Translate

четвъртък, 7 март 2019 г.

НСБАЛХЗ с близо 31% е намалила за една година просрочените си задължения


Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София (НСБАЛХЗ) е намалила просрочените си задължения от 19,14 млн. лв. на 13,2 млн. лв. в рамките на 2018  година. Това сочат предварителните финансови отчети на лечебното заведение за изминалата година.
Погасяването на просрочията е основно в резултат на увеличената и оптимизирана лечебна дейност, което е свързано и с ръст на приходите на НСБАЛХЗ през изминалата година. За този период броят на пациентите, които са избрали да се лекуват в болницата, се е увеличил с 38.7%, като от 9 671 през 2017 г. те са 13 416 през 2018 г. Болницата е предпочитан избор за лечение и от новодиагностицираните пациенти, потърсили за първи път хематологична помощ, като техният брой също е нараснал с над 20%.
Като най-големият център, който прилага автоложна и алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки при възрастни пациенти над 18 години, е отчетен и ръст от 16% на извършените трансплантации през изминалата година.
Изплатените средства на лечебното заведение от НЗОК и Министерството на здравеопазването за медикаменти и извършени дейности възлизат на 38.2 млн. лв. към края на миналата година. Сумата е с над 5 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. В резултат на повишените постъпления НСБАЛХЗ е приключила 2018 година с положителен финансов резултат.
В същото време, през изминалата година са въведени иновативни и скъпоструващи лекарствени средства, като на пациентите с хематологични заболявания са осигурени едни от най-съвременните и ефективни терапии. Като водещо здравно заведение в областта на хематологията, НСБАЛХЗ приема едни от най-трудните за диагностика и лечение случаи от цялата страна, както и значителна част от пациентите с резистентност към провеждани терапии и тежки усложнения. Ето защо прилаганото лечение в болницата е едно от най-скъпоструващите в областта на злокачествените заболявания – средно 22 000 лева на пациент (по данни на НЗОК).
Намеренията на ръководството на НСБАЛХЗ и изпълнителния директор доц. Бранимир Спасов са погасяването на просрочените задължения да продължи и през настоящата година. Подобряването на финансовата стабилност ще даде нови възможности за инвестиции при внедряването на съвременни технологии в рутинната клинична практика и ще продължи осигуряването на модерни терапии за пациентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар