Translate

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Ужас -гнойни пъпки



Акнето избива към 11-годишна възраст, връща се и след 23


Кошмарът започва към 10-ата година, когато лицето се посипва като нощно небе с пъпки. В началото може да са няколко съзвездия, които с пика на хормоналната буря „изгряват” по носа и брадичката и „залязват”, когато тя отшуми. Друг път пъпките изпълват цялото лице като майски звезди при безветрие и дори правят гнойни кратери. Подреждат своята „карта”, която грее в розово и червено, като дават медицинското определение на състоянието - red face.
Паролата е – пубертет. Тя дава обяснение на грозното акне, което рядко подминава младежите. При момичетата идва малко по-рано – на 10-13 години, при момчетата – по-късно - 11-13 г., но протича по-тежко. Заради по-дебелата им кожа, осеяна с повече мастни жлези, пъпките са по-упорити и по-често оставят трайни следи.
Няма обаче възраст, която да е пощадена. „Все по-често акнето се връща и след 24-годишна възраст. Науката търси обяснение в променения начин на живот, хранене, спорт... Много са теориите, които опитват да обяснят това. Тази, която ми допада най-много, е свързана с еманципацията на съвременната жена, с това, че все по-често й се налага мъжко поведение, което стимулира продукцията на тестостерон”, обяснява д-р Сияна Живкова, дерматолог от столичната клиника Jewel skin
80% от хората минават през страданието акне - факт, който не успокоява особено, ако пъпките са върху собственото ти лице.
Всеки опитва първо да се справи сам. Майките, запомнили съветите на своите родители, карат тийнейджъра редовно да мие лицето си и да не чопли пъпките. И когато това не проработи, тийновете пробват със съвет от приятел или „домашни” рецепти. И често влошават състоянието си.
„Няма едно решение, няма магическо лекарство, което да махне акнето от раз.  Дерматологът няма да спре пъпките, може обаче да спести последствията. Защото трайно разширените пори усложняват процеса и акнето по-дълго стои  върху лицето или пък, след като заздравее, оставя след себе си следи”, обяснява д-р Живкова и допълва: „Козметичката може да почисти лицето, но това не е лечение. Трябва да се търси съвет от опитен дерматолог, който да направи програма. Тя обаче не е една, защото състоянието се променя. Акнето  има сезонност и трябва да се действа динамично и индивидуално. Съветът лицето да се почиства старателно има няколко особености. Тук важи правилото на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече” - колкото повече изсушаваме кожата, толкова повече тя бълва мазнини.
Прекомерното изсушаване влошава състоянието, измъчва мастната жлеза да изработва още и още мазнина и накрая тя става неконтролируема. Ако пък се опитаме да компенсираме това с обилна хидратация, порите стават по-дълбоки.
Задача на дерматолога е да подбере онези средства, които ще балансират двата процеса.
Другата полза от консултацията е, че ще насочи избора на правилни продукти за поддържане на кожата, защото почти нищо от това, което се продава в дрогериите, не е подходящо при акне. Медицинската козметика предлага най-разнообразни серии с различни продукти – от ежедневно измиване до специфични нужди и хидратация. Това не улеснява, а затруднява избора, защото те трябва да се познават, за да се използват в определена последователност и да осигурят комфорт на кожата.
 
Веселина Мончева
В."Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар