Translate

петък, 15 февруари 2013 г.

Денталната помощ трябва да премине към доброволните фондове


Да се създаде фонд за дентална профилактика


Обеззъбяването на нацията, липсата на  система за дентална профилактика и спешна дентална помощ, са само капки в океана от проблеми, които тревожат СБЗ.
По думите на д-р  Георги Цалов, член на УС на СБЗ, здравноосигуртелната система в частта стоматология е огромна измама, която НЗОК желае и поддържа, твърдейки, че поема някакви разходи за зъболечение.
Каква зъболекарска услуга може да се получи при един специалист, в рамките на   14-15 лв.-никаква, риторично зададе въпрос и сам си отговори на него.
Д -р Цалов направи аналогия между прегледа на домашен любимец-25 лв. и зъболекарския преглед, оценен от касата на 6 лв., като изводите остави за присъстващите на пресконференцията.
Българското здравеопазване е изградено на командно-монополен принцип и затова не върви – една здравна каса, един монополен съюз и един народ, на който гласът не се чува”, допълни д-р Иван Антикаджиев, зам.председател на СБЗ.
В тази връзка и председателя на сдружението д-р Венцислав Стоев припомни, че СЗО препоръчва страните да осигуряват за зъболечение годишно не по-малко от 10% от размера на общия бюджет за здраве.
Според него денталната  помощ трябва да премине към доброволните фондове, за да могат хората,  които плаща здравна осигуровка да получават качествено и в пълен обем това, от което имат нужда.
Той отново предложи да бъде създаден Фонд за дентална профилактика, по подобие на Фонда за асистирана репродукция, който ще поеме основните дейности по превенция на болестите на зъбите и устната кухина.
В последните няколко години няма никакви промени от страна на държавата по отношение на пакетите от дентални дейности, които се предлагат на пациентите, коментира Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите.
„Смятам, че трябва да се направи нещо. От пациентските организации, които представлявам решихме да работим в посока възрастните хора -  нашите родители,т. е. всички да имат достъп до най-евтините протези, които струват 200 лв.,когато имат нужда”, заяви тя. „Готови сме да обсъждаме разумни идеи и да предлагаме работещи решения”, увери  и покани на делова среща представители на пациентски организации, които имат желание да дискутират проблемите на денталната помощ
       



Няма коментари:

Публикуване на коментар