Translate

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Нивата на магнезий в кръвта - по-важни като индикатор за риска от сърдечносъдово заболяване отколкото холестерола




До този извод стигна голямо проучване на учени от САЩ, съобщи „Медикъл нюз тудей". Именно ниските нива на минерала са свързани с риска от хипертония, диабет, сърдечна аритмия и стенокардия. 
Липсата на магнезий е и причина да се повишава концентрацията на лошия холестерол. В състояние на стрес организмът изразходва повече от него.
Учените не за първи път посочват важната роля на минерала за сърцето. Ролята му обаче е подценявана през годините. 
Мазнините в кръвта се изтъкват   като   основен рисков фактор за инфаркти и инсулти. Грешният подход довел до ръст от 40% при болестите на сърцето през последните 50 г. Особено богати на магнезий са варива, ядки и банани.
Консумацията на калций, особено ако магнезият в организма не достига, също увеличава сърдечносъдовия риск. Двата минерала трябва да са в баланс. Магнезият е от съществено значение за регулиране на обмяната на веществата, спомага за намаляване на кръвното налягане и разширяване на артериите, изтъква и д-р Мехмед Оз, професор по хирургия в Колумбийския университет.
-----

Магнезият е част от комплексното лечение на сърдечносъдови заболявания и комбинацията им с други болести като депресия, захарен диабет, мускулни нарушения, при прием на диуретици и други. 
Високи дози магнезий не трябва да се прилагат при пациенти със сърдечен блок, защото може да доведат и до аритмии, ниско кръвно налягане, затруднено дишане и дори до кома.
Магнезият има добър ефект при редуциране на симптомите при митрален клапен пролапс. При някои хора с исхемична (коронарна) болест на сърцето намалява честотата на сърдечните атаки.

При всички случаи на лечение и профилактика с магнезий е необходима консултация с кардиолог и проследяване на ефекта от лечението и неговите положителни реакции. Необходимо е и периодично да се проверява нивото на магнезий в организма и по-точно в червените кръвни клетки (еритроцити).

В."24 часа"
-------

Вниманието на специалистите било привлечено от един факт: при хората, които постоянно приемали калций (самостоятелно или в комбинация с магнезий и витамин Д), рискът от сърдечни пристъпи се удвоил. От тази група всеки един от 350 души е имал проблем със сърцето, докато съотношението при останалите, които не приемали калций, било един от 700. Научно обяснение за това явление все още няма.

В."Преса" 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар