Translate

събота, 16 февруари 2013 г.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова получи Стандарта за бизнес етика на Българския форум на бизнес лидерите





Председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Мария Шишкова й пожела да продължава да спазва ценностите, които са заложени в него.
Министър Атанасова беше гост на бизнес закуска с членове и съмишленици на Форума, по време на която тя отчете постигнатите цели и приоритетите през оставащите месеци до края на мандата.
По думите и здравната реформа не се е състояла, по време на тяхното управление, поради липсата на подкрепа от всички политически партии и обществото.
"Реформа не е възможно да се случи, тъй като това е един изключително чувствителен сектор, който не търпи резки движения. Решенията в него трябва да се вземат с обществен консенсус, да има чуваемост и усет в обществото, какво точно трябва да се промени, за да стане системата е по-достъпна, с по-добро качество на по-ниска цена", заяви Атанасова.
Тя подчерта, че се гордее с най-големия си успех-отпадането на лимита за лечение на деца в чужбина. Като други такива посочи увеличението на заплатите на лекарите в Спешна помощ и обновяването на болничната апаратурата, със средства от еврофондовете. Но призна , че това , с което не е успяла да се справи е премахването на таксата за избор на екип в болниците и с намаляването на ДДС за лекарствата, поради започналата бюджетна процедура за 2013 год.. Атанасова увери присъстващите, че отново ще настоява за по-нисък ДДС върху лекарствата. Според нея единствената възможност, която все още вижда е изборът на екип да няма задължителен характер и да се извършва чрез доброволните застрахователни дружества.
Здравният министър акцетира върху проекта за национална здравна стратегия 2016-2020 г. като изрази надежда, че стратегията ще получи много широка обществена подкрепа, "за да се гарантира приемственост на политиките и трайност на реформите в сектора".
Атанасова посочи, че европейските средства, предвидени за здравеопазване до 2020 година, ще бъдат насочени в три сфери – за реформиране на спешната помощ, за оборудване на лечебните заведения с високотехнологична апаратура и за електронно здравеопазване
"През следващия програмен период 2014-2020 г. ще кандидатстваме по ОП „Регионално развитие” за ремонт на спешните центрове и за закупуване на модерна апаратура. През последната година по тази програма сме усвоили 148 млн. лв., с които обновихме онкологичните центрове. Надявам се през юни да заработят първите високотехнологични апарати, които закупихме с европейски средства", каза тя.
По време на срещата стана ясно, че Националният съвет по цени и реимбурсация, който ще бъде в 7 членен състав, ще заработи от април в София. Предстои да бъде приет правилникът му.
Модераторът на събитието Зоя Паунова, зам.председател на Форума и изпълнителен директор на АстраЗенека България благодари на министър Атанасова за ясните и конструктивни отговори на поставените и въпроси, от страна на бизнеса. Тя и пожела успех в следващите важни стъпки за подобряване на здравеопазването в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар