Translate

понеделник, 11 февруари 2013 г.

„Дондуков" 1 - спестовност всяка тука оставете



Какво са 8 лева? За баба на село това са парите за хляб за цяла седмица. За бизнесдамата в София - сметката за еспресо с фреш.
А какво са 82 млн. лв.? За община Варна това е годишната субсидия от централния бюджет за 2011 г. А за администрацията на Министерския съвет 82 млн. лв. са изхарчените в повече пари за 2012 г. Бюджетът на държавата, одобрен от парламента, им е отпуснал 67,5 млн. лв., а те са похарчили цели 149 млн. лв. Повече от два пъти! Става дума не за всички министерства, а само за чиновниците в огромната мрачна сграда на „Дондуков" 1. Знаете ли как изглежда Министерският съвет на Великобритания? Една къща на Даунинг стрийт 10. Ами естонският? Още по-малка къща. Шведският? Два етажа с вито стълбище.
Колкото по на изток в бившия соцлагер се движите, толкова по-мощен чиновнически апарат обслужва правителствените шефове. Ето защо най-внушителните седалища на правителства са в София и в Букурещ. Най-внушителни в българския случай явно означава и харчещи много!
Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков не се притеснява от свръхразходите, защото знае, че всяко негово плащане ще бъде покрито от бюджета. На такава щедрост не може да разчита община Варна. А баба на село си брои още по-строго стотинките за хляб. Криза е. Но някой там на жълтите павета се е разпасал.
Какво са 82 млн. лв. за хазната, ще кажете вие. За държава като нашата сумата не е никак малка. Държавният бюджет за 2012 г. например завърши с дефицит от 350
млн. лв. Ако ги имаше тези 82 млн. лв., дупката щеше да е значително по-малка.
Спомняте ли си протестите на майките за детските надбавки? Правителството реши да не ги увеличава, а да строи детски градини за 30 млн. лв. Добавете към тях още 82 млн. лв. и може би няма да има деца извън забавачките.
Вдигането на пенсиите от април 2013 г. ще струва на бюджета 582 млн. лв. Тия 82 млн. лв. са близо една седма част от тази сума. Ако бяха налични по Коледа, вместо да бъдат изхарчени от Министерския съвет, възрастните можеше да получат някакви добавки. Символични, но все пак.
Очаква се бъдещият национален стадион да струва 80 млн. лв. Толкова е и сумата, която държавата ще гарантира за отпускането на студентски кредити. Ето че
на бюджета тези пари не са никак излишни.
Министерският съвет може да прави каквото си иска с парите от хазната, тъй като според Закона за устройството на държавния бюджет има право да си отпуска допълнителни бюджетни кредити през съответната година, които не са били одобрявани от парламента. Той го прави и за други ведомства, най-често за МВР. Оказва се обаче, че пропорциите при останалите министерства са съвсем различни. Да вземем ведомството на Цветан Цветанов, което е критикувано заради бюджета си от 1 милиард. За 2011 г. то е изхарчило реално 1 090 420 773 лв. при отпуснати по закон 1 006 000 000 лв. Това са 84 млн. лв. повече - почти колкото извънредните харчове на администрацията на МС. Само че, докато свръхразходите на „Дондуков" 1 са 121% от бюджета му, в случая с МВР преразходът е едва 8 на сто.
Подобен е случаят с Министерството на външните работи - по закона за 2011 г. са му отпуснати 106 000 500 лв., а реално са изхарчени 114 410 103 лв. Пак около 8 на сто отгоре.
Какви са допълнителните харчове на Министерския съвет, които са надули така сметката? 35 млн. лв. са платени за лицензи на „Майкрософт". Понеже всяка година държавата се бърка с такава сума, съвсем спокойно това плащане е можело да бъде сметнато в бюджета.
Всяка година областните управители изплащат обезщетения на репресираните -ето още едни 2 мл н. л в., които е можело да бъдат планирани. Е, има и изненади. Като покриването на щети от бедствията, които са глътнали 2 млн. лв. Няма обяснение и за 18-те млн. лв. допълнително, платени на болница „Лозенец". Нито за 4,7 млн. лв. извънреден харч за борба с организираната престъпност. (С това не се ли занимаваше МВР?)
Последните четири правителства все говорят за орязване на несвойствените дейности на администрацията на МС, но никой не смее да предприеме смели крачки в тази посока. Все още по светлия пример от социализма правителството се прави на хотелиер - стопанисва почивни бази и резиденции. Отдавна те трябваше или да бъдат продадени, или прехвърлени на други ведомства. Вече не вървят аргументите, че почивните бази задоволяват някакви социални функции -от няколко години цените в тях са съвсем хотелски и няма отстъпки за чиновници или депутати. Що се отнася до резиденциите - нали те имат основно представителни функции. Дайте тогава да ги зачислим на институцията с по-представителни функции - президента.
Болница „Лозенец" отдавна махна „правителствена" от името си. Ама все още е под шапката на кабинета. В нея има страхотни специалисти и тя отдавна можеше да е със статут на обикновена многопрофилна университетска болница. А за това, че нейните лекари лекуват първите мъже в държавата, правителството може да сключи договор с нея.

Иван Димов
В."Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар