Translate

четвъртък, 7 март 2019 г.

Истина или лъжа? Science Night: FAKE в Музейко развенчава митовете


Кацал ли е човек на Луната? Как се създават фалшивите новини и кой стои зад измислените профили в социалните мрежи? На 14 март заедно с екипа на Музейко ще развенчаем илюзиите и ще изпитаме критичното си мислене по време на Science Night: FAKE. Новата научна вечер ще провокира сетивата и възприятията на всички, които искат да научат повече от поднесената информация.

През месец март Музейко ще продължи традицията на научните вечери и нетрадиционните теми, които могат да бъдат обсъдени най-добре в приятна компания и интересни питиета. Science Night: FAKE ще обърне внимание на темите, които вълнуват и манипулират аудиторията, а в края на деня решим дали най-обсъжданите теории и събития са истина или заслужават етикета FAKE.
Кацал ли е човек на Луната или едно от най-важните събития за човечеството е съчинена история ще ни разкрие д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет. Малко по-късно главен инспектор Михаил Драгоданов от отдел „Киберпрестъпност“(Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”) ще ни разкрие условностите на онлайн пространството, което често ни предлага фалшиви стоки, измамни услуги, а защо не и несъществуващи самоличности. 
Фалшификати срещу истински находки ще бъде темата на демонстрацията във FAKE Археология. По време на интерактивна лекция с Васко Мавриков участниците ще научат кои са истинските FAKE News и как да бъдат по критични в морето от информация на съвременния свят. Kак се фалшифицира известна творба? Kаква е ролята на реставратора при идентифицирането на фалшификат? На тези въпроси ще отговори Илинка Чергарова, реставратор от Софийска Градска Художествена Галерия, в pop up ателието FAKE Art.
Живата природа е най-старият и умел илюзионист. Арсеналът ѝ включва заблуди, нестандартни инженерни решения и неща, които съвсем не са това, което изглеждат. По време на FAKE Bio д-р Никола Кереков и Бойко Неов от Ratio ще покажат изобретателността и находчивостта на живите организми с много невероятни примери. В късните часове на вечерта ще отправим поглед към съзвездията, за да научим дали зодиите могат да променят живота ни. По време на лекцията Ивайло Славов ще преобърне представите за съдбовната
роля на астрологията в живота на човека.
Разнообразната програма, която включва различни аспекти от света на науката и изкуството, ще завърши с изобличаващи експерименти в лабораторията на Музейко, а големият въпрос ще бъде именно: FAKE OR REAL? Ще разберем на 14 март от 19:30ч. в Детски научен център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар