Translate

четвъртък, 7 март 2019 г.

Забрана за наргилетата на закрито


Комисията по образованието и науката в 44-то НС прие на първо четене промените в Закона за здравето. Съгласно някои от тях се забранява пушенето на наргиле на закрито.
Мотивите на вносителите са, че при него се вдишват същите вредни вещества каквито вдишват и пушачите на обикновени цигари. Въгленът, който разпалва сместа за пушене също засилват вредите за човешкото здраве. Не без значение е и времето – една цигара се пуши за около 5 минути, докато при наргилето пушенето може да трае около 40 минути.
Законопроектът има подкрепата на Комисията по здравеопазване, която е водеща в разглеждането му. Предстои да влезе за обсъждане и в пленарна зала.
Д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, заяви в предаването „Преди всички“ на БНР, че депутатите биха могли да обмислят забрана за пушене на закрито и на електронни цигари, когато готовите от ресорното министерство законови промени бъдат внесени за обсъждане.
„Идеята за забрана на пушенето е, когато човек е решил да вреди на себе си, да не вреди на околните. Когато забраняваме да се пуши в затворени помещения, това касае здравето на околните, които са пасивни пушачи и за тях вредата е не по-малка. В този аспект трябва да са разсъжденията. Аз имам сериозни притеснения по отношение на това как се спазва забраната за пушене в България. Смятам, че тук усилията на изпълнителната власт не са реализирани в пълен обем“, допълни тя.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар