Translate

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Отпадна изискването за рампи в аптеките



МЗ: Има го в друг закон. Пациентите: Да остане в здравната наредба


Да отпадне изричното задължение аптеките да са достъпни за хората с увреждания,   т.е. да разполагат с рампи.Това предвижда промяна в Наредба № 28 на Министерството на здравеопазването, която хвърли в паника пациентите. От ведомството побързаха да уточнят, че изискването за улеснение на труднопридвижващите се българи съществува в по-висш акт - в Закона за интеграция на хората с увреждания. Затова не било необходимо същият текст да фигурира в наредба.
„Само че в закона изрично не е споменато рампи да има и в аптеките!", контрираха пациентски организации. „Уточнението в наредбата гарантира 100%, че именно в аптеките, където отиват най-вече болни хора, всички ще имат осигурен достъп. Освен това как ще „гоним" оттук нататък общините или другите институции, за да принудят собствениците на аптеки да изградят рампи?! (б. р. - в момента Регионалните здравни инспекции следят за подстъпите)", заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.
„Мярката е стъпка назад, аз самият 6 месеца бях със счупен крак и знам колко трудно става придвиждането у нас. Едва излизах от къщи. Но явно хората с увреждания не са приоритет на държавата", каза Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация. На същото мнение е и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той добави, че Българският фармацевтичен съюз (БФС) отдавна иска отпадането на рампите, защото не желае членовете му да правят разходи. „А става дума за смешни суми от порядъка на 200 до 2000 лв., колкото струва монтирането на съоръжението", каза още Костов.
Сагата с рампите започна от миналата година. Тогава работна група от експерти от БФС, агенцията по лекарствата и други здравни специалисти предложи на МЗ вече отворените аптеки да не са длъжни да имат рампи, а само новите обекти. И идеята им намери място в наредбата. Сега вече отпада задължението и за новоразкритите.
„Осигуряването на достъп на хората с увреждания е уредено в друг закон, затова поправката на наредбата не е неочаквана", смята Мирослав Ненчев, председател на БФС. И добави: „В момента пред всеки обществен обект трябва да се постави рампа и през 2 метра на улиците да има издигнати височини. Най-добре е държавата да вдигне нивото на всички тротоари и директно да се влиза в аптеките." На въпрос на „Труд" откъде ще се вземат пари, че да се „прекроят" всички тротоари у нас, той отвърна: „Може да се кандидатства по европроекти.

Диана Тенчева
В."Труд"
------
Обяснението, че всичко това е гарантирано в закона за интеграция на хората с увреждания, е измиване на ръцете. Ясно е, че ако в нито един нормативен документ под заплаха от санкция не е записано, че аптеките са задължени да построят тези рампи, е без значение дали това го има в закона, или не. Достатъчно е да се види колко дрогерии са изпълнили до момента закона.
Но защо държавата се грижи повече за аптекарите, вместо да облекчи максимално и без това нелекия бит на инвалидите? За да спести на аптекарите разходи и усилия ли?
А нима те не печелят достатъчно, за да направят този наистина дребен жест към клиентите си? И без това българинът може и да няма пари, но за лекарства все е скътал някой лев.
На светлинни години сме от белите държави, за които основно задължение е да бъде осигурена достъпна среда на хората с увреждания. Нека и нашата държава направи крачка към тях, без да прехвърля отговорността от един закон на друг.

-----
Много аптеки даже нямат перила т.е. парапети, което ги прави  недостъпни за мен най-вече през зимата. Но кой го е грижа за инвалида в България?
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар