Translate

петък, 8 март 2019 г.

От „зелената карта“ до „Зелената книга“ с Димитър Маринов ексклузивно в „Темата на NOVA“


Репортерът на NOVA Ивомира Пехливанова среща зрителите с първия български актьор, покорил сцената на „Оскарите” тази неделя

Никога церемонията по връчването на Оскарите не е предизвиквала такова вълнение в България както тази година. Затова обаче има основателна причина. За пръв път  националния ни трибагреник бе на сцената на най-престижните филмови награди. Кой е човекът, който представи страната сред световния кино елит? Отговор на този въпрос търси „Темата на NOVA” тази неделя.
Репортерът на NOVA Ивомира Пехливанова ще се срещне с българския актьор Димитър Маринов броени минути след кацането му в България. Тя ще ни потопи в необикновения сюжет на неговата разтърсваща житейска история, която спокойно може да надхвърли въображението дори на най-смелите сценаристи.
„Понякога животът може да напише най-вълнуващия сценарий – със сюжет и развръзка, на които би завидял дори Холивуд. Това е една история за „Оскар“, но и история, достойна за „Оскар“. Принадлежи на единствения българин, който някога се е качвал на най-известната сцена в света на киното. Пътят до червения килим обаче минава през затвор, счупени пръсти, изгнание и 100 долара в джоба“, споделя Ивомира за историята, която ще разкаже.
Репортерът на NOVA ще разходи Димитър до знакови за детството и младостта му места из София и ще ни покаже една история, в чиято главна роля е животът, който едновременно ни поставя на изпитания, но и ни подарява неограничени възможности.
„Да се построи мостът между двете е роля, която винаги е поверена на човека. За останалото, както казва героят на Димитър Маринов в „Зелената книга“ – „Нужен е кураж!“, допълва Ивомира Пехливанова.
Не пропускайте емоционалната среща с един невероятно талантлив български актьор, сбъднал американската мечта, но никога не забравил откъде е тръгнал в „Темата на NOVA“ тази неделя след централната емисия Новини по NOVA.

Безплатни прегледи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” по повод Световния ден на бъбрека


Всеки осми българин е с някакво бъбречно заболяване. Нелекувано навреме то може да доведе до необходимост от хемодиализа или трастплантация

Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания (ХБЗ) в света. В глобален мащаб ХБЗ са причина за смъртта на 2,4 млн. човека годишно. У нас статистиката е не по-малко тревожна - над 700000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи.

По повод Световния ден на бъбрека, който тази година е на 14 март, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” стартират безплатни прегледи за бъбречни заболявания, в периода от 11 до 19 март 2019 г. (без събота и неделя) от 15:00 до 17:00 часа в кабинет N6, ет. 1. Необходимо е предварително записване на тел.
 02/952 38 33.
Така болницата се присъединява към световната кампания, която през 2019 година е под надслов „Бъбречно здраве за всички и навсякъде” и акцентира върху превенцията като основен фактор за предотвратяване на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН).
Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерасне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.
Специалистите наричат ХБЗ „тихият убиец”, тъй като могат да се развиват безсимптомно в продължение на години. Единственият начин да бъдат установени навреме, преди развитието на тежки усложнения, са редовните изследвания  на урина и консултации със специалист.
Никой не е застрахован от развитието на ХБН. Има рискови групи, при които тази вероятност многократно нараства. Около 35% от диабетиците и 25% от хипертониците рано или късно достигат до това състояние. При тях лечение е по-сложно, тъй като при назначаването на терапия лекарите трябва да се съобразяват и с основното заболяване. Затова съветът е задължително да изследват бъбречната си функция поне 2 пъти годишно.
„В нашата клиника за пациентите с диабет освен лечение на бъбречното заболяване, задължително правим оценка и лекуваме паралелно повишения сърдечно-съдов риск, който съществува при този тип болни”, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.
Заседналият начин на живот, прекомерната консумация на сол (повече от 1 чаена лъжичка на
ден), както и популярните напоследък диети с високо съдържание на белтъци, също са сред рисковите фактори за развитие на болестта.
Пациентите трябва да носят със себе си следните изследвания за безплатните прегледи, за които не се изисква направление от ОПЛ:
-Обикновено изследване на урина;
-Изследване за креатинин, уреа и пикочна киселина в кръвта;
-За диабетиците - изследване на кръвна захар (по възможност, не е задължително).

четвъртък, 7 март 2019 г.

Регионалния форум на ЕБВР се проведе във Варна и Бургас


Програмата “Подкрепа за малкия бизнес” подпомогна 30 български компании, други 20 чакат одобрение

Мирослав Стоянов, мениджър на програмата в България представи предимствата и на регионален форум, проведен във Варна - „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау“, който събра над 120 бизнесмени от региона.
На събитието и в двата града присъстваха директорът на ЕБВР за България Лариса Манастърли, старши банкер на банката Светлин Писленски, зам.- изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Яна Топалова, представители на Министерството на икономиката. Форумът бе организиран от ЕБВР в партньорство с икономическото министерство, ИАНМСП и общините Варна и Бургас.
При откриването на форума зам.кметът на Варна Пейчо Пейчев изрази задоволство от отличното партньорство с ЕБВР и подчерта, че с подкрепа на банката се реализират стратегически проекти в морския град. Той изрази също така и надежда, че банката и в бъдеще ще вижда в община Варна надежден партньор и, че ще подкрепи местни фирми, за да се развиват и да подобряват бизнес средата.
В Бургас форумът събра над 60 бизнесмени от региона. В краткото си експозе зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев разказа за дългогодишния опит на общината в партньорството с ЕБВР. Той прикани компаниите от региона да бъдат активни и да  се възползват от предимствата на програмата на банката за подкрепа на малкия бизнес. “Ние сме достъпни за бизнеса като администрация и се надяваме да имаме нови проекти за развитие на бизнес средата”, заяви той.
По думите на Стоянов - ръстът на оборота, подобрената производителност и разкриването на нови работни места са най-честият резултат от програмата "Подкрепа за малкия бизнес".Проучване сред компаниите, реализирали проект по програмата, сочи, че година по-късно 68% повишават стокооборота си средно с 30%, 56% подобряват производителността си средно с 26%, а 51% увеличават персонала си с 23% за същия период. За година у нас са одобрени 30 проекта, 20 други са в процес на разглеждане, съобщи той.
Стана ясно, че за да бъдат одобрени, компаниите, които кандидатстват, трябва да са частни, български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро и под 250 служители. Изисква се и поне двугодишна бизнес история. Програмата работи с компании в почти всички сектори с изключение на военната дейност и производство, тютюн, хазарт и финансови услуги.
Представители на Министерството на икономиката запознаха присъстващите с възможностите за подкрепа на малките и средните предприятия чрез програмите на Европейския съюз, мерките на ИАНМСП.

Следващият информационен форум по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР ще се проведат в Стара Загора.