлява фирмите. Той допълва, че в методиката е предвидено и различно третиране на българските и чуждестранните производители. За разлика от българските фирмите, които произвеждат в друга държава своите продукти, ще трябва да предоставят на НЗОК и точна информация за доставната цена на изделието си.
„Намерението на касата е да осигури повече безплатни изделия, но на практика тя напълно лишава пациентите от достъп до тях", обяснява и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
От НЗОК заявиха, че няма да коментират жалбата, тъй като няма решение на КЗК. Фирмите настояват антимонополният регулатор временно да спре действието на методиката, докато се произнесе.


Десислава Николова

 

сряда, 13 февруари 2013 г.

Десетото юбилейно издание на Наградите за отговорен бизнес на БФБЛ привлече рекорден брой проекти



Изтъкнати личности от областта на бизнеса, медиите, науката, правителствения и неправителствения сектор ще оценяват КСО проектите


За участие в конкурса са подадени 85 проекта от 50 организации от цяла България, оповести председателят на Български форум на бизнес лидерите Мария Шишкова, по време на работна закуска на членовете на журито на Наградите.
По думите и внушителният брой кандидатури говори сам по себе си за доверието към тяхната организация , за успешно реализираната им мисия да промотират ценностите на корпоративната социална отговорност (КСО), да насърчават бизнеса в България и да развиват активна социална политика, което в същност е и тяхната основна дейност от 15 години до момента.

Проектите ще бъдат оценявани от изтъкнати личности от областта на бизнеса, медиите, науката, правителствения и неправителствения сектор. Това са Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, която е председател на журито за четвърта поредна година, Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, Н. Пр. Джонатан Алън, Посланик на Великобритания в България, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, акад. Дамян Дамянов, заместник-председател на Българска академия на науките, Таня Радочай, постоянен представител на УНИЦЕФ за България, Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България, Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика, Максим Майер, управител и редакционен директор на сп. „Мениджър”, Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум, Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България”, и Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация Америка за България”.
Основните критерии за оценка на номинираните социално отговорни проекти са: каква е конкретната полза за обществото, дали проектът е осъществен в партньорство с други организации, степен на ангажираност на служителите на компанията при осъществяването му, новаторство, обществено признание и оценка, ефективност, финансова рентабилност, както и продължителност и последователност на инициативата.
Категориите, в които ще бъдат отличени компаниите, са Инвеститор в обществото”, Инвеститор в околната среда, „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”, „Инвеститор в знанието”, награда за „Маркетинг, свързан с кауза и награда за „Цялостна КСО политика на малко и средно предприятие”.
Традиционно най-голяма конкуренция има в категорията „Инвеститор в обществото”, където кандидатстващите  проекти са 22 на брой .А самите проекти са насочени към дългосрочно социално развитие и просперитет на местните общности или на цялото общество. 
Тази година конкуренция има  за „Инвеститор в човешкия капитал”, където са получени 18 проекта, които през  2011 г.  са били едва 5. За приза „Инвеститор в знанието” ще се борят 23 проекта срещу 16 през 2011 г..
„Фокусът върху човешкия капитал означава, че компаниите разбират колко важно е да запазят ангажираността на своите служители, особено в трудни икономически времена. Това е тенденция в световен мащаб – редица изследвания показват, че ангажираността на служителите е основополагаща за корпоративните резултати и един ангажиран служител носи над 200% по-висока възвращаемост на инвестицията.”
Председателката на Форума обвърза нарастващия брой проекти за „Инвеститор в знанието” със спада на качеството на образованието, който е трайна негативна тенденция през последните години. „Ние, като бизнес, имаме ангажимент и се опитваме да въздействаме върху нея, като се стараем да създадем по-добра интелектуална среда, за да спрем трайното изтичане на мозъци от България, както и да създаваме умения у повече млади хора, които да са полезни за себе си и за обществото”, коментира  Шишкова .
Според нея, ако обществото ни се състои от емоционално и интелектуално развити индивиди, няма да има проблем със замърсяването например, защото хората ще имат много по-голяма потребност да живеят в уютна и поддържана среда и да я опазват. „Не само Форумът на бизнес лидерите открива необходимостта да се въздейства върху корена на това, което може да бъде разковничето за трайна промяна в обществото ни – образованието, младите хора, развитието им, това го разбира и целият бизнес,” смята още тя. 
На официалната церемония по награждаването се очакват над 300 подбрани гости, сред които управители на български и международни компании, представители на правителството, дипломати, общественици и медии.
----------
Медийни партньори на Десетите годишни награди за отговорен бизнес са телевизия „bTV”, телевизия „Bulgaria on Air, в. „Труд”, сп. „Мениджър”, Investor.bg, Darik Finance.bg, Econ.bg, Novinite.bg, сп. „Икономика”, сп. „Business week”, b2b Media, Economy.bg, Jobs.bg, сп. „Твоят бизнес”, сп. „Enterprise”, „Предприемач”, Kmeta.bg и CSR Bulgaria.
------
Българският форум на бизнес лидерите е асоцииран с Международния форум на бизнес лидерите и е водещата организация в България, която поощрява и развива корпоративната социална отговорност като задължителен елемент от работата на всяка компания. Членовете на Форума са успешни български и международни фирми и организации, които съзнателно спазват принципите, посочени в Стандарта за бизнес етика, изготвен от БФБЛ. Броят на компаниите, подписали и приели Стандарта като част от своята корпоративна политика, надвишава 1500 в цяла България.